Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen johtamat ilmaiskut saattoivat tappaa ainakin 250 epäiltyä Isis-taistelijaa Irakissa

Jos anonyymi viranomaisarvio pitää paikkansa, Fallujan ympäristössä tehdyt iskut olivat yksi tappavimmista Isisin vastaisista iskuista.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
THAIER AL-SUDANI / Reuters
Fallujan infrastruktuuri kärsi vapautustaisteluissa huomattavia vahinkoja. Ilmaiskut tehtiin kaupungin ympäristössä. Kuva Fallujasta maanantailta.
Fallujan infrastruktuuri kärsi vapautustaisteluissa huomattavia vahinkoja. Ilmaiskut tehtiin kaupungin ympäristössä. Kuva Fallujasta maanantailta. Kuva: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Yhdysvaltojen johtaman liittouman keskiviikkona tekemissä ilmaiskuissa saattoi nimettömän viranomaisarvion mukaan kuolla ainakin 250 äärijärjestö Isisin taistelijaksi epäiltyä. Saman viranomaisen mukaan ainakin 40 ajoneuvoa tuhoutui.

Liittouma iski keskiviikkona Fallujan kaupungin ympäristössä Irakissa. Irakin viranomaiset ilmoittivat viime viikolla, että Falluja on saatu vallattua takaisin Isisiltä kokonaan.

Jos luvut vahvistetaan, iskut ovat tappavimpien Isisin vastaisten hyökkäysten joukossa. Luvuista nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan alustavat arviot voivat kuitenkin muuttua.

Myös Irakin viranomaiset kertoivat torstaina, että myöhään tiistaina tehdyissä ilmaiskuissa olisi kuollut ainakin 150 Isis-taistelijaa ja tuhoutunut yli 260 kulkuneuvoa.

Ilmaiskujen tekohetkellä satoja aseilla ja ammuksilla lastattuja ajoneuvoja oli lähdössä Isisin viimeisistä asemista Fallujan kaupungin länsiosista.

Iskut ovat Isisin viimeisin takaisku taisteluissaan itse julistamansa ”kalifaatin” alueella, joka sijaitsee Irakissa ja Syyriassa. Ryhmän alueelliset menetykset eivät kuitenkaan vähennä huolta Isisin iskuista ulkomailla. Esimerkiksi Turkki syyttää Istanbulin lentokentälle tehdystä iskusta Isisiä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun johtaja John Brennan kuvailee liittouman edistystä Syyriassa ja Irakissa merkittäväksi. Brennanin mukaan Isis on kuitenkin edelleen pystynyt levittämään propagandaansa sekä yllyttämään iskuihin ja tekemään niitä.

Fallujasta paenneiden siviilien tilanne on epätoivoinen. Irakissa toimivan avustusryhmän International Medical Corpsin (IMC) mukaan kodeistaan paenneilla ei ole riittävästi ruokaa, vettä sekä terveydenhuolto- ja hygieniatarvikkeita.

YK:n mukaan Fallujasta on lähtenyt yli 85 000 ihmistä. Valtaosa heistä majailee leireillä jopa 45 asteen kuumuudessa.

Fallujan pormestari arveli viikonloppuna, että perheet voisivat palata Fallujaan kahden kuukauden kuluessa, jos hallitus ja kansainväliset avustusjärjestöt tarjoavat apua. IMC:n edustaja puolestaan arvelee paluun vievän 9–12 kuukautta turvallisuustilanteen, maamiinojen ja infrastruktuurin kärsimien vahinkojen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat