Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenien miljoonien lahjoitus palautti Colosseumin loiston – vuosisatojen lika irtosi

Antiikinaikaisen amfiteatterin ulkopinnat on restauroitu. Puhdistuksen maksoi kenkäyritys.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS
Roomassa sijaitseva Colosseum on yksi Unescon maailmanperintökohteista.
Roomassa sijaitseva Colosseum on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kuva: ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS

Italia esitteli perjantaina massiivisen restaurointiurakan viimeisintä saavutusta: 2000 vuotta vanhan amfiteatteri Colosseumin seinät on nyt puhdistettu ja vuosisatojen aikana syntyneet halkeamat täytetty.

Colosseumin restaurointi on valtava operaatio, jonka maksajaksi tarjoutui luksuskenkiä ja nahkatuotteita valmistava yritys Tod’s. Pääministeri Matteo Renzi kehui perjantaina lahjoittajaa Italian kulttuuriperinnön suojelemisesta.

”Joku, joka kaivoi lompakkonsa ulos ja kirjoitti ison shekin on osoittanut, että ehkä se idea, ettei Italiassa saada mitään valmiiksi, on aikansa elänyt”, pääministeri sanoi.

Seuraavaksi vuorossa ovat Colosseumin maanalaiset holvit ja käytävät.

Colosseum rakennettiin antiikin Rooman aikaan gladiaattoriottelujen areenaksi. Noin kuusi miljoonaa ihmistä vierailee Colosseumilla vuosittain.

Amfiteatteri on ollut auki turisteille myös restaurointioperaation ajan, mutta osa rakennuksesta on ollut rakennustelineiden peitossa.

Colosseum on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Niitä on Italiassa yhteensä 51, enemmän kuin missään muussa valtiossa.

Kulttuurihistoriallisten monumenttien ylläpitoa on kuitenkin laiminlyöty vuosikymmenten ajan, koska niille suunnattu rahoitus on vähentynyt. Myös varojen väärinkäyttöä on epäilty.

Viisi vuotta sitten luksuskenkämerkki Tod’s lupautui restauroimaan Colosseumin 25 miljoonalla eurolla. Yksityiset lahjoittajat ovat tukeneet myös muiden Italian kulttuurikohteiden kunnostamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat