Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Muu Eurooppa ei voi jäädä brexitin panttivangiksi – EU:n keskityttävä talouteen ja turvallisuuteen

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan syyskuu on ehdoton takaraja Britannian eroilmoituksen jättämiselle.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Rio Gandara / HS

Bryssel

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Euroopan unioni selviää Britannian eron luomasta epävarmuudesta, mutta vain siinä tapauksessa, että muu Eurooppa pysyy yhtenäisenä ja menee eteenpäin.

”Muu Eurooppa ei voi jäädä tämän brexitin panttivangiksi. Eroprosessi kestää vuosia, ja muun Euroopan pitää mennä eteenpäin ja Suomen sen mukana aktiivisena toimijana” Orpo sanoi tiistaina Brysselissä, jossa hän osallistuu keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kokoukseen.

Tapaaminen pohjustaa tänään tiistaina alkavaa EU-maiden johtajien huippukokousta, jonne Britannian pääministeri David Cameron saapuu selittämään kansanäänestyksen tulosta. Kokouksessa EU-maiden valtionpäämiehet ja -naiset myös kartoittavat suuntaa, johon Euroopan unionin pitäisi kehittyä ilman Britanniaa.

”EU kestää tämän vain, jos 27 jäljelle jäävää maata ovat vahvoja ja yhtenäisiä ja ottaa vakavasti sen viestin, mikä tuli Britanniasta”, Orpo sanoo.

Monet EU-johtajat ovat vaatineet Britanniaa jättämään eroilmoituksen välittömästi Eurooppa-neuvostolle, jotta viralliset eroneuvottelut saadaan pian käyntiin.

”Kaikkien muiden etu olisi, että prosessi lähtisi liikkeelle mahdollisimman pian”, Orpo sanoo. Hän kuitenkin pitää realistisena ja hyväksyttävänä sitä, että Britannia antaa ilmoituksen syyskuussa sen jälkeen, kun Cameronin seuraaja on valittu.

”Mutta kyllä se minusta on ehdoton takaraja. Siihenkin on pitkä aika.”

Orpo ei uskalla vielä arvioida, millaista uutta EU-suhdetta Britannialle ryhdytään mahdollisesti muotoilemaan. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty Norjan mallia eli Euroopan talousalueen Etan jäsenyyttä. Se kuitenkin edellyttäisi, että Britannia hyväksyisi edelleen työvoiman vapaan liikkuvuuden, maksaisi jäsenmaksun kaltaista maksua EU:n budjettiin ja noudattaisi valtaosaa EU:n sääntelystä ilman, että sillä olisi säätelyyn enää mitään sananvaltaa.

”En usko, että Britannialle syntyy Norjan mallia”, Orpo sanoo.

”Euroopan ja brittienkin etu olisi, että se suhde olisi hyvin toimiva ja läheinen.”

Orpo odottaa EU-maiden johtajien huippukokoukselta päättäväisyyttä sen suhteen, miten tästä eteenpäin mennään.

”Epävarmuuden taklaaminen on nyt oleellista. Se on oleellista markkinoiden, mutta myöskin eri maissa käytävän poliittisen keskustelun takia.”

Orpon mukaan jäljelle jäävien 27 jäsenmaan on nyt keskityttävä unionin oleellisiin tehtäviin, erityisesti talouskasvun ja turvallisuuden edistämiseen. Sen sijaan Euroopan integraatiossa eli liittovaltiokehityksessä kannattaa pitää maltti.

”En nyt ottaisi integraation tiivistämistä työpöydälle, vaan EU-27:n pitää keskittyä keskeisiin oleellisimpiin asioihin eli talouskasvuun ja turvallisuuteen. Vähemmän byrokratiaa ja enemmän parempaa sääntelyä. Se on se tie, jota kautta kansalaisten luottamus eri puolilla Eurooppaa eri jäsenmaissa pystytään voittamaan.”

Britannian lähdöllä voi olla merkittävää seurausta Euroopan turvallisuuspolitiikalle, sillä Britannia on suuri sotilasmahti. Orpon mukaan se pistää miettimään Euroopan yhteistä turvallisuutta uudella tavalla.

”Toivottavasti se avaisi tai toisi vauhtia Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiselle. Minusta se olisi Suomen etu”, ministeri sanoo.

”Toisaalta meidän on erittäin tärkeää Britannian eroprosessin aikana huolehtia kahdenvälisistä suhteista turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ja myöskin tiedustelun osalta. Se on tosi tärkeää Suomelle.”

Orpo luonnehtii Britannian mahdollista eroa Euroopan unionista suurimmaksi iskuksi koko Euroopan unionin vuosikymmeniä kestäneelle kehitystyölle.

”Eurooppa on vedenjakajalla siinä suhteessa, että pystyykö 27 jäsenmaata puolustamaan Euroopan unionia, tekemään siitä paremman ja vahvemman, pystytäänkö voittamaan kansalaisten luottamus ja sitä kautta oikeutus Euroopan unionin olemassaololle – vai aiheuttaako tämä jonkun sekaannuksen. Minä uskoisin ensimmäiseen. Kyllä me se löydetään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat