Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa jättiyllätys – brexit-leirin johtohahmo Boris Johnson ei pyrikään pääministeriksi

Lontoon entinen pormestari Boris Johnson ei aio pyrkiä pääministeriksi. Johnson kertoi asiasta tänään torstai-iltapäivällä puheessaan.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Britannian EU-eroa ajanut Boris Johnson ei lähdekään pääministerikisaan
Britannian EU-eroa ajanut Boris Johnson ei lähdekään pääministerikisaan
Brexit-leirin johtohahmon uskottiin lähtevän havittelemaan puolueen johtopaikkaa pääministeri David Cameronin kerrottua erostaan. Johnson ilmoitti kuitenkin yllättäen, ettei ole mielestään oikea henkilö seuraavaksi pääministeriksi. Kuva: Reuters.

Lontoon entinen pormestari Boris Johnson ei aio pyrkiä Britannian pääministeriksi. Johnson, brexit-leirin johtohahmo, kertoi asiasta tänään torstai-iltapäivällä puheessaan.

Kyseessä on jättiyllätys. Esimerkiksi BBC kertoi tänään varmana tietona, että Johnson lähtee ehdolle pääministeriksi.

”Keskusteltuani kollegoideni kanssa ja ottaen huomioon parlamentin tilanteen olen päätynyt siihen, ettei tuo henkilö voi olla minä”, Johnson sanoi puheessaan, viitaten pääministerin tehtävään.

”Tehtäväni on nyt antaa kaikki tuki seuraavalle konservatiivihallitukselle, jotta voimme toteuttaa kansanäänestyksessä annetun mandaatin ja puolustaa tämän maan unohdettuja kansalaisia.”

Sen sijaan toinen Britannian EU-eroa ajaneen kampanjan kasvo, oikeusministeri Michael Gove, kertoi tänään yllättäen pyrkivänsä konservatiivipuolueen johtoon.

Aiemmin oli odotettu, että Gove tukee Johnsonin pyrkimystä konservatiivipuolueen johtoon. Gove on todennut monesti ennen kansanäänestystä, ettei hänestä ole pääministeriksi eikä hän pestiä halua.

Kamppailu Britannian johtajuudesta käydään nyt siis käytännössä Goven sekä väistyvän pääministerin David Cameronin liittolaisen, sisäministeri Theresa Mayn välillä.

Nykyinen pääministeri Cameron ilmoitti erostaan viime viikolla, kun EU:sta irtautumista tukenut kanta voitti torstaina järjestetyn kansanäänestyksen.

Cameronin tavoin myös May kannatti unioniin jäämistä, mutta ei profiloitunut asiassa näkyvästi. Mayta auttaa euroskeptisten parissa myös se, että hänen kampanjapäällikkönsä on arvostettu Chris Grayling, joka oli näkyvässä roolissa Britannian EU-eroa ajaneessa leirissä.

Kun puheenjohtajaehdokkaat ovat selvillä, konservatiivipuolueen kansanedustajat valitsevat joukostaan kaksi henkilöä, joista puolueen 160 000 jäsentä valitsevat puheenjohtajan.

Uuden puheenjohtajan ja samalla pääministerin pitäisi olla selvillä viimeistään syyskuun 2. päivänä. Hänen odotetaan ilmoittavan Britannian EU-erosta virallisesti ja käynnistävän eroneuvottelut.

Stefan Rousseau / Reuters
Brexit-leirin johtohahmoista oikeusministeri Michael Gove (vas.) pyrkii Britannian pääministeriksi. Lontoon entinen pormestari Boris Johnson puolestaan yllätti kaikki jättäytymällä kisasta.
Brexit-leirin johtohahmoista oikeusministeri Michael Gove (vas.) pyrkii Britannian pääministeriksi. Lontoon entinen pormestari Boris Johnson puolestaan yllätti kaikki jättäytymällä kisasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat