Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristit tappoivat 20 panttivankia kahvilaiskussa Bangladeshissa – ”Ne säästyivät, jotka osasivat resitoida Koraania”

Suurin osa julmasti teräaseilla surmatuista uhreista oli italialaisia ja japanilaisia.

Ulkomaat
 
Terroristit surmasivat 20 panttivankia kahvilassa Bangladeshissa
Terroristit surmasivat 20 panttivankia kahvilassa Bangladeshissa
Asemiehet hyökkäsivät kahvilaan Dhakan diplomaattialueella perjantaina 1.7.2016. Panttivankien joukossa oli useita ulkomaalaisia. Kuva: Reuters.

Ravintolailtaa viettävien kymmenien ihmisten ilta Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa sai perjantaina karmaisevan käänteen, kun asemiehet hyökkäsivät ulkomaalaisten suosimaan Holey Artisan -kahvilaravintolaan.

Iskussa ja sitä seuranneen 12 tuntia kestäneen piiritystilanteen aikana kuoli viimeisimpien tietojen mukaan 20 panttivankia, kuusi hyökkääjää ja kaksi poliisia. Kuolonuhreista useimmat olivat italialaisia ja japanilaisia, mutta joukossa oli myös yksi intialainen naisopiskelija, yksi Yhdysvaltain kansalainen ja tiettävästi myös bangladeshilaisia.

Yksi hyökkääjä saatiin kiinni.

Kaikki alkoi, kun asein ja räjähtein varustautuneet hyökkääjät rynnivät sisälle länsimaistyyliseen kahvilaan Dhakan diplomaattialueella Gulshanissa.

Yksi kahvilan omistajista Ali Arsalan kertoi uutistoimisto Reutersille, että henkilökunnan mukaan hyökkääjät huusivat ”Allahu Akbar!” eli ”Jumala on suuri!” tunkeutuessaan kahvilaravintolaan.

Iskusta selviytyneet kertoivat, että asemiehet erottelivat heti aluksi bangladeshilaiset ja ulkomaalaiset omiin ryhmiinsä, kunnes alkoivat murhata ulkomaalaisia raa’asti teräaseilla.

”Heidät (ulkomaalaiset) vietiin yläkertaan, ja bangladeshilaiset pidettiin pöydän ääressä”, bangladeshilainen Rezaul Karim kertoi AFP:lle.

Hänen poikansa Hasnat Karim oli ollut ravintolassa juhlimassa vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa syntymäpäivää, ja jäänyt panttivangiksi.

Rezaul Karim sanoi poikansa kertoneen, että hyökkääjät säästivät ne, jotka osasivat resitoida Koraania.

”Asemiehet tarkastivat uskontotaustan pyytämällä kaikkia resitoimaan Koraania. Ne jotka osasivat resitoida säkeen tai kaksi säästyivät. Toisia kidutettiin”, Rezaul Karim kertoi bangladeshilaiselle Daily Star -lehdelle. Bangladeshilaisille panttivangeille hyökkääjät tarjosivat ruokaa yön aikana.

”Se oli äärimmäisen hirvittävä teko. Millaisia muslimeita nämä ihmiset oikein ovat? Heillä ei ole mitään uskontoa” Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina sanoi BBC:n mukaan televisiossa.

Hyökkäys tapahtui juuri, kun bangladeshilaiset olivat aloittaneet valmistautumisen ramadanin eli paastokuukauden päättymiseen.

Gulshanin aluetta pidetään Dhakan turvallisimpina. Siellä sijaitsee useita ulkomaisia lähetystöjä, kansainvälisten järjestöjen toimistoja, ostoskeskuksia ja ravintoloita.

Alueella asuu paljon ulkomaalaisia sekä varakkaita bangladeshilaisia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Holey Artisanin kerrotaan olevan ulkomaalaisten, diplomaattien ja keskiluokan perheiden suosiossa. Se tarjoili tuulihattuja, pizzoja ja muita leipomuksia Dhakan eliitille.

”Se on elegantti paikka. Diplomaatit, menestyvät liikemiehet ja poliitikot tapaavat siellä”, kertoi Agnese Barolo, Bangladeshin pääministerin kansainvälisten asioiden neuvonantajan vaimo Reutersille.

”Bisnessopimuksia solmittiin, poliittisia keskusteluja käytiin siellä.”

Osa ravintolassa olleista ihmisistä onnistui pakenemaan hyökkäyksen alkuhämmingin aikana. AFP:n mukaan 13 panttivankia saatiin vapautettua.

Poliisin erikoisjoukot aloittivat pelastusoperaation lauantaiaamuna ja ampuivat hyökkääjät.

”Hallitukseni on lujasti päättänyt kitkeä terrorismin ja militantit”, pääministeri Hasina lupasi.

Italian pääministeri Matteo Renzi puolestaan varoitti kansalaisia ”tuskallisesta menetyksestä” televisiopuheessa. Iskussa kuoli ainakin yhdeksän italialaista, ja yhden kahvilassa olleen kohtalosta ei ollut tietoa.

”Me olemme kuin perhe, joka on kärsinyt tuskallisen menetyksen”, Renzi sanoi.

Hyökkääjistä ei ole varmistunutta tietoa, mutta viranomaiset epäilevät heidän olevan ääri-islamilaisia militantteja. Terroristijärjestö Isisiä lähellä oleva Amaq-uutistoimisto on uutistoimisto Reutersin mukaan sanonut Isisin olevan iskun tekijä.

Isis myös latasi nettiin kuvia veren tahraamalla lattialla makaavista kuolleista ulkomaalaisista, joiden järjestö väittää olleen panttivankeja. Poliisi ei vahvistanut, olivatko kuvat hyökkäyspaikalta.

Operaatioon osallistuneen poliisin mukaan hyökkääjät olivat parikymppisiä miehiä.

”He olivat pukeutuneet tennareihin ja housuihin, joissa oli monia taskuja räjähteille”, nimettömänä AFP:lle puhunut lähde kertoi.

Bangladeshissa on nähty viime aikoina useita ääri-islamistien tekemiä murhia. Uhrit ovat olleet maallisia arvoja kannattaneita ulkomaalaisia, blogien kirjoittajia, seksuaalivähemmistöjen ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajia.

Hyökkäykset ovat kohdistuneet lähinnä yksittäisiin ihmisiin. Kahvilahyökkäys oli laajudessaan poikkeuksellinen ja vaikutti tarkkaan suunnitellulta.

Iskuja tekevät islamistiryhmät ovat tiettävästi paikallisia. Niillä ei ilmeisesti ole tiukkaa kytköstä esimerkiksi Isisiin tai al-Qaidaan, vaikka ne mielellään toimivat näiden nimissä.

Mohammad Ponir Hossain / Reuters
Poliisin erikoisjoukot poistuivat tapahtumapaikalta lauantaina.
Poliisin erikoisjoukot poistuivat tapahtumapaikalta lauantaina.
Reuters
Ihmiset surivat joukkosurman uhreja Bangladeshissa.
Ihmiset surivat joukkosurman uhreja Bangladeshissa.
© Handout . / Reuters
Poliisin erikoisjoukkoja tapahtumapaikan lähellä lauantaina.
Poliisin erikoisjoukkoja tapahtumapaikan lähellä lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat