Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CNN: Isisin johto mukana Istanbulin terrori-iskun suunnittelussa – Kuolonuhrien määrä nousi 44:ään

Turkkilaislähteen mukaan itsemurhapommittajat tulivat Syyrian Raqqasta kuukautta aiemmin.

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / Reuters
Istanbulin lentokentän työntekijät osallistuivat kuolleiden työtovereittensa muistotilaisuuteen torstaina.
Istanbulin lentokentän työntekijät osallistuivat kuolleiden työtovereittensa muistotilaisuuteen torstaina. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Turkkilaisviranomaisilla on vahvoja todisteita siitä, että äärijärjestö Isis teki Istanbulin lentokentän terrori-iskun. Uutiskanava CNN kertoo saaneensa tiedon Turkin hallituslähteistä.

Tietojen mukana itsemurhapommittajat tulivat Turkkiin kuukautta aiemmin Syyriasta, Raqqan kaupungista, ja toivat räjähteet mukanaan. Raqqa tunnetaan Isisin pääkaupunkina.

Hyökkääjät vuokrasivat asunnon Istanbulista, Fatihin alueelta. Yhden hyökkääjän passi löytyi asunnosta. Turkin viranomaisten mukaan tekijät olivat Venäjältä, Kirgiisiasta ja Uzbekistanista.

”Hyökkäys oli erittäin hyvin suunniteltu ja mukana suunnittelussa oli Isisin johtoa”, kertoi lähde CNN:lle.

Fatihin asukkaat ovat kertoneet, että poliisit kiersivät alueella ja näyttivät asukkaille kuvia ja videoita epäillyistä hyökkääjistä.

Yläkerran naapuri kertoi uutistoimisto AFP:lle, että terroristit pysyttelivät sisätiloissa. Naapuri oli haistanut outoa hajua ja valittanut siitä paikallisviranomaiselle.

”Hyvin outo kemiallinen haju”, naapuri kuvaili havaintoaan turkkilaiselle Hürriyet-lehdelle uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Poliisi tuli pommi-iskun jälkeen. Minä asui pommin päällä.”

Turkkilaisviestimien mukaan itsemurhapommittajat olivat aikoneet ottaa lentokenttäterminaalissa tusinoittain panttivankeja. Hyökkääjät aloittivat kuitenkin iskun jo rakennuksen ulkopuolella, koska heihin oli kiinnitetty huomiota.

CCTV-kanavan kuvissa epäillyt olivat pukeutuneet pitkiin takkeihin peittääkseen pommivyöt, vaikka sää oli lämmin. Kuvissa näkyy myös, kuinka poliisi pysäyttää yhden hyökkääjistä hissillä ja pyytää henkilöllisyystodistusta. Hyökkääjä vetää aseensa esiin ja ampuu poliisin.

The Daily Mail -lehden mukaan Istanbulin iskun suunittelijaksi epäillään tšetšeeni Ahmed Tšatajevia, 36. Tšatajev pakeni Venäjältä 12 vuotta sitten, ja hänestä on tullut Isis-komentaja.

The Daily Mail kertoo myös, että yksikätinen Tšatajev on saanut vankilatuomion aseiden salakuljetuksesta Ruotsissa 2008. Tšatajev on etsintäkuulutettu useissa maissa.

Turkkilaisviranomaiset epäilevät uutistoimisto AFP:n mukaan, että Tšatajev johti Istanbulissa ollutta Isis-solua ja hankki itsemurhapommittajille majoituksen. Istanbulin poliisi on ottanut kiinni 11 uutta henkilöä, joita se epäilee Isisin jäseniksi.

Istanbulin lentokentällä kuolleiden lukumäärä on CNN:n mukaan kasvanut 44:ään.

Palestiinalaisviranomaiset kertoivat, että iskussa loukkaantunut kolmevuotias palestiinalaispoika ja hänen äitinsä kuolivat sairaalassa.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan myös yksi turkkilaismies on kuollut pommi-iskussa saamiinsa vammoihin.

MURAD SEZER / Reuters
Surunauhat muistuttavat tiistain tapahtumista Istanbulin lentokentällä.
Surunauhat muistuttavat tiistain tapahtumista Istanbulin lentokentällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat