Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Sanomille uudet kirjeenvaihtajat Berliiniin ja Pekingiin

Helsingin Sanomat saa kaksi uutta kirjeenvaihtajaa. Anna-Liina Kauhanen aloittaa marraskuussa Berliinissä ja Katriina Pajari ensi vuoden alussa Pekingissä.

Ulkomaat
 
Markus Jokela / HS
Anna-Liina Kauhanen aloittaa työnsä Berliinissä marraskuussa.
Anna-Liina Kauhanen aloittaa työnsä Berliinissä marraskuussa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Kahdeksan kirjeenvaihtajaa

 Helsingin Sanomilla on pysyvät kirjeenvaihtajat Berliinin ja Pekingin lisäksi Washingtonissa, Brysselissä, Lontoossa, Tukholmassa ja Moskovassa.

 Lisäksi HS:llä on kiertävä kirjeenvaihtajuus, jonka asemapaikka vaihtuu vuoden välein. Tänä vuonna kiertävä kirjeenvaihtaja on Budapestissa.

”Saksalta odotetaan johtajuutta”

Helsingin Sanomien uudeksi kirjeenvaihtajaksi Berliiniin on nimitetty yhteiskuntatieteiden kandidaatti Anna-Liina Kauhanen, 41. Hän aloittaa tehtävässään marraskuun alussa.

Kauhanen uskoo kirjeenvaihtajakauden muodostuvan jännittäväksi.

”Saksa on keskeisessä asemassa kaikissa niissä kriiseissä, joita Eurooppa nyt ratkoo, ja siltä odotetaan johtajuutta hyvin monessa asiassa: talouskriisissä, EU:n suunnan etsimisessä Britannian eron jälkeen ja maahanmuuttokriisissä”, Kauhanen sanoo.

Myös Saksan Venäjä-suhde on Kauhasen mukaan hyvin kriittinen koko Euroopalle.

Kauhanen tuli Helsingin Sanomien taloustoimittajaksi vuonna 2004 oltuaan sitä ennen Ylioppilaslehden päätoimittaja. Hän on työskennellyt myös sunnuntaitoimituksessa uutispäällikkönä, toimittajana politiikan ja talouden toimituksessa, pääkirjoitustoimituksessa ja HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtajana vuosina 2009–2013.

Saksaan Kauhanen tutustui lähemmin ollessaan Helsingin Sanomain säätiön stipendiaattina Freie Universitätissä Berliinissä seitsemän vuotta sitten.

Viime vuosina Kauhanen on seurannut HS:ssä erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä maahanmuuttokysymyksiä. Hänet tunnetaan perinpohjaisista turvallisuuskysymyksiä luotaavista analyyseistään.

Kaikissa Euroopan kehityksen suurissa kysymyksissä Suomen kohtalo on Kauhasen mukaan läheisesti sidoksissa Saksaan.

”Saksa on esimerkiksi Suomen tärkein kauppakumppani ja koko Euroopan talouden veturi. Hyvin monissa kysymyksissä Suomi löytää itsensä Saksan rinnalta”, Kauhanen sanoo.

Viime vuosina Euroopassa on totuttu tähyilemään Saksan liittokansleri Angela Merkelin suuntaan, kun on etsitty uskottavia linjauksia ja vakautta. Saksan sisäpolitiikassakin puhaltavat kuitenkin epävarmuuden tuulet. Ensi vuonna käydään liittopäivävaalit.

Maahanmuuttokriisi on jakanut kristillisdemokraatit sisäisesti ja oikeistopopulistisesta Vaihtoehto Saksalle -puolueesta on muodostumassa varteenotettava poliittinen voima perinteisten puolueiden rinnalle.

”Monet kanavoivat pelkojaan ja epävarmuutta maahanmuuttovastaisuuteen. Edessä on kaikin puolin turbulentit ajat”, Kauhanen sanoo.

Markus Jokela / HS
Helsingin Sanomien uusi Pekingin-kirjeenvaihtaja on Katriina Pajari.
Helsingin Sanomien uusi Pekingin-kirjeenvaihtaja on Katriina Pajari.
”Kiinan pitää luoda itsensä uudestaan”

Heinäkuun lopussa kolme vuotta sitten Katriina Pajari seisoi Shanghain lentokentällä ja itki. Takana oli hieno vuosi Helsingin Sanomain Säätiön stipendiaattina Fudanin yliopistossa, ja lähdönhetki oli karvas.

Kiinalaismies tuli kysymään, mikä oli hätänä.

”Olin raskaana ja vähän huuruissani, enkä pystynyt vastaamaan. Mieheni selitti, että kyse oli Kiina-ikävästä. Kiinalaismies vastasi, että voitte aina tulla takaisin”, Pajari muistelee.

Sen Pajari päätti tehdä.

Kun Helsingin Sanomat haki uutta Kiinan-kirjeenvaihtajaa, Pajari aloitti hakemuksensa sanoilla: ”Olen odottanut tätä hakua kolme vuotta.”

”Kiina meni lävitseni pysyvällä tavalla. Mitä enemmän siitä opin, sen vähemmän tajusin tietäväni. Tuli kova palo päästä tekemään siellä töitä toimittajana.”

Vuodenvaihteessa siitä tulee Pajarin arkea.

Katriina Pajari, 32, tuli Helsingin Sanomiin töihin vuonna 2007. Hän on ehtinyt työskennellä kaupunkitoimituksessa, kotimaan toimituksessa, Nyt-liitteessä ja viimeisimpänä sunnuntaisivuilla. Hän on valmistunut Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta, käynyt Sanomain toimittajakoulun ja tehnyt kansainvälisen politiikan maisteriopintoja Kiinassa.

Ennen Helsingin Sanomia työpaikkoina ovat olleet MTV3, Aamulehti, Ilta-Sanomat ja Etelä-Saimaa, joka sysäsi nuoren opiskelijan journalistin uralle.

”Ihmettelin, että maksetaanko näin kivasta hommasta vielä palkkaakin. Etelä-Saimaa antoi myös vastuuta: sain heti ensimmäisenä kesänä kirjoittaa pääkirjoituksen. No, ei se varmaan historian kirjoihin jää”, Pajari sanoo ja nauraa.

Tulevat vuodet Kiinan-kirjeenvaihtajana ovat Pajarin mukaan erityisen kiinnostavia, sillä maan perinteiset kilpailuvaltit eli nopea talouskasvu, vienti ja halpatyövoima ovat murenemassa.

”Lähivuosina Kiinan pitää luoda itsensä uudestaan, sen pitää hakea voimansa sisältäpäin. Kiinassahan on maailman suurin keskiluokka, ja keskiluokka on se, joka muuttaa maailmaa.”

Ja juuri keskiluokkaa Pajari aikoo seurata ja kirjoittaa kokemastaan. Hän haluaa viettää aikaa tavallisten kiinalaisten kotona, käydä heidän kanssaan kaupassa ja leikkiä heidän lastensa kanssa.

Pajari matkusteli stipendiaattivuotenaan Kiinaa ristiin ja rastiin ja aikoo jatkaa samaa myös toimittajana. Arkea ja työtä helpottaa se, että Pajari puhuu myös hiukan ”taksikiinaa”, kuten hän itse määrittelee.

Kiinan kaltaisessa jättimaassa on tärkeä löytää sen sisällään pitämä moninaisuus.

”Täytyy muistaa, että Kiinoja on monta. On puolue, on maa ja sen kulttuuri ja sitten ovat vielä ne ihmiset.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat