Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian historian verisin päivä alkoi Sommella jalkapallopotkulla

Aamulla tasan sata vuotta sitten britit tekivät kohtalokkaan virheen.

Ulkomaat
 
Windmill Books
Onnekas haavoittunut pääsee pois. Briteillä oli vain neljä paarinkantajaa 200 miehen komppaniaa kohden.
Onnekas haavoittunut pääsee pois. Briteillä oli vain neljä paarinkantajaa 200 miehen komppaniaa kohden. Kuva: Windmill Books

Somme ei ole kummallinen joki. Täynnä sameaa vettä se valuu mutkitellen halki Picardien, Ranskan pohjoiskolkan. Tänä aamuna tasan sata vuotta sitten britit ryhtyivät sen rannoilla hyökkäykseen, jossa yhtyivät kokemattomuus, ylimielisyys, hurmahenki ja silkka typeryys.

Illalla kaatuneita brittejä oli 20 000, haavoittuneita 37 000. Ja se oli vasta ensimmäinen päivä Sommella.

Sommen ensimmäisen päivän tapahtumat olivat Britanniassa pitkään syvä trauma. Ehkä kuuluisin Sommella taistellut oli 21-vuotias lahjakas kapteeni Billie Nevill, joka kirjoitti sieltä kirjeitä äidilleen ja sisarelleen.

Nevill oli Cambridgen kuulun Jesus Collegen opiskelija, joka oli läpeensä urheilija: pelasi rugbya ja maahockeyta ja oli krikettijoukkueen kapteeni. Oikea brittiläisen yliopistolaitoksen hedelmä.

Vihdoinkin hän oli sodassa, East Surreyn rykmentissä. Rintamalle oli lähdetty vapaaehtoisina ja riemumielin, sillä kaikki halusivat mukaan suureen seikkailuun ja osalliseksi suuresta voitosta. Joukot olivat lordi Kitc henerin värväyskampanjan tulosta. Hän oli se viiksiniekka, joka osoitti sormella: Your Country Needs YOU!

Lordi Kitchenerin julisteesta on useita versioita.
Lordi Kitchenerin julisteesta on useita versioita.

Nämä olivat ”kaveripataljoonia” – työpaikkojen, koulujen, kaupunginosien, ammattikuntien muodostamia yksiköitä, jotka olivat saaneet pikaisen sotilaskoulutuksen. Innostus oli tärkein.

Myös Etonin ja Oxfordin luentosalit tyhjentyivät. Tentit ja rugbykentät vaihtuivat reippaaseen upseerielämään. Liikkeellä olivat Britannian parhaat pojat, jotka osasivat kreikat ja latinat.

Nevill otti lomalta mukaansa kaksi jalkapalloa. The Great European Cup, hän kirjoitti toiseen. Tästä oli tulossa kunnon ottelu, East Surrey – Baijeri.

Toiseen hän kirjoitti: Ei erotuomaria.

Rintama oli maannut paikallaan kaksi vuotta, ja saksalaiset olivat kaivautuneet yhä syvemmälle pehmeään kalkkikiveen, moneen kerrokseen, onkaloihin ja käytäviin.

Britannia taas oli niiden kahden vuoden aikana kiihdyttänyt ase- ja ammustuotantonsa äärimmilleen. Olihan se hiilen ja teräksen suurvalta. Tykkejä ja kranaatteja oli määrättömästi.

Tosin joka kolmas kranaatti jäisi suutariksi, ja tykistöltä puuttui rintamakokemusta. Eikä kokemusta ollut nuorilla kiväärimiehilläkään. Taktiikka rakentui urheuden varaan: edettäisiin leveinä rivistöinä, upseerit edellä näyttämässä esimerkkiä.

Lähes kaksi vuotta uudenaikaista sotaa ei ollut opettanut briteille mitään.

Tykistökeskitys oli alkanut 24. kesäkuuta, ja sitä oli kestänyt viikon verran. Saksalaiset olivat suojautuneet syvälle luoliinsa.

Fototeca Gilardi
Brittijoukkoja taisteluhaudassa Sommella heinäkuussa 1916.
Brittijoukkoja taisteluhaudassa Sommella heinäkuussa 1916.

Vielä viimeiset vitsit, ja kello 7:27 kauniissa kesäaamussa, täydessä päivänvalossa, satatuhatta miestä odotti vuoroaan. Kun kapteeni Nevill puhalsi pilliinsä, kuului riemuhuuto: Vihdoinkin!

Nevill kiipesi taisteluhaudan reunalle ja potkaisi ruskeanahkaisen jalkapallon pitkälle ei kenenkään -maalle. Sille, joka potkaisisi sen saksalaisten asemiin, oli luvattu palkkio.

Toinen pallo lensi naapurijoukkueesta. Se oli hyvä idea, kaikkihan pitivät jalkapallosta ja innostus peitti pelon. Nyt eastsurreyläiset näyttäisivät. He lähtivät etenemään yli ei kenenkään -maan. Matkaa vihollisen linjoihin oli tällä kohden 250 metriä.

On epäselvää, kävelivätkö he. On myös kerrottu, että sotilailla oli 35-kiloiset reput, mutta tuskin sentään ensimmäisessä aallossa. Kovin nopeasti he eivät voineet edetä, sillä seuraava aalto tuli jo sadan metrin päässä.

Oli hiljaista. Vastapuolelta ei ammuttu. Viikon tykistötuli oli tehnyt tehtävänsä. Ajateltiin.

Jotkut olivat pettyneitä: Ei tulekaan ottelua.

Kun rivistöt tulivat piikkilankaesteille, huomattiin, että kranaatit eivät olleet tehonneet niihin. Ne olivat vain entistä enemmän sykkyrässä. Eteenpäin ei päässyt. Perässä tuli jo seuraava hyökkäysaalto. Molemmat jäivät tungeksimaan esteiden eteen.

Silloin konekiväärit avasivat tulen. Niitä oli niin monta, että ääni ei ollut papatusta vaan kuin repeävää kangasta. Loputtomiin. Kapteeni Nevill sai luodin päähänsä. Samoin se toinen jalkapalloa potkinut upseeri.

Päivän tappiot tiedetään tarkkaan: 57 470 miestä, joista 19 240 kuoli heti. Erityisesti upseerien tappiot olivat valtavat. Britannia menetti suuren osan nuorista, koulutetuista miehistään. Hukkaan olivat menneet oppitunnit ja urheiluharjoitukset. Miehistön tappiot osuivat erityisesti Leedsin ja Liverpoolin työläiskaupunkien väestöön.

Ja se oli vasta ensimmäinen päivä Sommella. Taistelu jatkuisi vieä kauan, marraskuuhun. Se päättyisi tasapeliin. 0–0.

Ai niin, ne jalkapallot. Ne löytyivät saksalaisten piikkilangasta. Sellaista maalia on vaikea hyväksyä.

Bob Thomas / Popperfoto
Toinen kapteeni Nevillin jalkapalloista on esillä kansallisessa jalkapallomuseossa Manchesterissa.
Toinen kapteeni Nevillin jalkapalloista on esillä kansallisessa jalkapallomuseossa Manchesterissa.
Tältä näytti Sommella
Tältä näytti Sommella
Sotakuvaajat taltioivat Sommen taistelua sata vuotta sitten. Tältä sota näytti kuvaajan näkökulmasta katsottuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat