Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsiin kaavaillaan mittavaa alueuudistusta – kuusi suuraluetta 21 nykyisen läänin sijaan

Samaan aikaan kun Suomi suunnittelee sote-uudistustaan, on myös Ruotsissa käynnissä alueuudistus.

Ulkomaat
 
Fakta

21 lääniä tiivistyisi kuuteen

  Ruotsi on nykyisin jaettu 21 lääniin ja 21 alueeseen/maakäräjäkuntaan. Nyt kaavaillut uudistuksen myötä Ruotsissa olisi vastaisuudessa kuusi suuraluetta näiden sijaan.

  Maakäräjäkunnat ovat Ruotsin läänien alueella toimivia aluehallinnon elimiä. Ne vastaavat muun muassa terveyden ja sairaanhoidosta ja joukkoliikenteestä. Alueilla on maakäräjäkuntien tehtävien lisäksi enemmän vastuuta esimerkiksi aluekehityksestä. Ne muistuttavat nyt suunniteltavia suuralueita.

  Läänien alueilla toimivat myös lääninhallinnot, jotka ovat hallituksen alaisia valtiollisia elimiä. Niiden tarkoituksena on valvoa hallituksen politiikan toteutumista aluetasolla ja hoitaa yhteyksiä aluehallintoon.

Tukholma

Samaan aikaan kun Suomi suunnittelee sote-uudistustaan, on myös Ruotsissa käynnissä laaja alueuudistus, jonka myötä terveyden- ja sairaanhoidon vastuita on määrä järjestellä uudelleen.

Uudistuksen myötä maahan rakennettaisiin kuusi uutta suuraluetta nykyisten 21 läänin, alueen ja maakäräjäkunnan sijaan. Hallituksen asettama selvitysryhmä esitteli torstaina väliraporttinsa asiasta.

Taustalla on, että Ruotsin väestö on keskittynyt voimakkaasti suurkaupunkien läheisyyteen, ja nykyisin noin puolet Ruotsin väestöstä asuu kolmen vahvan läänin alueella.

Toinen puoli väestöstä on hajautunut 18 pieneen lääniin. Palveluiden saatavuus ei ole nykyisellään tasa-arvoista maan eri osissa, selvitysryhmä katsoo.

”Pienillä lääneillä on vaikeaa selviytyä tehtävistään, ja sillä tavoin nykyinen läänijako on vanhentunut”, sanoi puheenjohtaja Barbro Holmberg tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Läänien alueilla toimivat maakäräjäkunnat vastaavat nykyisin tietyistä yhteiskunnan tehtävistä, esimerkiksi terveydenhuollosta ja joukkoliikenteestä. Tuleville suuralueille odotetaan kanavoitavan nykyistä enemmän vastuuta myös alueellisesta talouskehityksestä.

Alueuudistusta on työstetty viime vuodesta alkaen, ja ensimmäisiä ehdotuksia kuultiin tämän vuoden maaliskuussa. Valmis ehdotus aluejaosta on määrä jättää ensi syksynä. Uudistuksen olisi määrä tulla voimaan vuonna 2023.

Kolmella alueista olisi selvitystyön mukaan mahdollista aloittaa jo vuosina 2018–2019. Näin olisi muun muassa Pohjois-Ruotsissa, missä viisi pohjoisinta lääniä liitettäisiin yhteen yhdeksi noin 900 000 asukkaan Norlannin lääniksi.

Valtiotieteiden professori Anders Lidström Umeån yliopistosta on tutkinut mahdollisia suuralueita erityisesti Pohjois-Ruotsissa. Hän näkee uudistuksessa myönteisiä puolia.

”Näin saisimme käyttöömme enemmän tulivoimaa ja voimakkaamman äänen suhteessa Tukholmaan ja Brysseliin”, Lidström sanoo.

Hän uskoo, ettei uudistus laajemmin katsottuna vaikuttaisin niinkään esimerkiksi paikallisiin terveyskeskuspalveluihin. Sen sijaan alueelliset sairaalat erikoistuisivat enemmän, ja asiakkaiden matka tiettyihin operaatioihin saattaisi pidentyä. Vastuu rahoituksesta ja verotusoikeus olisi uusilla suuralueilla, johon valittaisiin alueellinen edustus.

Ruotsin läänijako on suurilta osin satoja vuosia vanha. Poliittisesti sen muuttaminen ei ole läpihuutoasia.

Uudistusta vastustavan Hallandin alueen tilaamaan ja Sifon toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan 43 prosenttia kansalaisista vastusti uudistusta ja 28 prosenttia kannatti sitä.

Ruotsissa yritettiin vastaavaa uudistusta viimeksi 2008–2010 porvarihallituksen aikana, mutta se ei edennyt. Nykyinen punavihreä hallitus kuitenkin päätti lähteä ajamaan sitä uudelleen. Esimerkiksi pääoppositiopuolue maltillisessa kokoomuksessa suuralueisiin on suhtauduttu epäillen.

Uusien alueiden luomiseen tarvitaan valtiopäivien enemmistö.

”On vielä epäselvää, löytyykö sellaista. Vastahakoisten alueiden kohdalla sellaista voi olla vaikea löytää”, Lidström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat