Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun brexit-tunteet alkavat viilentyä

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Brittikirjailija Jane Austenin kirjassa Järki ja tunteet äidin ja hänen kolmen tyttärensä maailma romahtaa, kun selviää, että kuolleen aviomiehen ja isän omaisuuden perii poika hänen edellisestä avioliitostaan.

Matto kiskaistaan rajusti pois jalkojen alta. Koko elämä muuttuu. Kaikki tulevaisuudessa on epävarmaa.

Perintöä vaille, tunnemyrskyn syövereihin näyttää päätyneen moni eurooppalaispoliitikko, kun kävi ilmi, että briteistä 52 prosenttia ei enää halua olla tiiviissä suhteessa yhteiseen unioniin.

Harkitsevaisten poliitikkojen Saksassakin tunteet kuohahtivat. Sosiaalidemokraattien ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vaati EU:lle kokonaan uutta alkua ja kiihdytti taktiikkapalavereitaan ranskalaisten kanssa.

Berliinin kanslerinvirastossakin brexit-aamua leimasi harmi, oikein vahva sellainen. Britannian EU-eron saattoi Angela Merkel aavistaa, mutta Britannian pääministerin eroilmoituksesta hän ei saksalaislehti Die Zeitin mukaan saanut tietää etukäteen.

Yllättymisestä Merkel ei pidä. Hän tuli vakavannäköisenä kameroiden eteen ja pahoitteli brittien tekemää päätöstä. Silti jo brexitin jälkeisen aamun tiedotustilaisuudessaan hän käytti yhtä lempisanoistaan: ”Besonnenheit” eli harkinta, rauhallisuus. Sitä ei saisi nyt tässä valitettavassa tilanteessa unohtaa.

Viikko kului ja alkoi käydä yhä selvemmäksi, että britit olivat tehneet päätöksensä tunteella. Kävi ilmi, että brexit-leirin poliitikoilla ei ollut suunnitelmaa. Heistä ei ollut pitkään aikaan tuntunut siltä, että EU:sta olisi mitään iloa. Varsinkaan, kun unioni on mahdollistanut maahanmuuton Euroopan sisällä niin, että montaa brittiä ahdistaa.

Varsinkaan, kun sisämarkkinat tai maataloustukiaiset eivät ole asioita, jotka tuntuvat sydänalassa asti. Se taas tuntuu, että puolalainen maahanmuuttaja on ehkä vienyt juuri sinun työpaikkasi.

Vaikka tunteet ovat pinnassa, on tullut se hetki, kun täytyy kääriä jakun hihat ja alkaa setviä tilannetta. Sehr geehrte Damen und Herren, Saksan liittokanslerille on taas paikka eurooppalaisten kriisien ratkaisuyksikön pöydän päässä.

Jos kelataan läpi EU:n viime kriisit, eli eurokriisi ja pakolaiskriisi, huomataan, että Merkel ratkoi ensimmäistä suorastaan pakonomaisen järkevästi ainakin saksalaisesta näkökulmasta ja jälkimmäistä epätavallisen tunteella.

Kummatkin tavat ovat herättäneet muissa EU-politiikoissa ja kansalaisissa suurta epäluuloa Saksaa kohtaan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ilman Merkelin kykyä alkaa organisoida eroprosessia, muut olisivat vielä enemmän hukassa. Koko tämän viikon ajan Merkel on varonut ottamasta mihinkään kantaa tai tekemästä ehdotuksia – myös tyrmäämästä niitä. Hän on alkanut järjestää toimintatapoja.

Toimintatapojen järjestely ei varmasti riitä perinnönjaossa pettyneille. On pakko käydä Euroopan unionin vahvuudet ja heikkoudet uudestaan läpi. Jane Austenin kirjassa kihlaukset purkautuvat ja parempia solmitaan.

Jos Euroopan johtajat pystyvät vihdoin ottamaan kansalaisten tunteet vakavasti mutta silti toimimaan järkevästi, ehkä tästä voi vielä tulla jotakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat