Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä EU-huippukokouksessa: ”Sain Soinilta tekstiviestin – kansanäänestystä EU-jäsenyydestä ei tule”

EU-maat linjasivat, että unionista eroavan Britannian on turha haikailla Euroopan sisämarkkinoille, jos se ei hyväksy ihmisten ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Ulkomaat
 
Sipilä: Soini ”täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” - ei EU-kansanäänestystä
Sipilä: Soini ”täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” - ei EU-kansanäänestystä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti keskiviikkona väistellä kysymystä siitä, ovatko hallituskumppani Timo Soinin (ps) pohdinnat EU-kansanäänestyksestä vahingollisia. Sipilän mukaan Soini on “täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” ja seisoo sen takana. Sipilän hallitus ei tuo esitystä EU-kansanäänestyksestä. Toimittaja & leikkaus: Pekka Mykkänen, kuvaus: EU

Bryssel

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti keskiviikkona väistellä kysymystä siitä, ovatko hallituskumppani Timo Soinin (ps) puheet EU-kansanäänestyksestä vahingollisia.

Ulkoministeri Soini aiheutti aiemmin keskiviikkona kohua kommentillaan, jonka mukaan kansalaisaloite Suomessa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua. Soini toisti samalla aiemman viestinsä, ettei nykyinen hallitus kansanäänestystä järjestä.

”Olen saanut Timolta tekstiviestin. Hän sanoi, ettei tämä nyt ihan niin mene kuin julkisuudessa tätä pyöritellään. Hän on täysin sitoutunut hallitusohjelmaan ja sen takana seistään”, pääministeri Sipilä sanoi Brysselissä, jossa hän osallistui EU-maiden johtajien huippukokoukseen. Kokous käsitteli Britannian päätöstä erota Euroopan unionista.

Juha Sipilä ja Timo Soini
Juha Sipilä ja Timo Soini

”Meillä on aivan selvä hallitusohjelma. Tässä ei ole mitään epäselvää. Kansanäänestystä ei tämän hallituksen aikana tule eikä tarvita.”

Aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä pani alulle perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Sipilä sanoi, että aloite käsitellään samalla tavalla kuin kaikki kansalaisaloitteet.

”Totta kai eduskunta käsittelee kansalaisaloitteet, mutta tämä hallitus ei käsittele sellaista eikä tuo sellaista esitystä”, Sipilä sanoi.

Ulkoministeri Soini muistutti toimittajia keskiviikkona myös vanhasta lausahduksestaan ”missä EU, siellä ongelma”. Sipilän mukaan tällaista puhetta pitäisi välttää.

”Tämä on juuri sitä puhetta, jota meidän pitää välttää. Meillä on unohtunut sisämarkkinoiden tuomat hyödyt ja mitä ollaan rauhanprojektina saavutettu.”

EU-maiden johtajat kokoontuivat keskiviikkona ensimmäistä kertaa ilman Britanniaa pohtimaan sitä, miten Britannian eroneuvotteluissa edetään ja mihin suuntaan kutistuva unioni yrittää kehittyä.

EU-johtajat linjasivat, että Britannian on turha haikailla pääsyä EU:n sisämarkkinoille, jos maa ei suostu sitoutumaan niin kutsuttuihin neljän vapauden periaatteisiin. Näillä tarkoitetaan ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palveluiden vapaata liikkuvuutta unionin alueella.

”Johtajat tekivät tänään kristallin kirkkaaksi sen, että pääsy sisämarkkinoille edellyttää neljän vapauden, myös liikkumisen vapauden, hyväksymistä. Mitään sisämarkkinoiden à la cartea ei tule”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi tiedotustilaisuudessaan huippukokouksen jälkeen.

Myös pääministeri Sipilä piti asian kirjaamista erittäin tärkeänä.

”Että ei ole sellaista mielikuvaa neuvotteluihin lähtiessä, että voitaisiin poimia rusinoita pullasta”, Sipilä sanoi.

Tällaista toivoa on elätellyt erityisesti Britannian EU-eron nokkamies Boris Johnson. Hän haluaisi rajoittaa EU-kansalaisten saapumista Britanniaan uudella pisteytysjärjestelmällä, mutta lupaa briteille vapaata pääsyä EU-maihin.

Britannian pääministeri David Cameron lupasi tiistai-iltana Brysselissä, että Britannia ei käännä Euroopalle selkäänsä. Samalla Cameron vetosi, että EU ja Britannia solmisivat mahdollisimman hyvän, molempia hyödyttävän sopimuksen.

27:n jäsenmaan johtajat kirjasivat keskiviikon kokouspäätelmiinsä, ettei Britannian kanssa aloiteta minkäänlaisia neuvotteluita ennen kuin maan hallitus on jättänyt virallisen eroilmoituksen Eurooppa-neuvostolle.

Sipilän mukaan EU-johtajilla ei kuitenkaan esiintynyt halua kohdella Britanniaa kovakouraisesti. Hänen mukaansa kaikki pyrkivät järkevään sopimukseen, ja Britannia on merkittävä kumppani myös eronsa jälkeen.

EU-maiden johtajat jatkavat neuvotteluja Britannian EU-eron etenemisestä Bratislavassa järjestettävässä epävirallisessa huippukokouksessa 16. syyskuuta. Siihen mennessä pitäisi olla tiedossa, kuka on Britannian seuraava pääministeri.

Sipilän mukaan 27:n EU-maan johtajat menivät keskiviikon keskusteluissa myös itseensä ja katsoivat unionin tulevaisuuteen.

”Tämä oli avoin ja yhtenäisyyttä korostava keskustelu. Nöyrässä hengessä keskusteltiin. Kaikki ovat sitoutuneita projektiin ja tästä kolauksesta päätimme yhdessä oppia”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi, että EU-päätöksenteko on edennyt viime vuosina kriisimoodilla, ja hyvienkin päätösten toimeenpano on ollut heikkoa. Keskustelussa monet toivat esiin sen, että EU:n pitäisi tulevaisuudessa keskittyä erityisesti turvallisuuteen, kasvun ja työpaikkojen luomiseen sekä sosiaalisiin kysymyksiin.

Sipilän mukaan EU ei nyt tarvitse uusia julistuksia tai keskustelua perussopimuksista, vaan jo tehtyjen päätösten noudattamista. Sillä tavoin voidaan yrittää palauttaa kansalaisten rapautunut luottamus unioniin.

”Me tarvitaan käytännön toimia ja toimeenpanoa, ja paljon parempaa kommunikointia siitä, mitä me täällä tehdään ja miksi täällä ollaan.”

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat