Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksasta lähtijöitä Isisiin aiempaa vähemmän

Saksasta lähtenyt yhteensä 820 taistelijoiksi Isisin riveihin, mikä on kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch / Reuters
Saksan turvallisuuspalvelun johtaja Hans-Georg Maaßen puhui vuosiraportin julkistustilaisuudessa Berliinissä tiistaina.
Saksan turvallisuuspalvelun johtaja Hans-Georg Maaßen puhui vuosiraportin julkistustilaisuudessa Berliinissä tiistaina. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Berliini

Saksasta on kesäkuuhun 2016 mennessä lähtenyt yhteensä 820 taistelijaa Syyriaan ja Irakiin terroristijärjestö Isisin riveihin, raportoi Saksan turvallisuuspalvelu julkistaessaan vuosiraporttinsa Berliinissä tiistaina.

Lähtijöiden määrän kasvu on hidastumassa, sillä viime vuoden aikana uusia lähtijöitä oli 180, kun edellisvuonna luku oli 280.

Monien uskotaan jättäneen suunnitelmansa, sillä vuonna 2015 Saksasta lähteneiden Isis-taistelijoiden kuolemat kaksinkertaistuivat, ja tilanne Syyriassa ja Irakissa on muuttunut entistä kaoottisemmaksi. Lisäksi lähtöhalun laskuun arvioidaan vaikuttavan Isisin raa’at tavat rangaista myös omia jäseniään.

”Sekä Isisin taistelijoiksi lähtevissä että Saksassa iskuja suunnitelleiden joukossa on paljon hyvin nuoria”, sanoi Saksan turvallisuuspalvelun johtaja Hans-Georg Maaßen.

Taistelijoiksi lähteneistä suurin osa on Saksassa syntyneitä, maahanmuuttajataustaisia miehiä. Joka kahdeksas on islaminuskoon kääntynyt.

Saksan turvallisuuspalvelu saa jatkuvasti myös vihjeitä mahdollisista terroritekojen suunnitelmista Saksassa.

”Meillä on ollut sekä hyvää tuuria että olemme myös tehneet hyvää työtä. Saksa on Isisin kohde”, sanoo Maaßen.

Viimeisin julkisuuteen kesäkuun alussa tullut suunnitelma oli terrori-iskusta Düsseldorfiin, jonka suunnittelijoista osa oli saapunut Saksaan turvapaikanhakijoiksi tekeytyneinä.

Suomesta on Supon mukaan lähtenyt Isisin taistelijoiksi yhteensä hieman yli 70 henkeä, joista runsaat parikymmentä on palannut takaisin Suomeen. Supo on rekisteröinyt lähtijöitä neljän vuoden ajan eli heinäkuusta 2012 lähtien.

Viimeisimmät pari on kirjattu aivan viime kuukausina.

”Suomesta lähteneillä ei ole yhtä selkeää profiilia kuin vaikka Saksasta, Ranskasta tai Britanniasta taistelemaan lähteneillä. Täältä lähteneitä on yhteensä 19 eri etnisestä taustasta”, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Heistä tiedetään lisäksi, että yli puolet on asunut koko elämänsä Suomessa.

”Tämä on se viranomaisia huolestuttava asia, koska se näyttää, että myös Suomessa on mahdollisuus radikalisoitua”, Rantala sanoo.

Ilmiössä on myös nähtävissä se, että kuluneen vuoden aikana Suomesta Syyriaan tai Irakiin lähtijöiden motiivit ovat koventuneet.

He lähtevät nimenomaan taistelemaan eivätkä avustustehtäviin kuten aiemmin. Silloinkin he päätyivät Syyriassa yleensä jonkin taistelijaryhmän jäseniksi, jotta saattoivat ylipäätään olla maassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat