Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin ja Niinistön asialistalla ainakin Itämeren turvallisuustilanne ja Ukrainan sota

Presidenttien tapaamisissa on vain poikkeustapauksissa ennalta valmisteltu asialista. Sellaista tuskin on perjantainakaan, kun presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Naantalissa.

Ulkomaat
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Presidenttien tapaamisissa on vain poikkeustapauksissa ennalta valmisteltu asialista. Sellaista tuskin on perjantainakaan, kun presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Naantalissa. HS listasi todennäköisiä keskustelunaiheita:

1. Itämeren alueen turvallisuustilanne on todennäköisesti keskeinen aihe, sillä Niinistö on viimeinen läntinen valtionpäämies, jonka Putin tapaa ennen sotilasliitto Naton ensi viikon huippukokousta.

Itämeri on huippukokouksessa keskeinen aihe, sillä alueen turvallisuustilanne muuttui Venäjän vallattua Krimin helmikuussa 2014. Siksi Niinistökin on kutsuttu päämiesten illalliselle, vaikka Suomi ei ole jäsenmaa.

Nato on lisäämässä joukkojaan Baltiassa ja Puolassa, mihin Venäjä vastaa.

2. Ukrainan sotaa on vaikea välttää, varsinkin kun EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden uusiminen on taas ajankohtaista. Ukraina kytkeytyy myös Naton kokoukseen.

Vaikka Ukrainan sota on kadonnut otsikoista, sen merkitys maailmanpolitiikassa on taas kasvanut. Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyneet julkisuudelta piilossa neuvotteluja saadakseen jonkinlaisen ratkaisun ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

3. Muut kansainväliset asiat, joista keskeinen on Venäjän ja Turkin välien parantuminen puolen vuoden välirikon jälkeen. Asialla on merkitystä EU:lle, jonka välit Turkin kanssa ovat ongelmalliset.

Myös Britannian EU-ero ja Syyrian tilanne nousevat todennäköisesti esiin.

4. Kahdenvälisissä kysymyksissä ei tiettävästi ole mitään akuuttia ongelmaa, joten presidentit puhuvat todennäköisesti ympäristökysymyksistä. Niistä tärkein on Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka, joka uhkaa myös Suomenlahtea.

Ympäristö on helppo yhteistyökohde. Sillä voi näyttää neuvotteluissa saavutetun jotain.

Kukaan ei odota Putinin ottavan neuvotteluissa esiin Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä tälläkään kertaa. Sen sijaan hän saattaa lehdistötilaisuudessa mainita Venäjän vastapakotteiden kielteiset vaikutukset suomalaisyrityksille, mutta asiassa ei ole neuvoteltavaa.

Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Näin sujui kättely lehdistön edessä, kun presidentti Sauli Niinistö otti vastaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin Naantalin Kultarannassa 1. heinäkuuta 2016. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Seppo Kärki ja Juhani Niiranen, leikkaus: Heidi Lämsä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat