Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Cameron ja Boris Johnson järjestivät Britannian ulos EU:sta – nyt kumpikin loikkii vastuuta karkuun

Ei mennyt kuin viikko siihen, kun Britannian EU-eron pääarkkitehdit pakenivat paikalta, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Ulkomaat
 

Britannian EU-erolla on kaksi keskeistä arkkitehtia, jotka tuntevat toisensa hyvin opiskeluvuosilta: Pääministeri David Cameron ja Lontoon entinen pormestari Boris Johnson.

Cameron päätti järjestää kansanäänestyksen. Johnson kampanjoi Brexit-leirille voiton.

Nyt, vain viikko kansanäänestyksen jälkeen, olemme hämmentävässä tilanteessa: sekä Cameron että Johnson ovat tehneet selväksi, että he eivät aio ottaa aiheuttamastaan Britannian EU-erosta minkäänlaista vastuuta.

Vahinko on tehty, on aika paeta.

Cameron ilmoitti jo viikko sitten tuloksen selvittyä eroavansa. Hän sanoi, että Britannian EU-eron neuvotteleminen ja toteuttaminen kuuluu hänen seuraajalleen. Jollekulle, joka on asiaan sitoutunut.

Tässä oli vielä oma logiikkansa. Vaikka Cameron oli kansanäänestysidean isä, hän itse kampanjoi unioniin jäämisen puolesta.

Muun Euroopan päättäjissä jo tämä Cameronin ilmoitus herätti syvää ärtymystä. Joudutaanko tässä vielä odottamaan Britannian konservatiivien sisäisen valtakamppailun tulosta ennen kuin muutenkin hankala ja pitkä eroprosessi päästään aloittamaan? Ihmetystä herätti myös se, ettei kellään Britannian johdossa tuntunut olevan suunnitelmaa siitä, miten ja millä tavoitteilla eroneuvotteluita aletaan käydä.

Todellinen šokki koettiin kuitenkin torstaina. Eroa vaatineen leirin näkyvin kasvo ja monen eron puolesta äänestäneen britin suuri idoli Boris Johnson ilmoitti täysin yllättäen, että hänkään ei aio pyrkiä pääministeriksi.

On luultavaa, että Johnsonin ilmoitus ei ollut hänen oma ideansa. Konservatiivipuolue luultavasti koki hänet liian mielipiteitä jakavaksi persoonaksi, ja pelasi hänet siksi ulos kisasta.

Se ei muuta lopputulosta: historiallisen käänteen näkyvimmät tekijät ovat poistuneet kuvasta sanomatta käytännössä sanaakaan siitä, miten tätä lievästi sanottuna sekavaa tilannetta pitäisi heidän mielestään alkaa setvimään.

Sen sijaan EU-eroa kannattaneen leirin soihtua kantaa pääministerikisassa nyt oikeusministeri Michael Gove. Brittilehti The Guardianin mukaan hän oli kiistänyt julkisuudessa yhdeksän kertaa omat pääministerihaaveensa ennen kuin hän tänään yllättäen ilmoittikin pyrkivänsä Cameronin seuraajaksi.

Aiemmin Gove on vastaillut kysymyksiin pääministerihaaveista esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

”Minulla ei ole sitä mitä se vaatii.”

”En usko, että minulla on niitä poikkeuksellisia kykyjä, joita työ vaatii.”

”Minua ei ole tehty pääministeriksi.”

Tämä vaatimattomuuden mestari on nyt siis se, joka yrittää vastata niihin suuriin toiveisiin, joita puhetaituri Johnson EU-eron kannattajissa herätti.

Opiskeluajan kaverusten Johnsonin ja Cameronin tulevaisuus on sen sijaan epäselvä. He tuskin ovat tätä nykyä puheväleissä. Jos olisivat, he voisivat muistella lämpimästi poikavuosien tollontöitään ajalta, jolloin he molemmat kuuluivat Oxfordin yliopiston pahamaineiseen poikakerhoon Bullingdon-klubiin.

Klubissa varakkaiden perheiden pojat pitivät kosteita illalliskemuja ja panivat juhlinnan jälkeen paikat säpäleiksi. Sen jälkeen poistuttiin paikalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat