Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-eroa vastustava Skotlanti haluaisi yhteistyöhön Pohjoismaiden kanssa – ”Hyvä, jos löytyy kumppaneita”

Pohjoismaiden neuvoston jäsen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää mahdollisuutta mielenkiintoisena, mutta ”ei yllättävänä”.

Ulkomaat
 
SCOTT HEPPELL / Reuters
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kuunteli keskustelua Skotlannin parlamentissa 28. kesäkuuta.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kuunteli keskustelua Skotlannin parlamentissa 28. kesäkuuta. Kuva: SCOTT HEPPELL / Reuters

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) kertoi perjantaina Twitterissä, että Skotlannista on otettu yhteyttä Pohjoismaiden neuvostoon, ja kysytty yhteistyömahdollisuuksista.

Feldt-Ranta kuuli yhteydenotosta osallistuessaan perjantaina Pohjoismaiden neuvoston budjettiryhmän kokoukseen.

”Pääsihteeri kertoi, että tämmöinen epävirallinen ja epämuodollinen kysely on tullut. Skotlantilaiset olivat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita yhteistyöstä Pohjoismaiden neuvoston kanssa.”

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien yhteistyöelin. Feldt-Ranta on eräs neuvoston Suomen jäsenistä. Neuvostossa on 87 jäsentä, jotka ovat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista sekä Färsaarilta, Grönlannista ja Ahvenanmaalta.

Jäsenet voivat tehdä Pohjoismaiden hallituksille ehdotuksia, suosituksia sekä kysymyksiä yhteistyöhön liittyvistä asioista.

Feldt-Ranta huomauttaa, että vaikka yhteydenotto juuri nyt on mielenkiintoinen, kyseessä ei ole pelkästään brexitin jälkeinen ilmiö.

”Minusta yhteydenotto on mielenkiintoinen, mutta ei siinä sinänsä ole mitään uutta tai yllättävää, sillä he ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä jo vuosikymmenten ajan.”

Kimmo Brandt / Eduskunta
Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta

Kun Britannia päätti kansanäänestyksen jälkeen irtautua EU:sta, näkee Feldt-Ranta irtaantumista vastaan äänestäneen Skotlannin yhteistyökumppaneiden etsinnän olevan luontevaa.

Jos Pohjoismaiden neuvosto ja Skotlanti päätyisivät yhteistyöhön, se voisi Feldt-Rannan mukaan olla esimerkiksi ”yksittäisiä hankkeita ja projekteja”, jotka voisivat koskea esimerkiksi ympäristönsuojelua. Skotlannilla voisi myös esimerkiksi olla tarkkailijan asema neuvostossa.

Skotlanti ei ole ainoa alue, joka on ilmaissut epämuodollista yhteistyöhalua Pohjoismaiden neuvoston kanssa. Kiinnostusta tulee muun muassa Baltian maista.

”Pohjoismaita kohtaan on nyt paljon kiinnostusta ja yhteistyöhaluja. Ja ymmärrän sen hyvin, olemmehan monilla mittareilla onnistuneet maina hyvin. Viimeisen vuoden tai kahden aikana tämä kiinnostus Pohjoismaita kohtaan on muuttunut vielä intensiivisemmäksi.”

Feldt-Rannan mukaan neuvosto suhtautuu yhteistyöhön uusien kumppaneiden kanssa lähtökohtaisesti positiivisesti.

”Pohjoismaiden neuvosto katsoo mieluummin ulospäin kuin kääntyy sisäänpäin. Hyvä, jos löytyy kumppaneita, jotka haluavat jakaa pohjoismaiset arvot.”

SCOTT HEPPELL / Reuters
Mies piteli EU.n lippua Skotlannin parlamentin edustalla Edinburghissa 28. kesäkuuta.
Mies piteli EU.n lippua Skotlannin parlamentin edustalla Edinburghissa 28. kesäkuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat