Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arki on kuin Imatralla – lännen ja Venäjän jännitteet eivät näy puolalaisessa rajakaupungissa

HS kävi Venäjän Kaliningradin ja Puolan herkällä rajalla. Puolalaisen rajakaupungin arjessa kasvanut poliittinen jännite ei näy.

Ulkomaat
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Adela Tabaczkiewicz pitää Puolan ja Venäjän rajalla pientä baarin ja puodin yhdistelmää.
Adela Tabaczkiewicz pitää Puolan ja Venäjän rajalla pientä baarin ja puodin yhdistelmää. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Nato-johtajat tapaavat tällä viikolla Puolassa

 Puolustusliitto Naton seuraava huippukokous järjestetään Puolan

pääkaupungissa Varsovassa ensi viikonloppuna 8.-9. heinäkuuta.

 Suomi on mukana kumppanimaana. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö johtaa kokouksessa Suomen valtuuskuntaa.

 Asialistalla on liittouman itäisten jäsenmaiden vaatimat lisäjoukot, Itämeren turvallisuus ja EU:n sekä Naton yhteistyö.

Braniewo

Puolalainen puodinpitäjä Adela Tabaczkiewicz tietää, mikä on paras tapa houkutella venäläisiä rajan yli.

Kaksi purkkia nestemäistä ja yksi purkki jauhemaista pesuainetta on nostettu pöydälle Tabaczkiewiczin liikkeen edustalla Puolan Braniewossa, kivenheiton päässä Venäjän erillisalueesta Kaliningradista.

Asetelma on Suomesta tuttu. Puolan Braniewoon tullaan Venäjältä ostamaan elintarvikkeita ja pesuainetta. Puolalaiset ajavat rajan yli tupakan ja halvan bensan perässä. Aivan kuten vaikkapa Imatralla.

Puolan itäraja näyttää Suomen itärajalta: autot odottavat rajatarkastusta. Valtaosassa on Venäjän kyrilliset kilvet.

Raja on Suomeen verrattuna lyhyt: vain 230 kilometriä, kun Suomi jakaa Venäjän kanssa 1 340 kilometriä pitkän rajan.

Braniewolla ja Imatralla on toinenkin huomattava eroavaisuus. Toisin kuin Suomi, Puola on osa puolustusliitto Natoa.

Rajan takana Kaliningradissa on Venäjän suuri sotilastukikohta, mikä tekee Venäjän länsikolkasta raskaasti aseistetun saarekkeen keskellä EU:ta ja Natoa.

Sen vuoksi Ukrainan sodan pelästyttämä Puolan johto miettii päinvastaista taktiikkaa kuin puodinpitäjä Tabaczkiewicz. Houkuttelun sijaan he miettivät keinoja pitää venäläiset rajan takana.

Nato-joukkojen vahvistaminen länsiliittouman itärajoilla on yhtenä pääaiheena Naton seuraavassa huippukokouksessa, joka järjestetään perjantaina ja lauantaina Varsovassa.

Puola haluaa kokoukselta lisävarmistusta sille, että länsiliittouma on sataprosenttisen sitoutunut puolustamaan tarvittaessa myös itäisiä jäseniään. Puolassa epäluulo on erityisen suurta, sillä maa oli kylmän sodan aikana osa Moskovan ohjailemaa kommunistista itäblokkia.

Puolan ulkoministerin mukaan Venäjän kasvavat sotilasmenot, sotaisa ulkopolitiikka ja erityisesti Itä-Ukrainan sota osoittavat, että Venäjä haluaa horjuttaa Euroopan nykyistä turvallisuuspolitiikkaa.

”Meidän ei pidä odottaa siihen saakka, että Venäjä päättää jälleen haastaa Euroopan järjestelmän, kuten se teki Georgiassa ja Ukrainassa”, ulkoministeri Witold Waszczykowski vastasi HS:lle sähköpostitse kesäkuussa.

Varsovan-kokouksessa on määrä vahvistaa jo kesäkuussa kerrottu tieto, että Nato lähettää Puolaan ja jokaiseen Baltian maahan yhden kansainvälisen pataljoonan.

Pataljoona ei muuta merkittävästi Puolan puolustuskykyä. Mutta se lähettää viestin, että Nato on valmiudessa Puolassa ja Baltiassa.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Puolalaiset sotilaat marssivat läpi Braniewon pikkukaupungin. Sotaharjoittelu on viime aikoina vilkastunut rajan kumminkin puolin.
Puolalaiset sotilaat marssivat läpi Braniewon pikkukaupungin. Sotaharjoittelu on viime aikoina vilkastunut rajan kumminkin puolin.

Rajakaupungissa Braniewossa Venäjän ja lännen kylmän kauden huomaa aiempaa aktiivisempana sotaharjoitteluna molemmilla puolilla rajaa. Lisäksi Puola on lähettämässä lisää sotilaita Braniewon sotilastukikohtaan osana itärajan vahvistamista.

Muuten pikkukaupungin arki jatkuu tavallisen uneliaana.

”Ihmiset matkustavat rajan yli samoista syistä kuin ennenkin. Meillä ei ole ollut [venäläisten kanssa] mitään ongelmia, eikä tule”, Braniewon pormestari Monika Trzcinska sanoo.

Myös Tabaczkiewiczin baari-puodissa kauppa käy kuten ennen. Tabaczkiewicz sanoo Ukrainan sodan tuntuvan lähinnä varjona, joka painaa ihmisten mieliä. Hän on tasaisen tuomitseva sekä länttä että Venäjää vastaan.

”On paljon venäläisiä, jotka pussaavat Putinin takapuolta, mutta myös tällä puolella on idiootteja”, Tabaczkiewicz sanoo taputtaen takamustaan ja muiskauttaa ilmaan.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Galina Isunova on tullut autolla Venäjän puolelta käymään rajabaarissa. Hänen mukaansa Ukrainan sodan synnyttämät jännitteet eivät vaikuta puolalaisten ja venäläisten suhteisiin.
Galina Isunova on tullut autolla Venäjän puolelta käymään rajabaarissa. Hänen mukaansa Ukrainan sodan synnyttämät jännitteet eivät vaikuta puolalaisten ja venäläisten suhteisiin.

Puodin pihaan kaartaa citymaasturilla Kaliningradissa asuva Galina Isunova. Hän käy Puolan puolella säännöllisesti ostamassa ruokaa.

Rajanylitys on jännitteistä huolimatta helppoa, sillä paikalliset saavat matkustaa rajaseudulla ilman Schengen-viisumia. Helpotettu rajanylitys ollut voimassa vuodesta 2012.

Isunovan mielestä Ukrainan sota ei vaikuta venäläisten ja puolalaisten suhteisiin, koska ”puolalaiset arvostavat venäläisiä toisin kuin ukrainalaiset”. Hän puolustaa sotatoimia Ukrainassa samoilla termeillä kuin Venäjän johto: etnisten venäläisten suojelemisella.

”Emme halua hyökätä ketään vastaan. Mutta emme myöskään istu toimettomina, jos meitä vastaan hyökätään.”

Länsiliittouman huippukokous pidetään nyt ensimmäistä kertaa Puolassa, millä on erityistä symboliarvoa kokouksen isäntämaalle. Kylmän sodan aikana Puola oli Naton vastavoimaksi perustetun Varsovan liiton jäsen. Nimensä Moskovan johtama itäinen liittouma sai Puolan pääkaupungilta.

Vastakkainasettelu ei ole kadonnut, vaikka Varsovan liitto kaatui neuvostoimperiumin mukana.

Venäjä näkee Naton laajentumisen sen rajoille uhkana, mistä Suomi sai muistutuksen viimeksi presidentti Vladimir Putinin vieraillessa Suomessa viime perjantaina. Putin vihjasi, että Venäjä saattaisi siirtää lisää joukkoja Suomen vastaiselle rajalle, jos Suomi liittyisi Natoon.

Braniewon puskissa kykkii maastopukuisia miehiä jo omasta takaa.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Piotr (oik.), Adam ja Radoslaw Gajowniczek viettivät vapaapäivää Puolan Braniewossa hautausmaalla, johon on haudattu toisessa maailmansodassa kuolleita neuvostosotilaita. He eivät luota siihen, että Nato puolustaisi Puolaa hyökkäyksen aikana.
Piotr (oik.), Adam ja Radoslaw Gajowniczek viettivät vapaapäivää Puolan Braniewossa hautausmaalla, johon on haudattu toisessa maailmansodassa kuolleita neuvostosotilaita. He eivät luota siihen, että Nato puolustaisi Puolaa hyökkäyksen aikana.

Puolalainen veljeskolmikko Piotr, Adam ja Radoslaw Gajowniczek on tullut viettämään sunnuntai-iltapäivää toisessa maailmansodassa kaatuneiden neuvostojoukkojen hautausmaan liepeille.

Erikoisen piknikpaikan – ja maastokuvioiden – syy selviää, kun veljekset alkavat kertoa itsestään.

He ovat historiaintoilijoita.

Hautausmaan vieressä on pelto, jota veljekset nuohoavat usein metallinpaljastimella vanhojen nappien, kolikoiden ja luotien toivossa. Viimeksi löytyi puna-armeijan jättämiä kopeekoita.

Puolassa riittää historiaa harrastettavaksi.

Toisessa maailmansodassa maan yli pyyhkäisi ensin natsi-Saksa, joka perusti ison osan juutalaisten tuhoamisleireistä Puolan alueelle.

Sodan loppuvaiheessa Puola jäi neuvostoarmeijan alle.

Tämä selittää veljesten epäluuloista suhtautumista myös läntisiin kumppaneihin ja Natoon.

Puolalaisveljesten mukaan Puolan on turha luottaa kehenkään muuhun kuin omaan apuun maan puolustamisessa.

”Pitäiskö meidän uskoa, että ranskalaiset tulisivat puolustamaan Puolaa?”, Adam Gajowniczek jatkaa.

Veljekset eivät pidä Venäjää yhtä suurena uhkana kuin maan johto.

”Venäjä on luopunut Puolan uhkailusta. Heitä kiinnostaa enää vain Ukraina ja Valko-Venäjä”, veljeksistä vanhin, Adam Gajowniczek sanoo.

Venäläistä liikehdintää alueella edustavat heidän mukaansa ainoastaan rajan yli tulevat ostosmatkailijat. Veljeksistä keskimmäinen Piotr Gajowniczek muistaa tosin yhden venäläisten invaasion. Se tapahtui Braniewon supermarketissa.

”Silloin puolalaiset tappelivat venäläisten kanssa pakastealtaalla tarjouskaloista”, Gajowniczek virnuilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat