Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU jatkaa Venäjän-vastaisia talouspakotteita – Venäjä moitti lyhytnäköiseksi politiikaksi

Pakotteiden jatkoa perustellaan sillä, ettei Minskin rauhansopimusta ole pantu toimeen Ukrainassa.

Ulkomaat
 
Vasily Fedosenko / Reuters
Euroopan unioni jatkaa Venäjän-vastaisia pakotteitaan. Pakotteet johtuvat Ukrainan sodasta.
Euroopan unioni jatkaa Venäjän-vastaisia pakotteitaan. Pakotteet johtuvat Ukrainan sodasta. Kuva: Vasily Fedosenko / Reuters

EU-maat ovat päättäneet jatkaa talouspakotteita, jotka ne määräsivät Venäjälle Ukrainan sodan takia. Pakotteita jatketaan vuoden 2017 tammikuun loppuun saakka.

Perjantaina tehty päätös oli odotettu. Pakotteet kurittavat Venäjän rahoitus-, energia- ja puolustusteollisuuden aloja muun muassa estämällä venäläisten valtio-omisteisten rahoituslaitosten pääsyn Euroopan rahoitusmarkkinoille, rajoittamalla asekauppaa sekä Venäjän öljyteollisuuden uudistamiseen tarvittavan teknologian vientiä.

EU-maat langettivat talouspakotteet Venäjälle ensimmäisen kerran heinäkuun 2014 lopussa. Pontimena toimi Venäjän rooli Ukrainan sodassa ja Amsterdamista lähteneen Malaysia Airlinesin koneen alasampuminen Itä-Ukrainassa. Lähes 300 ihmisen hengen vaatineesta turmasta on syytetty Moskovan tukemia Itä-Ukrainan kapinallisia.

EU on sitonut pakotteiden purkamisen niin kutsutun Minskin rauhansopimuksen täydelliseen toimeenpanoon. Tavoitteena oli, että rauhansopimus olisi pantu toimeen vuoden 2015 loppuun mennessä.

”Tarkasteltuaan Minskin sopimuksen toimeenpanoa, neuvosto päätti uusia pakotteet kuudeksi kuukaudeksi”, Euroopan unionin neuvoston perjantaina julkaisema tiedote sanoo.

Venäjä moitti EU:n päätöstä tuoreeltaan perjantaina. Ulkoministeriö antoi uutistoimisto AFP:n mukaan lausunnon, jossa se kuvaili pakotteiden jatkamista ”Brysselin lyhytnäköisen politiikan jatkoksi”. Lausunnon mukaan on absurdia liittää Venäjä siihen, että rauhansopimuksen toimeenpano ja taisteluiden lopettaminen ovat epäonnistuneet Itä-Ukrainassa.

Venäjä on määrännyt Euroopan unionin jäsenmaille vastapakotteita, joille se määräsi pari päivää sitten jatkoa vuoden 2017 loppuun saakka.

Euroopan unionin jäsenmaat päättivät pakotteiden jatkosta normaaliin tapaan yksimielisesti, vaikka into niiden pitkittämiseen ei ole yhtä suurta kaikissa Euroopan pääkaupungeissa.

Talouspakotteet ovat osa EU:n laajaa pakotepalettia, jonka se on ottanut käyttöön Ukrainan sodan takia. Kesäkuun puolivälissä jäsenmaat määräsivät jatkoa Krimin niemimaan valtaukseen liittyville pakotteille, jotka muun muassa estävät Krimillä valmistettujen tuotteiden tuonnin EU:n alueelle sekä liikenne-, viestintä- ja energiasektorin käyttöön soveltuvan teknologian viennin Krimille. Ne rajoittavat myös eurooppalaisten yritysten antamaa rahoitusta krimiläisille yhtiöille ja kieltävät eurooppalaisten risteilyalusten matkat niemimaan satamiin.

Tämän lisäksi EU on laatinut mustan listan Ukrainan kapinallisista ja venäläisistä. Listalla olevien henkilöiden varat EU:ssa on jäädytetty, eivätkä he saa matkustaa unionin alueelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat