Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa yli 130 kuollut Bagdadissa pommi-iskussa – Isis ilmoittautui tekijäksi

Itsemurhapommittaja laukaisi autossaan olleen räjähteen suositulla kauppa-alueella.

Ulkomaat
 
KHALID AL-MOUSILY / Reuters
Ihmiset kerääntyivät räjähdyspaikalle Karradan ostoskadulla Bagdadissa tehdyn terrori-iskun jälkeen sunnuntaina.
Ihmiset kerääntyivät räjähdyspaikalle Karradan ostoskadulla Bagdadissa tehdyn terrori-iskun jälkeen sunnuntaina. Kuva: KHALID AL-MOUSILY / Reuters

Yli sata ihmistä kuoli ja satoja haavoittui räjähdyksessä Irakin pääkaupungissa Bagdadissa varhain sunnuntaina.

Pommi-isku tapahtui suositulla Karradan kauppa- ja markkina-alueella, joka oli iskun aikaan täynnä ihmisiä. Monet olivat tulleet tekemään pimeän laskeuduttua ostoksia juhliakseen ramadanin eli paastokauden päättymistä.

Terrorijärjestö Isis on ilmoittanut iskun tekijäksi.

Itsemurhapommittaja laukaisi ilmeisesti kylmäautoon kätketyn pommin shiiamuslimien suosimalla alueella. Tiedot uhrien määrästä vaihtelivat sunnuntai-iltana.

Uutiskanava Al Jazeeralle puhuneet poliisi- ja sairaalalähteet sanoivat, että uhreja olisi ainakin 131. Lisäksi arviolta 200 ihmistä loukkaantui.

Monet kuolleista olivat lapsia. Al Jazeeran mukaan viranomaiset pelkäävät, että tuhoutuneiden rakennusten raunioista löytyy vielä lisää ruumiita.

Isku sytytti Karradan pääkadulle suuren tulipalon, joka tuhosi pahasti useita rakennuksia ja roihusi vielä sunnuntaiaamuna, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

24-vuotias entinen sotilas Hussein Ali kertoi, että kuusi työntekijää hänen perheensä omistamasta kaupasta kuoli iskussa. Ruumiit olivat palaneet tunnistamattomiksi.

”Palaan rintamalle. Siellä ainakin tunnen vihollisen, joten voin taistella heitä vastaan. Sen sijaan täällä en tiedä ketä vastaan taistelen”, Ali sanoi AFP:lle.

Pääministeri Haider al-Abadi vieraili iskupaikalla sunnuntaina ja vannoi uutistoimisto AFP:n mukaan ”rangaistusta” syyllisille. Vihainen ja pettynyt väkijoukko heitteli uutistoimistojen mukaan kiviä kohti pääministerin saattuetta.

Myös uhrien perheenjäsenet kerääntyivät sunnuntaina kaduille kuullakseen uutisia läheistensä kohtalosta.

Pommi-isku oli verisin tänä vuonna Bagdadissa.

Iskut vähenivät vuonna 2014, kun Isis valloitti suuria alueita Irakista. Syynä oli ilmeisesti se, että jihadistit keskittivät huomionsa muualle.

Siviileihin kohdistuvien iskujen kiihtyminen jälleen voi olla seurasta siitä, että Isis on kärsinyt viime aikoina pahoja tappioita rintamalla. Bagdadin hyökkäys tapahtui vain noin viikko sen jälkeen, kun Irakin joukot ajoivat äärijärjestön Fallujan kaupungista.

Irakilaispoliitikko Mowaffak Baqer al-Rubaie sanoi Al Jazeeralle, että Isis turvautuu tappioiden ja aluemenetysten takia perinteisiin terrori-iskuihin.

”He yrittävät epätoivoisesti pönkittää taistelijoidensa moraalia, joista monet jättävät ryhmän päivittäin. Uskon tällaisten iskujen lisääntyvän”, Mowaffak Baqer al-Rubaie sanoi Al Jazeeralle.

Isisillä on hallussaan enää yksi suuri kaupunki, Mosul. Irakin joukot ja Yhdysvaltain johtama liittouma valmistautuvat parhaillaan kaupungin valtaukseen. Yhdysvallat ilmoitti perjantaina, että se oli tappanut ilmaiskulla kaksi merkittävää Isisin johtohahmoa Mosulin alueella edellisellä viikolla.

Khalid Al Mousily / Reuters
Pelastustöitä vaurioituneessa rakennuksessa Bagdadissa.
Pelastustöitä vaurioituneessa rakennuksessa Bagdadissa.
Khalid Al Mousily / Reuters
Palomiehet sammuttivat palavaa rakennusta.
Palomiehet sammuttivat palavaa rakennusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat