Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi karkotti Istanbulista matkailijat – HS:n toimittajan reportaasi autioituneelta turistialueelta

HS:n entinen Istanbulin-kirjeenvaihtaja vieraili kaupungissa viime viikolla, noin viikko ennen lentokentälle tehtyä iskua. Nähtävyydet ja turistiravintolat ammottivat autioina.

Ulkomaat
 
Agata Skowronek
Istanbulin suuri basaarialue oli tyhjä 20. kesäkuuta.
Istanbulin suuri basaarialue oli tyhjä 20. kesäkuuta. Kuva: Agata Skowronek

Istanbul. Jo ennen tiistai-illan itsemurhaiskua Istanbulin lentokentälle Turkin turismi on kärsinyt vakavasti toistuvista terrori-iskuista.

Uusimmassa, Atatürkin lentokentälle tehdyssä iskussa kuoli ainakin 36 ihmistä. Tekijöiksi epäillään jihadistijärjestö Isisiä.

Turkkia on ravistellut terrori kahdesta suunnasta: osa iskuista on ääri-islamilaisen Isisin tekemiä, osa kurdijärjestöjen työtä.

Turistimäärät supistuvat tänä vuonna 30 prosenttia verrattuna viime vuoteen, arvioi Turkin turismi-investoijien yhdistyksen (TYD) johtaja Murat Ersoy turkkilaisessa Hürriyet-lehdessä kesäkuun alussa.

Turismi on Turkin taloudelle tärkeä tulonlähde.

”Olen työskennellyt turismialalla 32 vuotta, enkä koskaan ole kokenut tällaista pudotusta”, sanoi yrittäjä Oktay Aydin Divanyolu-kadulla lähellä Hagia Sofiaa ja Sinistä moskeijaa, Istanbulin vanhan kaupungin sydämessä.

Kivenheiton päässä 13 turistia kuoli pommi-iskussa tammikuussa. Maaliskuussa viisi ihmistä sai surmansa vilkkaalla Istiklal-ostoskadulla tapahtuneessa iskussa.

Agata Skowronek
Oktay Aydin on sulkenut kysynnän vähenemisen vuoksi matkatoimistonsa Istanbulissa. Samalla paikalle hän avasi liikkeen, jossa hän kauppaa mausteita, makeisia ja jäätelöä.
Oktay Aydin on sulkenut kysynnän vähenemisen vuoksi matkatoimistonsa Istanbulissa. Samalla paikalle hän avasi liikkeen, jossa hän kauppaa mausteita, makeisia ja jäätelöä.

HS kävi Istanbulissa viime viikolla, noin viikko ennen lentokentälle tehtyä iskua.

Nähtävyydet ja turistiravintolat ammottivat autioina. Pian 1500-vuotiseen Hagia Sofiaan ja Siniseen moskeijaan saattoi kävellä suoraan sisään, vaikka aiemmin jonossa seisomiseen on saanut varata pahimmillaan yli tunnin. Suuressa basaarissa mahtui etenemään vaivatta.

Istanbulissa turismista elantonsa saavien mukaan matkailijoiden määrä on vuosien saatossa poliittisten tapahtumien tai terrori-iskujen takia notkahtanut ennenkin, mutta lähtenyt pian jälleen entistä kovempaan kasvuun.

Nyt turisteja on odoteltu palaaviksi jo kuukausia – turhaan. Isisin ja muiden ääriryhmien Syyriassa hallitsemat alueet ovat heti Turkin etelärajan takana. Kurdijärjestöt puolestaan ovat kiihdyttäneet iskujaan hallituksen rauhanhankkeen kariuduttua viime vuonna. Kurdien iskut ovat yleensä kohdistuneet turkkilaisiin poliiseihin.

Turkista ovat kaikonneet etenkin venäläiset ja eurooppalaiset turistit. Hürriyetin mukaan venäläisturistien määrä on supistunut 96 prosenttia pakettimatkailijoiden suosimalla Antalyan alueella Etelä-Turkissa. Turkin ja Venäjän välit ovat kiristyneet äärimmilleen Syyrian sodan takia. Venäjä tukee Syyrian hallintoa, Turkki vastustaa sitä.

Osa Antalyan alueen hotelleista on suljettu ja osa houkuttelee asiakkaita viimevuotista halvemmilla hinnoilla.

Arabimaista saapuvien matkailijoiden määrä sen sijaan on lisääntynyt, arvioivat turismin parissa työskentelevät Istanbulissa.

Oktay Aydin on tehnyt johtopäätökset.

Hänellä oli aiemmin matkatoimisto. Kolme kuukautta sitten hän keräsi pois sen tuolit, pöydät ja tietokoneet ja toi liikkeeseensä tilalle mausteet, makeiset ja jäätelön.

Samantapaiseen ratkaisuun ovat päätyneet hänen mukaansa monet kollegat.

”Tällä kadulla oli aikaisemmin kymmenen matkatoimistoa, nyt jäljellä on kaksi. Osa on sulkenut ovensa kokonaan, koska ei ole pystynyt maksamaan vuokriaan, osa muuttunut kaupoiksi tai kebabravintoloiksi.”

Sen sijaan että Aydin myisi matkailijoille retkiä Istanbulin nähtävyyksiin ja muualle Turkkiin, hänen liikkeensä houkuttelee nyt asiakkaita turkkilaisella jäätelöllä ja sen myyntiin perinteisesti kuuluvalla temppujen sarjalla.

”Arabit pitävät mausteista, jäätelöstä ja kaikesta syötävästä”, Aydin perustelee. Hänen asiakkainaan on entistä enemmän matkailijoita etenkin Saudi-Arabiasta, Qatarista ja Bahrainista.

Aydin ei välitä peitellä, että mieluummin hän palvelisi eurooppalaisia. Turkin konservatiivisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin johdolla Turkki on kääntynyt entistä enemmän kohti Lähi-itää. Tämä ei miellytä niitä turkkilaisia, joiden mielestä maan pitäisi mieluummin ottaa mallia Länsi-Euroopasta.

”Jos turistit palaavat, aloitan uudelleen matkatoimistopalvelut. Työskentelen mieluummin eurooppalaisten kanssa, he ovat sivistyneempiä ihmisiä”, Aydin väittää.

Mutta myös pelokkaampia. Aydinin mukaan arabeja pommit eivät pelota.

”Heidän maansa ovat olleet sekaisin jo niin pitkään.”

Eivät ne pelota Kolumbian pääkaupungista Bogotasta tullutta Gomezin perhettäkään, jonka poika Emilio, 12, ostaa Aydinin kaupasta jäätelön.

”Me olemme Kolumbiassa tottuneet turvattomuuteen”, nauraa isä Daniel Gomez.

Hän saa perheen äidin Adriana Gomezin kanssa aikaan pienimuotoisen väittelyn siitä, onko Bogota vai Istanbul turvallisempi. Isän mielestä Istanbul, äidistä Bogota.

Agata Skowronek
Kolumbialaiset Adriana, Emilio ja Daniel Gomez sanovat kotimaassaan tottuneensa turvattomuuteen.
Kolumbialaiset Adriana, Emilio ja Daniel Gomez sanovat kotimaassaan tottuneensa turvattomuuteen.
Turkki epäilee Isisiä
Turkki epäilee Isisiä
Turkin pääministeri Binali Yildirim kertoi tiedotustilaisuudessa, että Istanbulin iskusta epäillään Isisiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat