Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian konservatiivipuolueen johtoon on viisi ehdokasta – valinta käynnistyy tiistaina

Britannian uuden konservatiivijohtajan valinta on monivaiheinen. Sisäministeri Theresa May on ykkössuosikki puheenjohtajaksi ja samalla Britannian uudeksi pääministeriksi.

Ulkomaat
 
Viisi ehdokasta kisaa Britanniassa konservatiivipuolueen puheenjohtajan ja samalla maan pääministerin paikasta.
Viisi ehdokasta kisaa Britanniassa konservatiivipuolueen puheenjohtajan ja samalla maan pääministerin paikasta.

Lontoo

Vielä pari kuukautta sitten Britannian apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom oli harvalle tuttu. Onnistuneet esiintymiset television EU-kansanäänestysväittelyissä muuttivat kaiken.

Nyt Leadsom, 53, on yksi viidestä ehdokkaasta konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi ja pääministeriksi. Osa vedonlyöntiyhtiöistä on pitänyt hänen mahdollisuuksiaan jopa suurempina kuin oikeusministeri Michael Goven. Leadsom on puolueen nouseva tähti.

Neil Hall / Reuters
Andrea Leadsom
Andrea Leadsom

Uuden konservatiivijohtajan valinta on monivaiheinen. Tiistaina konservatiivien kansanedustajat järjestävät salaisen äänestyksen, ja vähiten ääniä saanut ehdokas viidestä putoaa pelistä. Torstaina pudotetaan seuraava, ja runsaan viikon kuluttua tiistaina kolmas.

Jäljelle jää kaksi ehdokasta, joista konservatiivipuolueen noin 150 000 jäsentä valitsevat mieleisensä. Uuden pääministerin nimi selviää syyskuun 9. päivänä. Tehtävänä on – perinteisten pääministerin töiden lisäksi – irrottaa Britannia EU:sta. Toinen tärkeä tehtävä on voittaa vuoden 2020 parlamenttivaalit.

Dylan Martinez / Reuters
Liam Fox
Liam Fox

Ehdokkaista Leadsom ja entinen puolustusministeri Liam Fox, 54, ovat vetäneet vuosia hyvin EU-vastaista linjaa. Kummallekin on tärkeää rajoittaa jäsenmaista tulevaa maahanmuuttoa.

Viides ehdokas eli maaliskuusta asti työ- ja eläkeministerinä toiminut Stephen Crabb, 43, sen sijaan kannatti Britannian EU-jäsenyyden jatkoa.

Uudessa poliittisessa tilanteessa Crabb on tiukentanut linjaansa ja pitää nyt myös maahanmuuton rajoittamista Britannian ykköstavoitteena.

Toby Melville / Reuters
Stephen Crabb
Stephen Crabb

Jo 2005 konservatiivien johtoon yrittäneellä Foxilla on hyvin pienet mahdollisuudet tässä kisassa. Crabb puolestaan voi olla tulevaisuuden nimi. Walesilaisen yksinhuoltajaäidin pojan tuhkimotarina vetoaa parlamenttivaaleissa myös työväenpuoluelaisiin äänestäjiin.

Theresa May voi olla Britannian uusi rautarouva
Dylan Martinez / Reuters
Theresa May on työnsä vakavasti ottava papin tytär, minkä vuoksi häntä on usein verrattu Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin.
Theresa May on työnsä vakavasti ottava papin tytär, minkä vuoksi häntä on usein verrattu Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin.

Britannian sisäministeri Theresa May on ykkössuosikki konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja samalla Britannian uudeksi pääministeriksi.

Puolueella ei ole kuitenkaan ollut tapana valita ennakkosuosikkia johtoon. Toisaalta yksi suosikki on jo pudonnut, kun omiensa pettämä Boris Johnson vetäytyi torstaina yllättäen koko kisasta.

Mayn, 59, vahvuuksia ovat vakaus, vakavuus ja asiaosaaminen. Kukaan ei epäile, etteikö hän selviytyisi pääministerin tehtävistä. May on hoitanut kuusi vuotta vaativaa sisäministerin salkkua ilman yhtään vakavaa horjahdusta. EU ja Brysselin-kiemurat ovat tulleet tutuiksi ministerineuvoston kokouksissa.

Viimeiset kymmenen päivää ovat sysänneet Britannian poliittisen kentän täydelliseen kaaokseen. May vetoaa nyt niihin konservatiivipuolueen jäseniin, jotka kaipaavat selkeyttä. Hän ei ole kansanvillitsijä, mutta sitä britit tuskin haluavatkaan. Poliittinen meno on tarpeeksi villiä muutenkin.

Mayn valintaa vastaan puhuu se, että hän oli EU-jäsenyyden jatkon kannalla eli pääministeri David Cameronin leirissä. May ei tosin tehnyt numeroa EU-kannastaan, vaan pysyi taustalla. Nyt May on ottanut tiukan linjan tuleviin EU-neuvotteluihin. Hän tyrmäsi ajatuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä, vaikka ei halua aloittaa virallisia jäsenyysneuvotteluja ennen kuin tavoitteet ovat selvillä.

”Brexit tarkoittaa brexitiä”, May sanoi torstaina asettuessaan ehdokkaaksi.

Oxfordin yliopiston käynyt May ei esiinny julkisuudessa muuten kuin työnsä puitteissa. Hänen yksityiselämästään tiedetään vähän. Kokkaaminen ja kävely kuuluvat lehtitietojen mukaan harrastuksiin. Perheeseen kuuluu Philip -aviomies.

May on ollut mukana kannustamassa naisia mukaan politiikkaan. Hän ilmoitti myös jo viitisentoista vuotta sitten, että konservatiivipuolueen pitää olla vähemmän ”ilkeä” vedotakseen äänestäjiin.

Michael Gove kampitti ja hyppäsi itse areenalle
Peter Nicholls / Reuters
Oikeusministeri Michael Gove on entinen toimittaja, jossa ei ole hänen omien sanojensa mukaan tippaakaan karismaa ja glamouria.
Oikeusministeri Michael Gove on entinen toimittaja, jossa ei ole hänen omien sanojensa mukaan tippaakaan karismaa ja glamouria.

Oikeusministeri Michael Gove on mielenkiintoisin ehdokas Britannian konservatiivipuolueen johtoon ja maan uudeksi pääministeriksi. Ensinnäkin Goven ei koskaan pitänyt olla ehdolla. Hän on vähätellyt toistuvasti omia johtajankykyjään ja kuului aivan loppumetreille asti Boris Johnsonin tukijoihin.

Kuluvalla viikolla Gove, 48, kuitenkin yllätti kaikki, kun hän petti Johnsonin ja asettautui itse ehdokkaaksi. Gove ilmoitti perjantaina, että hänestä Johnson ei olisi ollut oikea henkilö pääministeriksi. Itsellään hänellä on kuulemma ”palava halu muuttaa maata”. Pian nähdään, kuinka konservatiivipuolue suhtautuu selkäänpuukottajiin: pidetäänkö häikäilemättömyyttä hyveenä vai haittana, kun haussa on uusi pääministeri.

Goven julkisuuskuvaa heikentää hänen toimittajavaimonsa Sarah Vinen vahva rooli taustajuonimisissa. Vastustajat yrittävät osoittaa, että Goven kautta maata johtaisivat Vine ja pariskunnan tuttu, mediamoguli Rupert Murdoch.

Vauvana adoptoitu Gove kasvoi verraten vaatimattomissa oloissa Skotlannin Aberdeenissa. Terävä nuorukainen pääsi kuitenkin apurahan turvin hyvää kouluun ja sieltä Oxfordin yliopistoon. Hän on kuulunut pääministeri David Cameronin ystäväpiiriin, ainakin kunnes miesten väliin tuli EU.

Gove on ollut jo pitkään vannoutunut Brexitin eli EU-eron kannattaja. Perjantaina hän lupasi pääministerinä vähentävänsä EU-maahanmuuttoa. Täysin vapaa pääsy yhteismarkkinoille on toissijainen tavoite. Julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään hän pumppaisi 100 miljoonaa puntaa viikossa EU-eron myötä säästettävää rahaa. Govekaan ei käynnistäisi virallisia EU-eroneuvotteluja heti.

Vaikka Gove on tiukka brexitiläinen, hänellä on konservatiiviksi herkkä korva sosiaaliselle epätasa-arvolle. Tausta vaikuttaa: Gove ei käynyt hienostokoulu Etonia kuten Cameron ja Johnson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat