Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australian pääministerin vaalipeli näytti epäonnistuvan – talousuudistusten tekeminen vaikeutuu entisestään

Ennenaikaiset vaalit eivät näytä tuovan pääministeri Turnbullin toivomaa tulosta.

Ulkomaat
 
DAVID GRAY / Reuters
Australian pääministeri Malcolm Turnbull puhui puolueensa kannattajille Sydneyssa.
Australian pääministeri Malcolm Turnbull puhui puolueensa kannattajille Sydneyssa. Kuva: DAVID GRAY / Reuters

Australian pääministerin Malcolm Turnbullin uhkapeli oli lauantaina kääntymässä pahasti häntä itseään vastaan, kun australialaiset äänestivät ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Näytti nimittäin uutistoimistojen mukaan siltä, ettei Turnbullin johtama konservatiivinen liberaalipuolue ollut saamassa riittävää voittoa hallituksen muodostamiseen ainakaan yksin. Kun australialaiset menivät nukkumaan, Turnbullin puolue oli ääntenlaskun mukaan hitusen jäljessä pääoppositiopuolue Laboria.

Entinen investointipankkiiri Turnbull syrjäytti Tony Abbottin viime syksynä liberaalipuolueen johdossa ja pääministerinä. Hänelle jäivät perinnöksi samat Australian talousongelmat, joiden kanssa myös Abbott oli paininut.

Turnbull hajotti parlamentin edustajainhuoneen ja senaatin ja kutsui ennenaikaiset vaalit, koska toivoi siten savustavansa senaatista edustajat, jotka ovat estäneet talousuudistusten läpivientiä. Turnbull on lupaillut esimerkiksi verohelpotuksia yrityksille ja palkansaajille.

Oppositiopuolue Labor puolestaan pelotteli äänestäjiä konservatiivien suunnitelmissa olevilla terveydenhuollon leikkauksilla.

Pääministeri Turnbull yritti ennen vaaleja kerätä ääniä Britannian EU-eron siivellä vakuuttamalla, että liberaalipuolue on ainoa joka voi tuoda taloudellista vakautta. Viesti ei kuitenkaan näyttänyt menneen perille toivotulla tavalla.

Lauantai-iltana näytti siltä, että liberaalipuolue saattaa joutua nojaamaan pieniin puolueisiin ja riippumattomiin edustajiin, jotta se saa riittävän enemmistön parlamenttiin hallituksen muodostamiseksi. Myöskään pääoppositiopuolue Labor ei näyttänyt olevan saamassa edustajainhuoneeseen riittävästi paikkoja, jotta se voisi muodostaa hallituksen suoralta kädeltä.

Liberaalipuolueen kannatuksen kutistuminen voi johtaa siihen, että talousuudistusten tekemisestä tulee Turnbullille entistä vaikeampaa, vaikka hän onnistuisikin muodostamaan uuden hallituksen.

”Tämä on erittäin, erittäin tiukka laskenta”, Turnbull sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Puoluevirkailijoilta saamieni tietojen mukaan voimme luottaa siihen, että muodostamme enemmistökoalitiohallituksen seuraavaan parlamenttiin”, Turnbull sanoi.

Vaalien lopullisia tuloksia joudutaan uutistoimistojen mukaan odottamaan vielä useampi päivä.

Jason Reed / Reuters
Melbournessa äänestäjiä houkuteltiin vaaliuurnille perinteisten makkaravoileipien avulla. Äänestäminen on Australiassa pakollista.
Melbournessa äänestäjiä houkuteltiin vaaliuurnille perinteisten makkaravoileipien avulla. Äänestäminen on Australiassa pakollista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat