Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin saapuu Suomeen harvinaisen aralla hetkellä – brexit ja lähestyvä Nato-kokous lisäävät jännitteitä

Venäjän presidentin Suomen-vierailu on ensimmäinen EU:n jäsenmaassa brexitin jälkeen.

Suvi Turtiainen HS

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa huomenna perjantaina tasavallan presidentin Sauli Niinistön poikkeuksellisessa tilanteessa.

Venäjän presidentti saapuu ensimmäistä kertaa Euroopan unionin jäsenmaahan sen jälkeen, kun Britannian kansa äänesti maan ulos EU:sta. Vierailu on lisäksi Putinin ensimmäinen Suomessa sitten Krimin valtauksen 2014.

Tieto Britannian EU-erosta tuli vasta, kun tapaamisesta oli jo sovittu. Sen sijaan koko ajan on ollut selvää, että Putin saapuu Kultarantaan tasan viikko ennen merkittävää Naton huippukokousta Puolan Varsovassa.

Kokouksen yksi pääaihe on Venäjän-vastaisen pelotteen vahvistaminen Naton itärajalla.

Vierailun ajankohta vaikuttaa suoraan siihen, mitä presidentit toisiltaan haluavat.

Tunnettu venäläinen politiikan asiantuntija Lilia Ševtsova sanoo Putinin todennäköisesti tunnustelevan Kultarannassa Euroopan mielialoja brexitin jälkeen. Niinistö saattaa käyttää vierailua poliittisen pääoman kasvattamiseen ennen Nato-kokousta.

”Putin on nykyään harvinainen vieras Euroopassa”, Ševtsova sanoo puhelimitse. ”Ehkä presidenttinne haluaa ässän hihaansa ennen kokousta. Hän on [Varsovassa] se, joka on puhunut Putinin kanssa.”

Suomi ja Ruotsi osallistuvat kokoukseen Naton kumppanimaina.

Niinistö on jo joutunut puolustelemaan tapaamista herkässä nykytilanteessa. Ruotsalaispoliitikko ja entinen puolustusministeri Karin Enström ihmetteli viime kuussa Putinin kutsumista Suomeen ja sanoi, ettei Ruotsi toimisi niin. Enström kritisoi vierailua ennen brexitiä.

Britannian päätöksen myötä vierailun ajankohdasta on tullut entistä latautuneempi.

Kukaan ei vielä tiedä, miten ja milloin Britannian EU-ero toteutuu. Selvää on kuitenkin, että läntinen Eurooppa on kokenut maanjäristyksen.

Ehkä suurimman sitten vuoden 1989, kun neuvostoimperiumi kaatui ja itäisen Keski-Euroopan maat jättivät paikkansa idän leirissä ja valitsivat länsisuuntauksen.

Venäjän johto on varonut ilakoimasta Britannian EU-erolla. Se ei tarkoita, etteikö se iloitsisi.

Kun katsoo Venäjän politiikkaa Putinin yli 15 vuotta jatkuneella valtakaudella, brexitin aiheuttama hajaannus on voitto Putinin visiolle Euroopasta.

Kun Putin vieraili ensimmäistä kertaa hallinnon edustajana Suomessa, oli 1990-luvun alku ja hän oli nelikymppinen Pietarin apulaiskaupunginjohtaja.

Länsi oli juuri voittanut kylmän sodan. Neuvostoliitto hävisi vuosikymmeniä jatkuneen taistelun arvoista ja vahvemmasta taloudesta. Puhuttiin ”historian lopusta” oletuksella, että länsimainen liberaali demokratia on kehityksen päätepiste.

Venäjä oli kaaoksessa, mutta sen odotettiin ryhdistäytyvän ja liittyvän läntisten demokratioiden joukkoon jollain aikavälillä.

Länsi määräsi tahdin. Venäjä oli altavastaaja.

Tor Wennström / Lehtikuva
Vladimir Putin keskusteli tasavallan presidentti Tarja Halosen kanssa valtiovierailulla Suomessa vuonna 2001.
Vladimir Putin keskusteli tasavallan presidentti Tarja Halosen kanssa valtiovierailulla Suomessa vuonna 2001.

Vuonna 2001 Putin vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa Venäjän presidenttinä. Nato oli Tarja Halosen emännöimän tapaamisen pääaihe, sillä Baltian maat suunnittelivat liittyvänsä puolustusliiton jäseniksi.

Putin piti liittymistä turhana, sillä hänen mukaansa Neuvostoliiton kaatuminen oli tehnyt länsiliiton tarpeettomaksi. Hän ei kuitenkaan halunnut aloittaa ”hysteriakampanjaa” liittymistä vastaan, HS kirjoitti syyskuussa 2001.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Putin saapui ensi kertaa valtiovierailulle Suomeen syyskuussa 2001.
Putin saapui ensi kertaa valtiovierailulle Suomeen syyskuussa 2001.

Ujoksi kuvailtua miestä Pietarista pidettiin lupaavana yhteistyökumppanina. Länsi toivoi Putinin laittavan Venäjän kaaoksen järjestykseen.

Kun Putin vieraili Suomessa seuraavan kerran vuonna 2005, Euroopan ilmapiiri oli muuttumassa. Venäjästä oli tullut yhä selvemmin länsimaiden haastaja.

Vedenjakaja oli Ukrainan oranssi vallankumous vuonna 2004. Venäjän johto oli vakuuttunut, että länsi levitti värivallankumouksia sen takapihalle.

Länsi huomasi muutoksen Venäjän politiikassa viimeistään vuonna 2007 Münchenin turvallisuuskokouksessa, kun Putin hyökkäsi Yhdysvaltain johtamaa maailmanjärjestystä vastaan.

Kimmo Mäntylä
1.-2.8.2005 Työvierailu Suomeen
1.-2.8.2005 Työvierailu Suomeen

”Yhdysvallat on ylittänyt valtuutensa kaikilla tavoilla. Tämä näkyy siinä, miten se tyrkyttää politiikkaansa muille maille taloudessa, politiikassa, kulttuurissa ja sivistyksessä. Kuka tästä pitää? Kuka on tähän tyytyväinen?” Putin laukoi Münchenissä länsijohtajien järkytykseksi.

Alkoi olla selvää, ettei Venäjä sulautuisi osaksi läntistä maailmaa. Putin sen sijaan haastoi koko läntisen järjestyksen.

Selvin osoitus siitä oli Georgian sota 2008, joka lopulta esti Naton laajenemisen entiseen neuvostotasavaltaan.

Vuosien 2008–2012 pääministerikautensa jälkeen Putin palasi presidentiksi entistä autoritaarisempana. Ilmaisunvapautta ja kansalaisjärjestöjä alettiin rajoittaa kovin ottein, mikä söi suhteita länteen.

Seuraava presidenttitason vierailu toteutui kesäkuussa 2013. Isäntänä toimi Sauli Niinistö, ja tapaamisen kuumin kansanvälinen kysymys oli Moskovaan paennut tietovuotaja Edward Snowden.

Todellinen pommi putosi seuraavana vuonna. Venäjä valtasi Krimin ja aloitti Itä-Ukrainan sotatoimien tukemisen. Se ei voinut hyväksyä sitä, että Maidan-liikkeen sähköistämä Ukraina oli valumassa kohti länttä ja Euroopan unionia.

Tämä oli selvä osoitus, ettei Euroopan historia ollut Putinin mielestä ohi. Venäjä ei ollut tyytyväinen siihen, miten Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri oli rakentunut kylmän sodan jälkeen. Se ei halunnut EU:n tai varsinkaan Naton laajentuvan sille tärkeisiin naapurimaihin.

Nyt Venäjä oli valmis puolustamaan kantaansa sotatoimin.

Perjantaina Suomeen saapuu Venäjän presidentti, jolla on taskussaan tuore ulkopoliittinen voitto. Alkuviikosta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyysi anteeksi Putinille osoitetussa kirjeessä sitä, että Turkki pudotti venäläisen sotilaskoneen viime marraskuussa.

On mahdollista, että Putin pitää myös brexitiä omana voittonaan, brittiläinen ulkopolitiikan tutkija Susi Dennison sanoo. Hän on tutkinut EU-kriittisten puolueiden nousun vaikutusta Euroopan ulkopolitiikkaan European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksessa.

”Lopulta kaikki, joka uhkaa EU:n yhtenäisyyttä, kuten brexit, voi hyödyttää häntä”, Dennison sanoo puhelimitse.

Brexit ei ole Venäjän syytä eikä ansiota. Euroopan kylmän sodan jälkeinen poliittinen rakennelma on nyt haastettu omien joukosta, unionin sisältä.

Dominot uhkaavat kaatua päinvastaiseen suuntaan kuin 1989 jälkeen: nyt halutaan ulos yhtenäisestä EU:sta. Useat Euroopan maahanmuutto- ja EU-kriittisistä puolueista ovat ilmoittaneet haluavansa omat exit-äänestyksensä.

Eurooppa nykymuodossaan tyydyttää yhä harvempaa. Syinä ovat ihmisten huoli maahanmuutosta, turvallisuudesta ja omasta taloudesta. Syntipukiksi nousi etenkin brittiäänestyksessä EU.

Maahanmuutto tai terrori-iskut eivät ole Putinin syytä. Mutta Venäjä on taitava talttaamaan Eurooppaa jakavia lovia syvemmäksi. Esimerkki tästä oli Saksaa kuohuttanut venäläisen Lisa-tytön tapaus viime vuonna.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov levitti väitettä, jonka mukaan maahanmuuttajat olivat raiskanneen teinitytön. Tämä syvensi epäluuloa turvapaikanhakijoita kohtaan, ja heikensi Angela Merkelin asemaa avoimen pakolaispolitiikan puolustajana. Poliisin mukaan raiskausta ei tapahtunut.

Brexitin vaikutus Venäjän asemaan ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, venäläisasiantuntija Ševtsova muistuttaa. Kyllä, se antaa Venäjälle tilaa jatkaa hajota ja hallitse -politiikkaansa Euroopassa. Kyllä, Venäjä esittää brexitin omalle kansalleen todisteena lännen epäonnistumisesta.

Mutta samalla brexit vie Venäjältä sen tehokkaimman vaikutuskeinon Euroopassa. Ennalta arvattavassa Euroopassa Venäjä on tiennyt mitä tehdä hajaannuksen luomiseksi.

Nyt Euroopasta on tullut samanlainen kuin Venäjästä: ennalta arvaamaton. Se pakottaa Venäjän miettimään uusia tapoja vaikuttaa.

Tämä koskee myös Suomea.

Ševtsovan mukaan talven yllättävä turvapaikanhakijoiden tulo itärajan yli osoittaa, että Venäjä käyttää Suomea pelikenttänä eri vaikutuskeinojen testaamiseen. Se käy dialogia, mutta kokeilee samalla Suomen kärsivällisyyttä.

Suomen valtionjohdon näkökulmasta itäraja saatiin tukittua, koska keskusteluyhteys Moskovaan säilytettiin Ukrainan sodasta huolimatta. Kahdenvälisen keskusteluyhteyden ylläpitäminen on myös syy, miksi Putin on tervetullut Kultarantaan myös arkana aikana.

Sami Kilpiö / HS
Venäjän presidentti Vladimir Putin oli Sauli Niinistön vieraana Kultarannassa Naantalissa kesäkuussa 2013.
Venäjän presidentti Vladimir Putin oli Sauli Niinistön vieraana Kultarannassa Naantalissa kesäkuussa 2013.
Näistä Putin ja Niinistö todennäköisesti keskustelevat

Teksti: Jussi Niemeläinen

Presidenttien tapaamisissa on vain poikkeustapauksissa ennalta valmisteltu asialista. Sellaista tuskin on perjantainakaan, kun presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Naantalissa. HS listaa todennäköisiä keskustelunaiheita:

1. Itämeren alueen turvallisuustilanne on todennäköisesti keskeinen aihe, sillä Niinistö on viimeinen läntinen valtionpäämies, jonka Putin tapaa ennen sotilasliitto Naton ensi viikon huippukokousta.

Itämeri on huippukokouksessa keskeinen aihe, sillä alueen turvallisuustilanne muuttui Venäjän vallattua Krimin helmikuussa 2014. Siksi Niinistökin on kutsuttu päämiesten illalliselle, vaikka Suomi ei ole jäsenmaa.

Nato on lisäämässä joukkojaan Baltiassa ja Puolassa, mihin Venäjä vastaa.

2. Ukrainan sotaa on vaikea välttää, varsinkin kun EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden uusiminen on taas ajankohtaista. Ukraina kytkeytyy myös Naton kokoukseen.

Vaikka Ukrainan sota on kadonnut otsikoista, sen merkitys maailmanpolitiikassa on taas kasvanut. Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyneet julkisuudelta piilossa neuvotteluja saadakseen jonkinlaisen ratkaisun ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

3. Muut kansainväliset asiat, joista keskeinen on Venäjän ja Turkin välien parantuminen puolen vuoden välirikon jälkeen. Asialla on merkitystä EU:lle, jonka välit Turkin kanssa ovat ongelmalliset.

Myös Britannian EU-ero ja Syyrian tilanne nousevat todennäköisesti esiin.

4. Kahdenvälisissä kysymyksissä ei tiettävästi ole mitään akuuttia ongelmaa, joten presidentit puhuvat todennäköisesti ympäristökysymyksistä. Niistä tärkein on Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka, joka uhkaa myös Suomenlahtea.

Ympäristö on helppo yhteistyökohde. Sillä voi näyttää neuvotteluissa saavutetun jotain.

Kukaan ei odota Putinin ottavan neuvotteluissa esiin Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä tälläkään kertaa. Sen sijaan hän saattaa lehdistötilaisuudessa mainita Venäjän vastapakotteiden kielteiset vaikutukset suomalaisyrityksille, mutta asiassa ei ole neuvoteltavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat