Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-äänestys avasi vanhoja haavoja Skotlannissa – nyt keskustellaan taas itsenäisyydestä

Osa EU-kansanäänestyksen tuloksiin pettyneistä vastustaa uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä, osa kannattaa.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Nancy ja Gordon MacIntyre pettyivät Britannian EU-äänestyksen tulokseen, mutta eivät halua uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.
Nancy ja Gordon MacIntyre pettyivät Britannian EU-äänestyksen tulokseen, mutta eivät halua uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. Kuva: Conor O'Leary
Tästä on kyse

Enemmistö skoteista vastustaa EU-eroa

 Torstain kansanäänestyksessä britit päättivät, että maan tulee erota Euroopan unionista.

 Skotlannissa 62 prosenttia äänestäneistä kannatti Britannian pysymistä EU:ssa.

 Koko Britanniassa enemmistö kuitenkin kannatti eroa.

Edinburgh

Skotlantilaiset äänestivät viime torstaina niin selvästi Britannian EU-jäsenyyden puolesta, ettei keskinäiselle kiistelylle ajateltu alkuun olevan aihetta.

Britannian EU-kansanäänestyksen tulos on kuitenkin aiheuttanut Skotlannissa oman riitansa. Se alkoi, kun Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon väläytti perjantaina uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

Skotlannissa järjestettiin syyskuussa 2014 kansanäänestys, jossa 55 prosenttia kannatti pysymistä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Sturgeonin mukaan moni vastusti silloin itsenäisyyttä nimenomaan varmistaakseen kuulumisen EU:hun. Nyt Skotlantia ollaan ajamassa pois EU:sta vastoin skotlantilaisten toivetta, Sturgeon sanoi.

”Ei, en halua edes puhua uudesta kansanäänestyksestä itsenäisyydestä”, parahtaa nelikymppinen Helen Edinburghin keskustassa Princes Street Gardens -puistossa.

”Edellisen aiheuttamat haavat ovat vasta umpeutuneet. Se jakoi maan silloin kahtia”, hän sanoo. Puistossa istuva Nancy MacIntyre on samoilla linjoilla.

”Ei, ei, ei! Olemme nähneet nyt ihan riittävästi kansanäänestyksiä”, hän sanoo.

Aviomies Gordon MacIntyre vastustaa myös uutta kansanäänestystä.

”Arvelen silti, että tällä kertaa itsenäisyyttä kannattaisi useampi kuin viimeksi”, hän sanoo.

EU-kansanäänestyksen jälkeen Skotlannissa tehdyissä mielipidemittauksissa enemmistö onkin sanonut kannattavansa itsenäisyyttä.

Uuden itsenäisyyskansanäänestyksen kannattajia löytyy Edinburghin keskustassa yhtä helposti kuin vastustajia.

”Pitäisi järjestää”, sanoo lounastauoltaan puistosta palaava Claire MacKie.

Conor O'Leary
Claire MacKie haluaisi äänestää Skotlannin itsenäisyydestä uudelleen.
Claire MacKie haluaisi äänestää Skotlannin itsenäisyydestä uudelleen.

”Ehdottomasti pitäisi”, sanoo rakennustöissä Rose Streetin sivukujalla oleva Michael Carr.

Skotlannissa Britannian EU-jäsenyyden puolesta äänesti 62 prosenttia. Jäsenyyttä kannatti enemmistö kaikilla Skotlannin äänestysalueilla.

Vauraassa pääkaupungissa Edinburghissa jäsenyyttä kannatti 74,4 prosenttia. Niinpä EU-eroa halunneiden voitto valtakunnantasolla oli järkytys. Useampi edinburghlainen kieltäytyy haastattelussa, koska sanoo tulevansa aiheesta niin pahalle tuulelle.

”Kansanäänestyksen valtakunnallinen tulos tyrmistytti ja teki surulliseksi. Olin kyllä ajatellut näin käyvän, mutta se ei tee oloa yhtään paremmaksi”, Gordon MacIntyre sanoo.

”Britannia on nyt ihan sekaisin. Maassa ei ole toimintakykyistä hallitusta eikä toimintakykyistä oppositiota”, hän sanoo.

Conor O'Leary
William Carrin mielestä EU-äänestyksen tuloksen jälkeen tarvitaan uusi itsenäisyysäänestys.
William Carrin mielestä EU-äänestyksen tuloksen jälkeen tarvitaan uusi itsenäisyysäänestys.

Sturgeon johtaa Skotlannin kansallispuoluetta SNP:tä, joka ajoi itsenäisyyttä edellisessä kansanäänestyksessä. Puolueen vastustajien mukaan itsenäisyysmieliset ovat ajaneet uutta kansanäänestystä siitä asti, kun hävisivät edellisen.

Uudessa kansanäänestyksessä olisi kuitenkin riskejä Sturgeonille. Jos itsenäisyys ei tälläkään kertaa saisi enemmistöä, uutta kansanäänestystä tuskin voitaisiin järjestää pitkään aikaan.

Skotlantilaiset EU-eron kannattajat ovat myös kiistäneet Sturgeonin perustelut huomauttamalla, että Britannian EU-kansanäänestyksen uhka oli tiedossa jo Skotlannin itsenäisyyskansanäänestysen aikana.

”Jo ennen vuoden 2014 Skotlannin kansanäänestystä oli ilmiselvää, että EU-kansanäänestys on mahdollinen, ja että asiasta päättää jäsenvaltio Yhdistynyt kuningaskunta ilman, että Skotlannilla voi olla jokin toinen kanta”, entinen kiistelty konservatiiviipoliitikko Brian Monteith kirjoitti maanantaina The Scotsman -lehdessä.

Käytännön ongelma on se, että kansanäänestyksestä päätetään Lontoossa. Britannian syksyllä eroavan pääministerin David Cameronin edustaja kertoi maanantai-iltana, ettei Cameron kannata uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

Skotlanti ei myöskään ollut aivan niin yhtenäinen, miltä ensikatsomalla näyttää. Oli lopulta 122 äänestä kiinni, että EU-mieliset voittivat kaikilla Skotlannin alueilla. Morayssä EU-jäsenyyden kannattajat saivat 50,1 prosenttia äänistä.

Skotlannissa myös äänestysprosentti jäi matalaksi. Kun koko valtakunnassa uurnilla kävi 72,2 prosenttia äänioikeutetuista, Skotlannissa luku oli 67,2. Itsenäisyyskansanäänestyksessä luku oli 85, ja viime vuoden parlamenttivaaleissakin 71,1.

Matalaa äänestysprosenttia on selitetty sillä, että monet itsenäisyysmieliset EU-eron kannattajat eivät käyneet äänestämässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat