Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bangladeshin sisäministeri: Kahvilaiskun tekijät eivät olleet Isisistä

Ministeri syyttää iskusta paikallista militanttiryhmittymää. Hänen mukaansa islamismista on tullut muotia Bangladeshissa.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Terroristit surmasivat 20 panttivankia kahvilassa Bangladeshissa
Terroristit surmasivat 20 panttivankia kahvilassa Bangladeshissa
Asemiehet hyökkäsivät kahvilaan Dhakan diplomaattialueella perjantaina 1.7.2016. Panttivankien joukossa oli useita ulkomaalaisia. Kuva: Reuters.

Bangladeshin sisäministeri Asaduzzaman Khan kertoo uutistoimisto AFP:lle, että perjantain ja lauantain välisen yön julma terrori-isku pääkaupunki Dhakassa ei ollut terrorijärjestö Isisin tekosia.

”He ovat Jamaeytul Mujahideen Bangladesh -ryhmän jäseniä”, ministeri sanoo hyökkääjistä, jotka tappoivat 20 panttivankia Holey Artisan -kahvilaravintolassa.

”Heillä ei ole mitään yhteyksiä Isisiiin.”

Jamaeytul Mujahideen Bangladesh on ääri-islamistiryhmä, jonka toiminta on ollut virallisesti kielletty Bangladeshissa vuodesta 2005. Tuolloin se räjäytti noin 500 pommia ympäri Bangladeshia. Järjestö on myös syyllistynyt lukuisiin murhiin viime vuosina.

Kahvilaiskun jälkeen Isisin Amaq-uutistoimisto väitti, että hyökkäys olisi Isisin käsialaa. Bangladeshin hallitus puolestaan on jatkuvasti kieltänyt, että kansainväliset jihadistijärjestöt toimisivat maassa.

Bangladeshin poliisi kertoi uutistoimisto Reutersille sunnuntaina, että viranomaiset tutkivat hyökkääjien yhteyksiä Isisin ja al Qaidan kaltaisiin kansainvälisiin terrorijärjestöihin.

Poliisin mukaan Dhakan hyökkääjät olivat parikymppisiä miehiä, ja kaikki kotoisin Bangladeshista. Viiden hyökkääjän mahdollisia yhteyksiä kansainvälisiin islamistiryhmiin on tutkittu jo aiemmin.

Ministeri Khan kertoo, että he kaikki olivat korkeasti koulutettuja ja tulivat varakkaista perheistä. Hänen mukaansa radikalisoitumisen syy on yksinkertainen.

”Siitä on tullut muotia”, hän sanoo AFP:n mukaan.

Etelä-Aasian asiantuntija Michael Kugelman Wilson Centre -tutkimuslaitoksesta vahvistaa Reutersille, että Bangladeshissa on paljon paikallisia militantteja, jotka ovat valmiita tappamaan Isisin nimissä.

Islamistit ovat tehneet viimeisten 18 kuukauden aikana Bangladeshissa useita iskuja, joissa on murhattu erityisesti maallisen ja vapaamielisen elämäntyylin edustajia ja puolestapuhujia.

Kahvilaisku kuitenkin erottuu joukosta julmuutensa ja suuren uhrilukunsa vuoksi, ja se on siksi herättänyt pelkoja turvallisuustilanteen jatkuvasta heikkenemisestä.

Dhakan kahvilaisku vaati nykytietojen mukaan yhteensä 28 ihmisen hengen.

Hyökkääjät tunkeutuivat ulkomaalaisten suosimaan kahvilaravintolaan perjantaina ja ottivat panttivangiksi kymmeniä ihmisiä. Tilanne päättyi 12 tuntia kestäneen piirityksen jälkeen.

Yön aikana 20 panttivankia murhattiin, pääosin teräaseilla. Poliisi tappoi kuusi hyökkääjää ja otti yhden kiinni. Myös kaksi poliisia kuoli.

Tapetuista panttivangeista suurin osa oli ulkomaalaisia. Reutersin tietojen mukaan kuolleista yhdeksän oli italialaisia, seitsemän japanilaisia, yksi intialainen ja yksi Yhdysvaltain kansalainen.

Viranomaiset arvelivat alun perin, että kaikki tapetuista panttivangeista olisivat olleet ulkomaalaisia. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että muutama oli kotoisin Bangladeshista.

Bangladesh on 160 miljoonan asukkaan muslimienemmistöinen maa.

15 prosenttia sen bruttokansantuotteesta tulee tekstiiliteollisuudesta, jonka palveluksessa myös suuri osa maassa asuvista ulkomaalaisista työskentelee. Kahvilaisku on herättänyt pelkoja ulkomaalaisten lähdöstä ja arvokkaan teollisuussektorin taantumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat