Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin rahankeruu alkoi takkuisesti – yli puolet anelukirjeistä päätyi roskapostilaatikkoihin

Asiantuntijat arvioivat, että republikaanipuolueen tuleva presidenttiehdokas on menettänyt kymmeniä miljoonia vitkuttelemalla rahankeruun aloittamista internetissä.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Carlo Allegri / Reuters
Donald Trump vieraili Skotlannissa 24. kesäkuuta.
Donald Trump vieraili Skotlannissa 24. kesäkuuta. Kuva: Carlo Allegri / Reuters
Fakta

Yhdysvaltain presidentinvaalit

 Puolueet nimittävät ehdokkaansa virallisesti puoluekokouksissa heinäkuun loppupuolella.

 Republikaanien puoluekokous järjestetään 18.–21.7.

 Demokraattien puoluekokous on 25.– 28.7.

 Presidentinvaalit järjestetään tiistaina 8.11.

 Uusi presidentti aloittaa virassaan tammikuussa 2017.

Donald Trumpin varainkeruu internetissä ei ole alkanut kovin mallikkaasti. Mediaan ja markkinointiin erikoistunut AdAge-lehti kertoo, että Trumpin ensimmäisestä viestikierroksesta noin 60 prosenttia päätyi vastaanottajien roskapostikansioihin. Noin 12 prosenttia ilmeisesti poistettiin lukematta.

Kaiken päälle Trumpin kampanja onnistui lähettämään viestejä ulkomaalaisille poliitikoille, jotka eivät Yhdysvaltain lain mukaan saa rahoittaa maan presidenttiehdokkaita, The Washington Post -lehti kertoo.

Joukossa oli muun muassa useita Britannian konservatiivipoliitikkoja. Heihin kuului Sir Roger Gale, joka kuvasi viestien hyökkäävää sävyä epämiellyttäväksi. Yksi Galen saamista sähköposteista julisti, että ”Hillary Clinton on maailmanluokan valehtelija”.

Varainkeruuviestin sai myös islantilainen vihervasemmistolaispoliitikko Katrin Jakobsdottir, joka on keskittynyt ajamaan ympäristöasiaa ja naisten oikeuksia. Hän on siis poliittisella kentällä kutakuinkin niin kaukana Trumpista kuin on mahdollista.

Trump tarvitsisi kiireesti kymmeniä miljoonia dollareita peittämään vaalikassansa pilkottavaa pohjaa. Trumpilla oli kesäkuun alussa kampanjakassassaan vain 1,3 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan todennäköinen vastaehdokas Hillary Clinton oli kerännyt jo 42 miljoonaa.

Ero on vielä huikeampi, jos vertaa virallisista kampanjoista irrallisia tukiyhdistyksiä eli Super PAC -vaalirahastoja. Demokraattipuoluetta edustavan Clintonin tukiyhdistys on kerännyt kesän alkuun mennessä jo 88 miljoonaa dollaria. Trumpilla puolestaan on tusinan verran kilpailevia ja eripuraisia tukiyhdistyksiä, joiden yhteenlaskettu potti oli toukokuun lopussa neljän miljoonan tienoilla. Sekin on jo melkein käytetty.

Trump lähetti ensimmäisen rahankeruusähköpostin mahdollisille tukijoilleen vasta kesäkuun lopulla eli kuukausi sen jälkeen, kun hän sai kerättyä tarvittavan määrän valitsijamiehiä republikaanipuolueen ehdokkuuteen.

NBC-uutiskanavan haastattelemien asiantuntijoiden mukaan odottaminen oli olennainen virhe, sillä näin Trump jätti hyödyntämättä ehdokkuuden varmistumisen tuoman näkyvyyden.

Heidän mielestään Trumpin olisi myös pitänyt panostaa erityisesti pienlahjoittajien tuen houkutteluun internetissä. Tämä olisi todennäköisesti ollut tuottoisaa populistiehdokkaalle, joka kalastelee ääniä järjestelmään pettyneeltä työväenluokalta.

NBC:n asiantuntijat arvelevat, että myöhäinen herääminen varainkeruuseen on todennäköisesti maksanut republikaanille kymmeniä miljoonia.

Parannusta on kuitenkin odotettavissa. NBC:n mukaan republikaanipuolueen kampanjarahoituksesta vastaava kansallinen komitea on ottanut vastuun Trumpin sähköpostimainonnasta. Viimeisten kahden viikon aikana rahankeruutahti on kiristynyt huomattavasti.

Trumpin tiedottaja onkin jo kuvannut rahankeräystä ”suunnattoman menestyksekkääksi”.

Trumpin kampanjan vaikeudet saattavat kuitenkin kalveta Super PAC -yhdistysten ongelmien rinnalla. Ne olisivat suoraa kampanjatukea nopeampi rahankeruutapa, koska niihin tehtävillä lahjoituksilla ei ole ylärajaa. Kampanjalahjoituksilla raja on 2 700 dollarin henkeä kohti.

Vaikka Super PAC -yhdistyksiä voi olla monta, tavallisesti ehdokas on tässä vaiheessa kampanjaa jo antanut tukensa yhdelle yhdistykselle. Näin lahjoittajat tietävät, minne rahat kannattaa osoittaa.

Trump ei ole antanut julkisuudessa tukeaan millekään tietylle yhdistykselle.

Los Angeles Times -lehden mukaan Trumpin kampanjaa tukee tällä hetkellä noin kaksitoista kilpailevaa tukiyhdistystä, jotka lähettävät ristiriitaisia viestejä ehdokkaansa poliittisista mielipiteistä ja joiden johtohahmoilla on tunnettuja erimielisyyksiä.

Lisäksi ainakin osa Trumpin tukiyhdistyksistä on osoittautunut epämääräisiksi. Esimerkiksi Rebuilding America Now -yhdistys ilmoitti aiemmin tänä vuonna saaneensa 32 miljoonan verran sitoumuksia lahjoituksista. Lopulta kerätty summa jäi kahteen miljoonaan. Toisen yhdistyksen johtava strategi sai hiljattain tuomion aiemmista kampanjarahoitukseen liittyvistä väärinkäytöksistä.

Trumpin varainkeruuta haittaa myös se, ettei kiistanalainen ehdokas ole saanut tuekseen useita miljonäärilahjoittajia, jotka ovat tavallisesti pistäneet dollarinsa republikaaniehdokkaan taakse. Esimerkiksi Kochin liikemiesveljekset, jotka tunnetaan ahkerina konservatiivirahoittajina, eivät ole toistaiseksi liittyneet Trumpin taustajoukkoihin.

Kaikesta tästä seuraa, etteivät Trumpin tukiyhdistykset ole käyttäneet vielä yhtään dollaria televisiomainontaan. Clintonin Super PAC on puolestaan ostanut arvokasta mainosaikaa jo 20 miljoonalla dollarilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat