Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internetin hallinto koolla Helsingissä – Yhdysvallat irrottaa otettaan verkon teknisestä perustasta

Internetin nimipalvelinjärjestelmää hallinnoiva kansainvälinen organisaatio ICANN kokoustaa Helsingissä. Yhdysvallat on siirtämässä viimeisetkin internetin hallinnointitehtävät järjestölle.

Ulkomaat
 
Akseli Valmunen / HS
Ulkoministeriön kaupallinen sihteeri Juuso Moisander edustaa Suomea ICANN:n osallistujavaltioiden komiteassa.
Ulkoministeriön kaupallinen sihteeri Juuso Moisander edustaa Suomea ICANN:n osallistujavaltioiden komiteassa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Melkein riippumaton hallintoelin

 Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) on perustettu vuonna 1998 Kaliforniassa.

 Hallinnoi muun muassa internet-tunnusten päätteitä, osia nimipalvelinjärjestelmästä ja IP-osoitteiston maantieteellistä jakoa.

 Voittoa tavoittelematon järjestö, joka kerää tuloja muun muassa tunnusten rekisteröintimaksuilla.

 Irtosi vuonna 2009 Yhdysvaltojen viranomaisten alaisuudesta ja on nykyisin vastuussa kansainvälisille sidosryhmille.

 Päätöksentekoon osallistuvat yritykset, kansalaisjärjestöt ja valtiot.

”Yhdysvallat rakensi internetin. Emme voi luovuttaa sitä vihollisillemme”, kirjoitti yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Ted Cruz viime viikolla Twitterissä.

Cruz ja hänen puolueensa vastustavat Yhdysvaltojen viestintäviranomaisten suunnitelmaa luovuttaa joukko internetin tietoliikenteen kannalta keskeisiä perustoimintoja kansainvälisen ICANN-organisaation haltuun.

Kiista on ajankohtainen tällä viikolla Finlandia-talossa, jossa ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) kokoustaa. Helsinkiin on kokoontunut yli tuhat osallistujaa noin sadasta eri maasta. Yhdysvallat keksi internetin, mutta maailmanlaajuinen yhteistyö on tehnyt siitä nykyisen kaltaisen.

”ICANN:n työ pitää internetin toimintavarmana ja avoimena. Kaikkien osapuolten täytyy olla mukana”, sanoo ulkoministeriön kaupallinen sihteeri Juuso Moisander. Hän edustaa Suomea ICANN:n osallistujavaltioiden neuvoa-antavassa komiteassa.

ICANN pyrkii myös ottamaan mukaan yhä enemmän kehittyviä maita, Moisander kertoo. Internetin hallinto ”ei saa olla mikään länsimainen show tai resurssikysymys”, hän sanoo.

ICANN hoitaa tiettyjä elintärkeitä yhteiskäytäntöjä ja teknisiä perustehtäviä, joita ilman internetiin kytketyt laitteet eivät voisi kommunikoida keskenään.

Se hallinnoi muun muassa internet-tunnusten ylätason päätteitä kuten .com tai .fi sekä internetin ”puhelinluetteloksi” kutsuttua nimipalvelinjärjestelmää eli DNS:ää. DNS:n tehtävänä on kääntää kirjaimista koostuva verkkotunnus (kuten www.hs.fi) tietokoneelle ymmärrettäväksi numerosarjaksi eli IP-osoitteeksi. ICANN myös jakaa internetin osoiteavaruuden maantieteellisiin lohkoihin.

Toimintaperiaatteeltaan ICANN edustaa internetin yltiöpäisen demokraattista ja avointa perinnettä. Päätöksentekoa ohjaa monitoimijamalli, jossa edustettuina ovat yhtä lailla kansalaisyhteiskunta, yritykset, tekninen ja akateeminen kehittäjäyhteisö sekä valtiot ja viranomaiset. Lopulliset ratkaisut tekee johtokunta.

Valtioilla on periaatteessa vain neuvoa-antava rooli. Todellisuudessa Yhdysvallat on perustanut ICANN:n ja organisaation päämaja sijaitsee Kaliforniassa. Se on itsenäistynyt ja kansainvälistynyt asteittain, mutta osa toiminnoista on yhä Yhdysvaltojen kauppaministeriön holhouksessa.

Ja joskus pelkkä puhelinluettelokin voi olla poliittisten kiistojen pelikenttä. Esimerkiksi Saudi-Arabia vastusti taannoin Vatikaanin anomaa .catholic-verkkotunnusta ja ehdotettua .gay-tunnusta, joka voisi sen mukaan herättää joissain kulttuureissa pahennusta.

Venäjä ja Kiina ovatkin vaatineet, että esimerkiksi verkkotunnusten jakaminen siirrettäisiin YK:n alaisen kansainvälisen televiestintäjärjestön ITU:n alaisuuteen. Yhdysvallat on vastustanut YK-johtoisia ratkaisuja ja kannattanut sen sijaan ICANN:n hajautettua monitoimijamallia.

”Yhdysvaltojen ehdoton kriteeri siirtymälle oli nimenomaan, ettei valtioiden tai niiden välisten järjestöjen rooli saa kasvaa”, Moisander kertoo.

Icannin itsenäistyminen sai vauhtia vuoden 2013 valtavasta verkkovakoiluvuodosta. Maaliskuussa Marrakechissa pidetyssä kokouksessa ICANN julkisti viimeistenkin toimintojen siirtymää käsittelevän esityksen, jota viranomaiset ovat arvioineet.

”Yhdysvaltojen viestintävirasto on antanut alustavan arvion, että esitys täyttää kriteerit”, Moisander sanoo.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, irrottaa viestintävirasto otteensa lopuistakin toiminnoista syksyllä. Asiaa voi vielä hankaloittaa Yhdysvaltojen sisäpolitiikka. Republikaanit, senaattori Cruz etunenässä, ovat vastustaneet toiminnoista luopumista. Perustelu on pelko, että Venäjä tai Kiina voisivat kaapata vallan ICANN:ssa.

”Tässä uudessa järjestelmässä valtioiden rooli ei kylläkään millään tavalla kasva. Yhden valtion rooli vain vähenee”, Moisander sanoo.

Torstaina päättyvä ICANN-kokous oli määrä järjestää Panamassa, mutta Latinalaista Amerikkaa ravisteleva zikavirusepidemia muutti suunnitelmia. Suomi tarjoutui järjestäjämaaksi ja polkaisi kokouksen käyntiin kolmessa kuukaudessa, Moisander kertoo.

”Suomella on ollut internetin hallinnossa ja siihen liittyvissä järjestöissä koon nähden huomattavan vahva edustus. Olimme jo pitkään viranomaisten kesken puhuneet, että jos tilaisuus tulee niin tällainen kokous ollaan valmiita ottamaan Suomeen”, Moisander sanoo.

ICANN:n johtokunnassakin istuu suomalaisjäsen, Nokiaa edustava Jonne Soininen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat