Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti maalaa synkän kuvan lasten elämästä vuonna 2030 – yli 160 miljoonaa voi elää äärimmäisessä köyhyydessä

14 vuoden päästä myös 750 miljoonaa naista on joutunut naimisiin alaikäisenä, ennustaa Maailman lasten tila -raportti.

Ulkomaat
 
AFOLABI SOTUNDE / Reuters
Lapsia Nigerian Gokanassa kesäkuussa.
Lapsia Nigerian Gokanassa kesäkuussa. Kuva: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Unicefin tuore raportti maalaa synkeän kuvan miljoonien lasten elämästä vuonna 2030. Jos nykyinen elämänmeno jatkuu, monet YK:n kehitystavoitteet vuodelle 2030 jäävät saavuttamatta, tiedottaa Unicef.

Vuosina 2016–2030 noin 69 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee raportin mukaan enimmäkseen helposti estettäviin syihin. Vuonna 2030 äärimmäisessä köyhyydessä elää ennusteen mukaan 167 miljoonaa lasta ja 750 miljoonaa naista on joutunut naimisiin alaikäisenä.

Maailman lasten tila 2016 -nimiseen raporttiin on koottu tutkimustietoa ja maailman valtioiden lapsia koskevia tilastoja. Raportti painottaa, että maailman pitää keskittää ponnistelunsa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseen.

”Jos sadoilta miljoonilta lapsilta evätään oikeudenmukaiset mahdollisuudet pärjätä elämässä, se vaarantaa paitsi lasten itsensä myös heidän yhteiskuntiensa tulevaisuuden”, sanoo raportissa Unicefin pääjohtaja Anthony Lake.

Raportin mukaan heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin investoiminen kannattaa sekä yksilön että valtion tasolla. Jokainen lisävuosi koulussa kasvattaa henkilön aikuisuudessa ansaitsemia tuloja noin kymmenellä prosentilla.

25–34-vuotiaiden koulutustaustan vertaileminen taas osoittaa, että ikäryhmän jokainen lisävuosi koulutusta vähentää valtion köyhyysastetta yhdeksällä prosentilla.

Äitien koulutuksella on raportin perusteella selkeä vaikutus lasten selviämiseen. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jäisi vuosittain henkiin 1,5 miljoonaa ja Etelä-Aasiassa 1,3 miljoonaa alle 5-vuotiasta, jos kaikki äidit olisivat käyneet yläkoulun.

”Meillä on mahdollisuus valita: voimme investoida lapsiin nyt tai antaa maailman muuttua yhä epätasa-arvoisemmaksi ja jakautuneemmaksi”, Lake sanoo.

Moni asia on muuttunut vuoden 1990 jälkeen parempaan suuntaan: pienten lasten kuolleisuus on laskenut yli 50 prosentilla ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä lähes puolittunut.

Kehitys ei kuitenkaan ole ollut tasapuolista. Köyhin viidennes maailman lapsista kuolee kaksi kertaa todennäköisemmin alle 5-vuotiaana kuin rikkain viidennes.

Erityisen synkältä tulevaisuus näyttää Afrikassa. Nykykehityksellä yhdeksän kymmenestä äärimmäisessä köyhyydessä elävästä lapsesta asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vuonna 2030.

Tasa-arvoiseen kehitykseen tarvitaan raportin mukaan muun muassa oikeudenmukaisempia investointeja, parempaa dataa heikoimmassa asemassa olevista lapsista, innovatiivisia keinoja ratkoa vanhoja ongelmia ja paikallisten yhteisöjen osallistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat