Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-johtajat välttelevät puhumista liittovaltiosta – talousliiton syventäminen on kuitenkin helpompaa ilman Britanniaa

27 EU-maan päämiehet ja -naiset kokoontuvat tänään keskiviikkona ensimmäistä kertaa kartoittamaan suuntaa, johon unionin on tarkoitus lähteä yhtä jäsenmaata eli Britanniaa köyhempänä. Selväksi on käynyt, ettei muu Eurooppa halua ja suostu jäämään brexitin panttivangiksi, kirjoittaa Virve Kähkönen.

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Ei suurta loikkaa, vaan enemmänkin hölkkää.

Näin EU-piireissä kuvailtiin tällä viikolla sitä, millaisella vauhdilla Britannian eroon valmistautuva unioni aikoo kaasuttaa eteenpäin lähitulevaisuudessa. Tiedossa ei ole hätäratkaisuna otettavia suuria loikkia liittovaltiokehityksessä vaan enemmänkin tasaisen tahmaisesti etenevää EU-lainsäädäntöä – toisin sanoen siis perushölkkää kohti yhteistä, vielä tarkemmin määrittelemätöntä päämäärää.

27 EU-maan päämiehet ja -naiset kokoontuvat tänään keskiviikkona ensimmäistä kertaa kartoittamaan suuntaa, johon unionin on tarkoitus lähteä yhtä jäsenmaata eli Britanniaa köyhempänä.

Selväksi on käynyt, ettei muu Eurooppa halua ja suostu jäämään brexitin panttivangiksi. EU-virkamiehillä ja diplomaateilla on ollut Britannian kansanäänestyksen jälkeen kova halu korostaa, että eurooppalainen projekti on hyvin vahvasti elossa, ja business as usual jatkuu instituution sisällä.

Tätä viestiä teroitettiin toimittajille Brysselissä järjestetyssä, huippukokousta taustoittavassa EU-tilaisuudessa viime viikon lopulla. Taustoittajat jaarittelivat tilaisuuden aluksi pitkät pätkät siitä, miten merkittäviä lupauksia kokous antaisi esimerkiksi Euroopan maahanmuuttopolitiikan ja digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisestä.

Vasta sen jälkeen päästiin paikalle saapuneita toimittajia oikeasti kiinnostavaan aiheeseen eli brexitiin.

Euroopan johtajat välttelevät nyt tarkoituksella liittovaltiokehityksestä puhumista ja sen puskemista. Brysselissä ei haluta nähdä uusia kansanäänestyksiä unionin jäsenyydestä eikä lietsoa vaaleihin valmistautuvien ranskalaisten ja saksalaisten EU-inhoa.

Britannian lähtö kuitenkin avaa mahdollisuuksia unionin kehittämiselle, ja tämä tiedetään hyvin Berliinissä ja Pariisissa. Esimerkiksi talous- ja rahaliiton syventäminen ja rahoitus- ja pääomamarkkinoiden sääntely käy helpommaksi, kun euroon kuulumaton, Lontoon Cityn etuja mustasukkaisesti vahtiva iso jäsenmaa Britannia ei ole enää pistämässä kapuloita rattaisiin. Euroon kuulumattomien maiden sananvalta unionissa kutistuu merkittävästi.

Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan puolella voi myös olla nähtävissä kehitystä, osin pakon edessä. Britannia on EU:n merkittävin sotilasmahti, joten sen lähtö jättää unioniin ammottavan aukon. Tämä aukko on syytä jotenkin paikata – ja yksi keino on turvallisuuden nostaminen vahvemmin yhteiseksi asiaksi.

Italian pääministeri Matteo Renzi julisti maanantaina, että brexit voi osoittautua muulle Euroopalle hienoksi tilaisuudeksi tehdä pitkälle kantavia muutoksia. Renzi toivoo EU:n keskittyvän enemmän sosiaalisiin kysymyksiin, kasvuun ja investointeihin.

Mihin päämäärään ikinä EU-johtajat katseensa keskiviikon kokouksessa suuntaavatkin, vauhtisokeuteen tuskin langetaan. Toiveissa on, että tasainen hölkkä ei synnytä suuria otsikoita, kansojen intohimoja eikä toisaalta myöskään kansojen vihaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat