Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurista tietomurroista syytetty suomalaishakkeri Lauri Love HS:n haastattelussa: Voisiko Suomi auttaa?

Hakkeri Lauri Loven luovutusoikeudenkäynti Britanniasta Yhdysvaltoihin alkoi Lontoossa.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Lauri Love keskittyi oikeudenkäyntiin tekemällä paperikukkia. Oikeuskäsittely Loven luovuttamiseksi Yhdysvaltoihin alkoi tiistaina Lontoossa. Lopullisen päätöksen saaminen voi lykkääntyä syksyyn, sillä vireille on tulossa myös siviilikanne. Luovutuspäätöksestä voi hakea valituslupaa.
Lauri Love keskittyi oikeudenkäyntiin tekemällä paperikukkia. Oikeuskäsittely Loven luovuttamiseksi Yhdysvaltoihin alkoi tiistaina Lontoossa. Lopullisen päätöksen saaminen voi lykkääntyä syksyyn, sillä vireille on tulossa myös siviilikanne. Luovutuspäätöksestä voi hakea valituslupaa. Kuva: Mark Earthy
Fakta

Lauri Love pidätettiin syksyllä 2013

 Hakkeri Lauri Love syntyi Englannissa 1984 ja opiskeli Glasgow'n yliopistossa tietotekniikkaa ja fysiikkaa. Love toimi myös Occupy Glasgow -liikkeessä.

 Suomea murtaen puhuva Love on suorittanut siviilipalveluksen Tampereen yliopiston alaisessa instituutissa 2008.

 Love pidätettiin lokakuussa 2013. Hän pääsi vapaaksi takuita vastaan. Yhdysvallat syyttää häntä tietomurtorikoksista vuosilta 2012 ja 2013.

Lontoo

Suomalais-brittiläinen hakkeri Lauri Love on ottanut tavakseen näprätä paperiruusuja. Se lievittää stressiä edes vähän.

”On ollut aika vaikea nukkua. Sitä vähän pelkää ja jännittää”, Love kertoi HS:lle tiistaina Lontoossa ennen tärkeän oikeudenkäynnin alkua.

Lontoolainen oikeusistuin alkoi käsitellä tiistaina Yhdysvaltain vaatimusta luovuttaa Love, 31, Britanniasta Yhdysvaltoihin.

Vakavista tietomurroista epäiltyä Lovea odottaisi Yhdysvalloissa vuosien oikeudenkäynti ja ehkä vuosikymmenien – jopa 99 vuoden – vankeustuomio.

Love vanhempineen oli saapunut tiistaiseen oikeudenistuntoon jo hyvissä ajoin. Paikalla oli myös Loven vankka tukijoukko juristeineen. Myös brittimediaa kiinnosti hakkerin kohtalo.

Britannian ja Yhdysvaltojen välinen luovutussopimus mahdollistaa epäillyn luovuttamisen ilman vankkoja todisteita amerikkalaisilta. Tämä huolestuttaa Lovea.

”Toivon, että Suomen valtio pystyy tekemään jotain”, sanoi Love, jolla on Suomen ja Britannian kaksoiskansalaisuus.

Passit Lovelta on otettu pois, joten Suomeen paluu ei onnistu ainakaan helposti.

Love kertoi jo maaliskuussa HS:lle, että amerikkalaiseen vankilaan hän ei lähde. Vankilaa parempi vaihtoehto on jopa kuolema. Kanta ei ole muuttunut.

”Taistelen ja taistelen. Katsotaan sitten, mitä on jäljellä oikeudenkäynnin jälkeen.”

Westminsterin käräjäoikeus Lontoossa käsittelee ensimmäisenä oikeusasteena kaikki luovuttamisvaatimukset. Love seurasi istuntoa yksin lasiseinän takaa omalla alueellaan. Hän askarteli ensimmäisen istunnon aluksi valkoisen paperisen himmelin.

Samaan aikaan oikeuden tuomari ja yleisö saivat kuulla yksityiskohdat Loven ja kumppaneiden väitetyistä tietomurroista muun muassa Nasaan, Yhdysvaltain keskuspankkiin, puolustusministeriöön sekä muuhun hallintoon.

Yhdysvalloista on lähetetty Britanniaan peräti kolme luovutusvaatimusta Lovesta.

Loven juristit yrittävät saada luovutusvaatimukset nurin vetoamalla muun muassa Loven heikkoon terveydentilaan ja Aspergerin syndroomaan. Hän asuu vanhempiensa luona ja tarvitsee apua arjen rutiineissa.

”Meille Laurin hyvinvointi on ollut jokapäiväinen huolenaihe – – itsemurhan mahdollisuus on poikkeuksellisen suuri”, sanoi oikeudessa kuultu Lauri Loven isä Alexander Love, joka toimii vankilapappina Suffolkissa, Itä-Englannissa.

Ennakkotapauskin löytyy. Vuonna 2012 sisäministeri Theresa May kumosi hakkeri Gary McKinnonin luovuttamisen Yhdysvaltoihin juuri McKinnonin mielenterveysongelmien ja itsemurhauhan takia. Vuonna 2013 heikkojen brittien suojelusta luovutustapauksista säädettiin uusi laki, jota nyt testataan.

Tiistaina todistajana kuultiin myös Loven suomalaista äitiä Sirkka Lovea, joka on asunut Britanniassa noin 40 vuotta.

”En voi olla kuvittelematta pahinta mahdollisuutta, että Lauri joutuu Yhdysvaltoihin ja kuolee sinne”, Sirkka Love sanoi HS:lle.

Myös hän sanoin kaipaavansa Suomesta tukea pojalleen.

Ihmisoikeusjuristina Lontoossa työskentelevä ja Loven yhtenä avustajana toimiva Eeva Heikkilä toivoi myös, että Suomessa herättäisiin Loven tilanteeseen.

”Lähtökohta on, että tästä tapauksesta ei löydy rikollisuutta.”

Tiistaina oikeudessa kuultiin myös psykologian ja psykiatrian asiantuntijoita. Keskiviikkona kuullaan itse Lovea sekä lisää asiantuntijoita ja todistajia.

Päätöksen antaminen voi lykkääntyä syksyyn, sillä heinäkuun lopulla alkaa Loven nostaman erillisen siviilikanteen käsittely Britannian korkeaa poliisiyksikköä NCA:ta vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat