Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan toukokuiset presidentinvaalit on käytävä uudestaan

Perustuslakituomioistuimen päätös perustuu valitukseen, jonka teki oikeistopopulistinen FPÖ-puolue.

Ulkomaat
 
HEINZ-PETER BADER / Reuters
Itävallan toukokuussa pidetyn presidentinvaalin ehdokkaat Norbert Hofer (vas.) ja Alexander Van der Bellen osallistuivat ennen vaalia televisioväittelyyn.
Itävallan toukokuussa pidetyn presidentinvaalin ehdokkaat Norbert Hofer (vas.) ja Alexander Van der Bellen osallistuivat ennen vaalia televisioväittelyyn. Kuva: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Oikeistopopulistisen ehdokkaan niukkaan tappioon toukokuussa päättyneet Itävallan presidentinvaalit on pidettävä uudestaan, Itävallan perustuslakituomioistuin määräsi perjantaina julkistetussa päätöksessä.

Päätös perustuu oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n kesäkuussa tekemään valitukseen.

FPÖ:n presidenttiehdokas Norbert Hofer hävisi toukokuun lopulla pidetyissä vaaleissa riippumattomalle ehdokkaalle Alexander Van der Bellenille erittäin täpärästi.

Aiemmin vihreää puoluetta johtanut Van der Bellen sai noin 31 000 ääntä enemmän kuin Hofer ja voitti tämän prosentein 50,3–49,7. Vaalikampanja oli kireä ja lokaa lensi. Monet eurooppalaislehdet pitivät Van der Bellenin voittoa vastaiskuna oikeistopopulistien nousulle.

Itävallan presidentin asema on ollut viime vuodet seremoniallinen, mutta perustuslaki takaa presidentille myös mahdollisuuden muiden muassa hallituksen hajottamiseen.

Van der Bellenin presidenttikauden oli määrä alkaa ensi perjantaina. Uusi presidentivaalipäivä julistetaan todennäköisesti ensi tiistaina.

Perustuslakituomioistumen päätöksen mukaan virheet tapahtuivat 14:ssä 20:stä tutkitussa vaalipiirissä. Postivaalin kirjeääniä oli vaalilautakunnissa avattu lainvastaisesti liian aikaisin, kertoo Der Standard -lehti.

Oikeuden mukaan vaalien tuloksia välitettiin päivän mittaan keskusvaalilautakunnalle, mikä voi vaikuttaa äänestyspäätöksiin. Itävalta aikoo tarkentaa vaalilakia niin, että kaikki tulokset julkistetaan vasta, kun laskenta on viimeisessäkin vaalipiirissä valmis.

”Vaalia ei mitätöidä manipulaation vaan muotovirheiden takia. Perustuslakituomioistuimen työtapa palauttaa uskon oikeusvaltioon”, sanoi Itävallan liittokansleri Christian Kern.

Itävallassa pidetään seuraavat parlamenttivaalit vuonna 2018, ja viime aikoina maahanmuutokysymyksiä politiikassaan painottanut FPÖ on johtanut äänestäjien keskuudessa tehtyjä mielipidetiedusteluita.

FPÖ teki valituksen presidentinvaalin tuloksesta kesäkuun alussa. Puolueen mukaan vaaliin liittyi ”isoja muotovirheitä”.

FPÖ muun muassa väitti, että kymmeniätuhansia äänikuoria avattiin aiemmin kuin oli vaalisääntöjen mukaan sallittua, ja lisäksi osan äänistä laskivat sellaiset ihmiset, joilla ei ollut siihen oikeutta.

Leonhard Foeger / Reuters
FPÖ:n puoluejohtaja Heinz-Christian Strache (vas.) ja puolueen presidenttiehdokas Norbert Hofer osallistuivat viimeiseen vaalitapahtumaan 20 toukokuuta.
FPÖ:n puoluejohtaja Heinz-Christian Strache (vas.) ja puolueen presidenttiehdokas Norbert Hofer osallistuivat viimeiseen vaalitapahtumaan 20 toukokuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat