Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenettuhannet britit marssivat EU:n puolesta – runsas viikko liian myöhään

Itkevät ja halailevat mielenosoittajat vastustivat brexitiä Lontoossa.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
Neil Hall / Reuters
Mielenosoittajat pitelivät Britannian euroeroa vastustavia kylttejä Lontoossa lauantaina.
Mielenosoittajat pitelivät Britannian euroeroa vastustavia kylttejä Lontoossa lauantaina. Kuva: Neil Hall / Reuters

Lontoo

Että tämäkin piti nähdä: britit marssivat Euroopan unionin puolesta.

Lauantaina parlamenttitalon edustalle Lontoossa kokoontui noin 30 000–40 000 mielenosoittajaa, joille tuleva EU-ero eli brexit on ollut henkilökohtainen järkytys.

”Rakastan EU:ta”, luki yhdessä kyltissä.

”Olemme eurooppalaisia”, kertoi toinen.

”( Boris ) Johnson ja ( Michael ) Gove, olette valehtelijoita ja petkuttajia, sopimattomia tehtäviinne”, syytti kolmas.

Mielenosoittajista osa itki, osa halaili. Osa oli pukeutunut siniseen ja keltaiseen – mikä oli suomalaisen sivustakatsojan kannalta hieman hämmentävää. Mitä ihmettä Ruotsilla on brexitin kanssa tekemistä? Ah, ai niin, sininen ja keltainen viittaavat tietysti EU:n lippuun.

Ikinä en olisi uskonut näkeväni brittejä pukeutuneena EU:n lipun väreihin ja huutavan julkisella paikalla kaipuutaan Euroopan unioniin. Tunnelmassa oli jotain hyvin epäbrittimäistä.

Kansanäänestyksen tulos on kuitenkin ollut järkytys monelle. Pettymys näkyy etenkin Lontoossa, joka on suurinta osaa muuta maata EU-myönteisempi paikka.

Lauantain mielenosoituksessa oli tunnelma katossa, mutta mieli maassa. Ihmiset purkivat turhautumistaan.

Silti teki mieli mennä sanomaan, että mitä te nyt siinä enää parutte. Olisitte näyttäneet EU-kantanne aiemmin ja marssineet jäsenyyden puolesta ennen kansanäänestystä. Olisitte panneet brexit-leirin tiukoille valheista ja puolitotuuksista. Olisitte kampanjoineet jäsenyyden puolesta kovemmin. Olisitte kertoneet tutuille ja vieraille EU:n hyvistä puolista.

Kaikki tiesivät jo etukäteen, että kansanäänestyksestä oli tulossa hyvin tiukka. Brexit-leiri voitti, koska EU-eron kannattajat olivat asialleen omistautuneempia kuin EU-jäsenyyden puoltajat.

EU-eron kannattajat tajusivat jalkautua ennen kansanäänestystä.

Lontoon marssijoiden joukossa oli paljon nuoria ja opiskelijoita. Oli myös lapsiperheitä, keski-ikäisiä pariskuntia, ylipäätänsä koulutettua keskiluokkaa. Se näkyi myös plakaateissa ja banderolleissa, joissa kukkivat sanaleikit ja viittaukset eurooppalaiseen historiaan, kulttuuriin ja jopa kulinarismiin.

Mutta vaikka Lontoossa marssittiin ja itkettiin, löytyy Britanniasta myös hyvin suuri määrä heitä, jotka ovat kansanäänestystulokseen tyytyväisiä.

Pian heillä on tyytyväisyyteen entistäkin suurempi syy. Britannian seuraava pääministeri tulee aloittamaan maan irrottamisen EU:sta.

”Brexit tarkoittaa brexitiä”, vakuutti sisäministeri Theresa May sanoi torstaina. Hän on ykkösehdokas uudeksi pääministeriksi.

Jos ja kun brexit tarkoittaa brexitiä, eivät lontoolaisten marssit enää auta. Into löytyi liian myöhään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat