Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vladimir Putin saapuu tänään Suomeen – aiemmilla vierailuilla ei ole vältytty välikohtauksilta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hallinnut 16 vuotta ja käynyt Suomessa useasti. Tänään alkava Suomen-vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ulkomaat
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Vladimir Putin ja Tarja Halonen Finlandiatalolla syyskuussa 2001.
Vladimir Putin ja Tarja Halonen Finlandiatalolla syyskuussa 2001. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Pietari

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu tänään perjantaina tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Naantalin Kultarantaan presidentin kesäasunnolle.

Vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa, Britannian yllätyksellisen EU-kansanäänestyksen ja Puolan Varsovassa järjestettävän Naton huippukokouksen välissä. Lisäksi vierailu on Putinin ensimmäinen Suomessa sitten Krimin valtauksen 2014.

Keskeinen puheenaihe tapaamisessa tulee olemaan Itämeren turvallisuustilanne, joka heikkeni Venäjän vallattua Krimin yli kaksi vuotta sitten.

Suomen ja Venäjän kahdenväliset kysymykset ovat odotusten mukaan jäämässä keskusteluissa pienempään rooliin.

Toisin oli Putinin 16 vuotta kestäneiden presidentti- ja pääministerikausien alussa.

Ensimmäisen valtiovierailun Suomeen presidentti Tarja Halosen vieraaksi 48-vuotias Vladimir Putin teki syyskuussa 2001. Vain muutama päivä myöhemmin WTC-tornit romahtivat terrori-iskussa Yhdysvalloissa.

Pekka Sakki
Putin laski seppeleen Mannerheimin haudalle Helsingissä 3. syyskuuta 2001.
Putin laski seppeleen Mannerheimin haudalle Helsingissä 3. syyskuuta 2001.

Putin oli noussut presidentiksi yllättäen ja panosti hyviin länsisuhteisiin. Niinpä hän teki historiaa laskemalla seppeleen Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) haudalle ja osoitti näin vetävänsä päinvastaista linjaa kuin Venäjän kommunistit. He eivät tsaarin armeijan kenraaliluutnanttina palvellutta Mannerheimia sulattaneet.

Sanomalehti Kommersant kertoi presidentin vierailusta otsikolla ”Vladimir Putin lähti kumartamaan vihollista”.

Yhä kesäkuussa 2016 Mannerheimin muistolaatan paljastaminen Pietarissa sai kommunistit pois tolaltaan.

Vuonna 2001 Putinilla oli myös aikaa kuunnella suomalaisten vuorineuvosten arkisia huolia. HS:n mukaan heitä kiinnosti, miten oluen panemiseen käytettävän ohran laatua voisi parantaa Venäjällä ja kuinka helpottaa romun tuontia Venäjältä Suomeen.

Lisäksi Putin ehti tavata arkkipiispa John Vikströmin, johon oli tutustunut Pietarin apulaiskaupunginjohtajana 1990-luvulla. Aikanaan he olivat pelanneet Turussa jalkapallo-ottelun. Piispan pojat oli voittanut Pietarin kaupungin joukkueen 2–1.

Turvallisuuskysymyksiäkin sentään sivuttiin. Putin näki Baltian maiden lähestyvän Nato-jäsenyyden olevan virheaskel, vaikka asia olikin maiden itsensä päätettävissä.

Tuolloin sanat tulkittiin Suomessa myönteisesti ja ajateltiin Putinin ymmärtävän Baltian maiden halua vahvistaa turvallisuuttaan. Baltian lehdistö puolestaan epäili Venäjän presidentin sovinnollisuutta jo tuolloin.

Elokuussa 2005 sekä äänenpainot, tulkinnat että politiikka olivat muuttuneet. Ukrainan oranssi vallankumous oli säikäyttänyt Putinin ja yhdeksi syntipukiksi hän löysi kansalaisjärjestöt.

SEPPO SOLMELA
Tarja Halonen, Pentti Arajärvi ja Vladimir Putin lähdössä Kultarannasta Turkuun elokuussa 2005.
Tarja Halonen, Pentti Arajärvi ja Vladimir Putin lähdössä Kultarannasta Turkuun elokuussa 2005.

Presidentti Halosen vieraana hän silti kehui estoitta Suomen ja Venäjän suhteita. Sanomalehti Vedomosti sanaili pääkirjoituksessaan, että jotkin kehut saivat ehkä Halosen hätkähtämään, olihan hän sentään ”itsenäisen maan johtaja”.

Suomen ja Venäjän historiallisista ja kulttuurisista yhteyksistä Putin nimittäin sanoi:

”Kuinka voisin olla rakastamatta tätä, onhan tämä merkittäviltä osin minun”, Vedomosti lainasi uutistoimisto Ria Novostia.

Putin ehti myös saunaan Pentti Arajärven kanssa. Lehtitietojen mukaan molemmat joivat oluen löylyjen jälkeen.

Välikohtauksilta ei vältytty, ja paluumatkalla Putin joutui turvautumaan varakoneeseen. Jo lähdössä olleen lentokoneen jarruista löytyi vikaa.

Lokakuussa 2006 pääministeri Matti Vanhanen pääsi ylistämään EU:n yhtenäisiä rivejä Lahdessa, kun Suomi EU-puheenjohtajamaana järjesti energiakokouksen ja kutsui Putinin mukaan.

Markus Jokela
Matti Vanhanen, Vladimir Putin ja Tarja Halonen Lahden EU-kokouksessa vuonna 2006.
Matti Vanhanen, Vladimir Putin ja Tarja Halonen Lahden EU-kokouksessa vuonna 2006.

Vierailua edelsi kiihkeä väittely siitä, onko EU unohtanut ihmisoikeuksien puolustamisen, koska Venäjä on sille tärkeä energiantoimittaja. Lisäksi Venäjän ja Georgian välit olivat jo tuolloin diplomaattisessa kriisissä. Sotaan päädyttiin kaksi vuotta myöhemmin.

” Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisen selvittäminen oli annettu presidentti Tarja Halosen tehtäväksi Vladimir Putinin Suomen-vierailulla. Kerrotaan, että Halonen muotoili tiukasti EU:ta huolettavat kysymykset yhteisellä limusiiniajelulla”, sanomalehti Novaja Gazeta ironisoi.

Marraskuussa 2006 seurasi EU–Venäjä-huippukokous. Sielläkään ei pystytty luettelemaan vain mukavia lukuja talouskasvusta, vaan pääuutisaiheiksi nousivat 7. lokakuuta murhattu toimittaja Anna Politkovskaja ja poloniumilla tapettu Aleksandr Litvinenko, joka kuoli huippukokouksen aattona. Lehdistötilaisuudessa Putin kiisti olevansa vastuussa Litvinenkon murhasta.

Kesäkuussa 2009 suomalais-venäläisten perheiden yksityisistä lapsikiistoista tuli yhtäkkiä valtiotason politiikkaa. Pääministeriksi loikannut Putin tuomitsi suomalaisdiplomaatin, joka salakuljetti autossaan Suomeen viisivuotiaan Anton Salosen.

Viimeistä kertaa ennen Krimin valtausta ja Ukrainan sotaa Putin kävi Kultarannassa kesäkuussa 2013 presidentti Sauli Niinistön vieraana. Saunat, saunaoluet ja niihin käytetyn ohran laatu olivat historiaa ja työvierailulle aikaa kuusi tuntia. Lehdistötilaisuudessa Putin kertoi tietovuotaja Edward Snowdenin majailevan Venäjällä.

Kimmo Mäntylä
Putin ja Sauli Niinistö Kultarannassa kesäkuussa 2013.
Putin ja Sauli Niinistö Kultarannassa kesäkuussa 2013.

Poliittinen maailmankartta näyttää sangen erilaiselta kuin vuonna 2001, kun Putin tänään saapuu Suomeen. Tuolloin Baltian maiden Nato-jäsenyys oli vielä tulevaisuutta, nyt Britannia on eroamassa EU:sta. Suomessa vierailuja isännöivät presidentit ja pääministerit ovat vuosien mittaan vaihtuneet vaaleilla. Putin on 63-vuotias, kolmatta kautta presidenttinä, eikä Suomen itänaapurilla ole tietoa seuraavasta johtajasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat