Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa on puhunut ja demokratia näytti sekavan voimansa

Kiusaus ”kansan tahdon” yli kävelyyn on brexit-äänestyksen jälkeen suuri. Vaihtoehtoisesti EU voi ottaa opiksi.

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
Lontoolaiset jonottivat äänestämään Islingtonissa torstaina.
Lontoolaiset jonottivat äänestämään Islingtonissa torstaina. Kuva: NEIL HALL / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat kokoontuivat tiistaina ja keskiviikkona poikkeukselliseen huippukokoukseen, jossa pääaiheena oli brittien kansanäänestyksessä ilmaisema tahto lähteä Euroopan unionista.

Tiistaina nöyrä ja lyöty pääministeri David Cameron selitti maansa päätöstä ja jatkoaikeita 27 EU-maan johtajalle. Keskiviikkona muut EU-johtajat kokoontuivat puimaan ilman Cameronia, miten Britannian eroprosessin kanssa tulee edetä ja onko EU:lla tästä kokemuksesta jotain opittavaa.

Pääministeri Juha Sipilän mielestä on. Kritiikki on otettava nöyränä vastaan.

”Kaikki murrostilanteet ovat myös mahdollisuuksia, jos ne sellaisina käytetään”, hän totesi.

Tällaista “nyt on aika ottaa opiksi” -tulkintaa tukevat mielipidekyselyt, joiden mukaan joka puolella Eurooppaa luottamus unioniin on koetuksella. EU:n synnyinkehdossa Ranskassa 61 prosenttia ihmisistä totesi kesäkuun alussa julkaistussa kyselyssä, että heidän näkemyksensä EU:sta on kielteinen.

Brysselin EU-instituutioissa ja niin sanotun eliitin piirissä on vallalla myös toisenlainen tulkinta. Se on yksinkertaistetusti se, että britit äänestivät väärin ja nyt on pysähdyttävä pohtimaan, onko kansanäänestys kertakaikkisen väärä tapa ratkaista valtavan monimutkaisia ja kohtalokkaita asioita.

Britannian legendaarinen pääministeri Winston Churchill tiivisti aikoinaan tämän ajatussuuntauksen sutkautukseen: “Voimakkain argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa.”

Jotkut britit haaveilevat, että Lissabonin perussopimuksen sanamuoto saattaa vielä pysäyttää Britannian eroprosessin. Eroprosessia kuvaavassa artikla 50:ssä nimittäin sanotaan, että jäsenmaan tulee ryhtyä eropuuhiin “perustuslaillisten vaatimustensa” mukaisesti.

Tämä kielii siitä, ettei eroilmoituksen jättäminen olekaan vain Britannian hallituksen asia. Siihen tarvitaan brittiparlamentin suostumus ja niin ollen koko neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulos voi vielä mitätöityä.

Olisi kuitenkin demokratian halveksintaa kävellä kansanäänestyksen yli. Sitä olisi myös kävellä brittiparlamentin yli, jos se kerran toteuttaa demokraattisesti valittujen johtajien yhteisesti sopimaa Lissabonin sopimusta.

Monia muitakin polkuja brexitin toteutumattomuuteen on hahmoteltu. EU:n historiasta löytyy kosolti esimerkkejä siitä, miten kansanäänestys tuotti eliitin kannalta erittäin demokraattisen ja vieläpä mieluisan tuloksen. Sellainen oli esimerkiksi Suomen jäsenyydestä päättänyt kansanäänestys 1994.

Niin sanotusti huonoja kansanäänestystuloksia ovat puolestaan tuottaneet vaikkapa Tanskan Maastrichtin perussopimuksen vastainen äänestys vuonna 1992 sekä Ranska ja Hollanti kaataessaan EU:n perustuslain vuonna 2005.

Kaikki “kansa äänesti väärin” -EU-kansanäänestykset on tähän asti onnistuttu kelaamaan tavalla tai toisella takaisin eliitin toivomaan suuntaan, mikä se eliitti milloinkin on sattunut olemaan.

Nyt EU-maiden johtajien konsensus on – ainakin julkilausutusti – että Britannian kansanäänestyksen yli ei kävellä. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan U-käännöstä ei tällä kertaa voi tehdä.

Niinpä EU varautuu tosissaan toteuttamaan kansan tahtoa. Ongelmallista vain on, että kansan valitsemat Britannian konservatiivit, työväenpuolueen päättäjät ja brexit-leiriläiset ovat sisäisesti ja toisiinsa nähden erimielisiä siitä, milloin prosessi käynnistyy, mitä eroneuvotteluilta halutaan ja kuka saa kansan tahdon asiassa toteuttaa.

Ennen Britannian virallista eroilmoitusta mikään ei liikahda. Mutta EU:n päässä kaikki on valmista. Tai niin väittää Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

“Meillä on tarkat menetelmät, meillä on valmis toimintasuunnitelma”, Tusk sanoi tiistaina.

Tämä on siinä mielessä epäuskottava tieto, että EU-käytävillä kenelläkään ei näytä olevan selvyyttä siitä, missä järjestyksessä Britannian eroneuvottelut käydään, kestävätkö neuvottelut kaksi vai seitsemän vuotta ja kuka neuvotteluja johtaa.

Politico-verkkolehden mukaan EU-komissio ja jäsenmaita edustava neuvosto olisivat sotajalalla siitä, kumpi saa vetovastuun Britannian eroneuvotteluissa.

“Neuvostolla on asiantuntemusta asiassa nolla. Se on komissio, joka tuntee jokaisen lain ja jokaisen rivin perussopimuksessa”, komission virkamies oli todennut Politicolle.

Nolla on todella vähän asiantuntemusta, jos kyseessä on unionin perustaa koetteleva historiallisen mittaluokan kriisi.

Jos näin ajatellaan neuvoston kyvyistä komissiossa, niin eipä ihme, jos pieni äänestäjä Englannin nummilla esittää epäilyksensä Brysselin ketkujen kyvystä kuulla häntä ja viedä hänelle kriittisen tärkeitä asioita eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat