Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian pääministerin paikasta tulee verinen kisa kovapintaisen feministin ja oikeistolaisen omantunnon välillä

Britannien konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta kamppailee kaksi kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta Theresa May ja Michael Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Ulkomaat
 
Stefan Wermuth, Stefan Rousseau / Reuters
Theresa May ja Michael Gove
Theresa May ja Michael Gove Kuva: Stefan Wermuth, Stefan Rousseau / Reuters

Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin yllätyspäätös olla pyrkimättä konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi tarkoittaa, että suuret ennakkosuosikit maan pääministerin paikalle ovat nyt Theresa May ja Michael Gove.

Oikeudesta johtaa Britanniaa kamppailee kaksi hyvin kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta May ja Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Kirkkoherran tytär ja maantiedettä Oxfordin yliopistossa opiskellut May, 59, päätti jo 12-vuotiaana haluavansa poliitikoksi. Esikuvana toimi konservatiivipuolueessa aktiivinen äiti. Ura vei kuitenkin Englannin keskuspankkiin ja finanssialalle ennen valintaa parlamenttiin vuonna 1997.

Pääministeri David Cameronin hallituksen sisäministeriksi May nousi vuonna 2010. Samalla Maysta, joka on tunnettu ja ylpeä feministi, tuli vasta Britannian historian toinen naispuolinen sisäministeri ja neljäs nainen, jolla on hallussaan yksi keskeisistä ministerisalkuista.

May oli myös konservatiivipuolueen ensimmäinen nainen pääsihteerinä vuonna 2002.

May ei edusta vanhaa rahaa eikä liiku jouhevasti konservatiivieliitin seassa – hänen isovanhempansa olivat kotiapulaisia. Kollegat ja ystävät kuvaavat Mayta etäiseksi, ujoksi sosiaalisissa tilanteissa ja omissa oloissaan viihtyväksi. May on muun muassa kieltäytynyt kuuluisan konservatiiviklubin jäsenyydestä.

Jopa Mayn tukijat sanovat, että hän on pikemminkin arvostettu kuin pidetty.

”Hän ei koskaan yrittänyt verkostoitua. Hänellä ei ole juuri ystäviä”, eräs konservatiivikollega sanoi brittilehti The Guardianille.

May itse myönsi toisen brittilehden haastattelussa, ettei häntä ole juuri kiinnostanut tehdä itsestään ja omasta tarinastaan numeroa. Riittää, että tekee oman työnsä hyvin, May sanoi.

Vakaata ja luotettavaa Mayta on verrattu Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin. Jotkut näkevät Mayn kovuudessa myös häivähdyksiä Britannian entisestä pääministeristä Margaret Thatcherista.

May sanoo suoraan ja pelkäämättä, mitä ajattelee. Yhtenä hänen uransa huippuhetkenä mainitaan usein puhe poliisien vaikutusvaltaiselle ammattiliitolle vuonna 2014. Useiden eri skandaalien jälkeen sisäministeri tuomitsi kovasanaisesti poliisien korruption, rasismin ja ”ylemmyydentunnon kansalaisia kohtaan”.

Puhe otettiin vastaan mykistyneen hiljaisuuden vallitessa.

Michael Gove, 48, asui lapsuutensa pienessä asunnossa Skotlannin Aberdeenissa. Goven adoptiovanhemmat olivat työväenpuolueen kannattajia.

Älykäs lapsi pääsi arvostettuun yksityiskouluun ja myöhemmin Oxfordiin opiskelemaan englantia. Yliopistossa hän nousi kuuluisan Oxford Union -väittelykerhon puheenjohtajaksi. Oxfordin konservatiivipiireissä Gove tutustui myös David Cameroniin ja Boris Johnsoniin.

Myöhemmin Gove siirtyi toimittajauran kautta politiikkaan ja nousi parlamenttiin vuonna 2005. Sitä ennen hän oli ystävystynyt puolueen nousevien tähtien Cameronin sekä nykyisen valtiovarainministerin George Osbornen kanssa. Ennen päätöstään ryhtyä kampanjoimaan EU-eron puolesta Gove, pitkäaikainen euroskeptikko, oli monien tahojen mukaan Cameronin läheisin ystävä.

Vuonna 2010 pääministeriksi noussut Cameron nimitti Goven opetusministerikseen. Kollegat kaikista puolueista kuvaavat Govea poikkeuksellisen mukavaksi, hauskaksi ja kohteliaaksi henkilöksi, joka liikkuu taitavasti seurapiireissä, taitaa juoruilun ja tuntee kaikki.

”Michael on aggressiivisen kohtelias. Hän on sellainen saadakseen ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi, saadakseen heidät ulos mukavuusalueeltaan”, sanoo eräs vanha kollega New Statesmanin haastattelussa.

Govea pidetään ideologisesti ailahtelevana hahmona, joka ammentaa ideoita sekä vasemmalta että oikealta ja istuu huonosti perinteiseen kuvaan konservatiivipuolueen tähtipoliitikosta.

Gove nousi itse varsin köyhistä oloista ja pääsi hyvään kouluun apurahan turvin. Taustaansa viitaten hän on puhunut paljon valtion velvollisuudesta auttaa huonompiosaisia. Erään työväenpuolueen edustajan mukaan Gove on ”aito liberaali” seksuaalisuutta, luokkaeroja, sosiaalista liikkuvuutta ja etnisiä vähemmistöjä koskevissa asioissa.

Toisaalta Gove on tukenut esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC:n sekä kansallisen terveysjärjestelmän NHS:n yksityistämistä ja on ulkopolitiikaltaan kovan linjan haukka. Eräs konservatiivipuolueen ministeri kuvailee Govea Guardianin haastattelussa ”todelliseksi konservatiiviksi, hallituksen oikeistolaiseksi omatunnoksi”.

Goven ja Mayn kisasta tulee todennäköisesti tiukka. Mielipidetiedustelujen mukaan molemmat ovat keränneet suurta suosiota puolueen puheenjohtajaksi.

Lisämausteen kamppailulle antaa kaksikon välinen riita vuodelta 2014. Opetusministeri Gove syytti Maytä lepsuudesta Birminghamin kouluihin väitetysti soluttautuvien islamistiradikaalien suhteen. Sisäministeri May puolestaan jyrähti Goven viitanneen ongelmalle kintaalla vuosien ajan.

Lopulta pääministeri David Cameron joutui puuttumaan peliin. Brittilehdistö arvioi, että hallituksen sisäisen riitelyn lisäksi Cameronia ärsytti vaikutelma siitä, että hänen kaksi seuraajaehdokastaan teroittavat jo veitsiään.

”Cameron ei halua näyttää lämpimältä ruumiilta. Hän ei ole vielä kuollut eikä suhtaudu suopeasti siihen, että johtavat konservatiivit kilvoittelevat hänen paikastaan”, Guardianin toimittaja kirjoitti tuolloin.

Nyt, tasan kaksi vuotta myöhemmin, Cameron on poissa pelistä. Tie on auki, ja valtaan nousee hyvin todennäköisesti puoluetta repivän kampanjan jälkeen joko May tai Gove.

Lähteet: The Guardian, The Daily Telegraph, Politico, New Statesman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat