Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

DN: Suomen ja Naton yhteisen sotaharjoituksen yllä lensi tuntemattomia lennokkeja

Kesäkuussa järjestettyä sotaharjoitusta tarkkaili kaksi vieraan vallan lennokkia.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Suomen ja Naton yhteinen Baltops-sotaharjoitus järjestettiin Itämerellä kesäkuussa.
Suomen ja Naton yhteinen Baltops-sotaharjoitus järjestettiin Itämerellä kesäkuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Ruotsin puolustusvoimat on ryhtynyt selvittämään, mistä tulivat lennokit, jotka lensivät Baltops-sotaharjoitusten yllä Itämerellä kesäkuussa, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Lehden tietojen mukaan Ruotsin Utön alueella oli Baltopsin aikana ympärivuorokautinen lentokielto. Tästä huolimatta alueella havaittiin ulkopuolista lentotoimintaa 10–13.6. välisenä aikana.

”Tietojemme mukaan Utön yläpuolella lensi kahteen otteeseen yöllä lennokki”, kertoo Philip Simon Ruotsin puolustusvoimien tiedotuksesta.

Lennokkien käyttö on nykyään tavallista, ja niitä on käytössä useimpien maiden puolustusvoimilla. Utön yläpuolella havaittu lennokki ei kuitenkaan kuulunut minkään harjoitukseen osallistuneen maan puolustusvoimille.

”Yökuvaukseen soveltuvilla kameroilla ja infrapunasensoreilla varustettu lennokki pystyy välittämään arvokkaita kuvia, joista saadaan tietoa miehistöstä, varusteista ja taktiikoista”, kommentoi ruotsalaislehden haastattelema sotilasasiantuntija.

Saman asiantuntijan mukaan kyseessä saattoi olla vieraan vallan koe, jolla selvitettiin, huomaako Ruotsi tiedustelulennokkia ja kuinka maa reagoi tilanteeseen.

Amerikkalainen vara-amiraali James Foggo kertoi jo sotaharjoituksen alussa, että yhdysvaltalaiset olivat havainneet venäläisen tiedustelualuksen lähimmillään noin 13 merimailin eli noin 24 kilometrin etäisyydellä laivastaan.

Baltops on vuosittain järjestettävä Itämeren alueen merellinen harjoitus, jota Nato johtaa. Suomi on osallistunut harjoitukseen vuodesta 1993 alkaen.

Tänä vuonna 3.–18.6. järjestettyyn Baltops-harjoitukseen osallistui noin 6 100 sotilasta, 49 merialusta, 61 ilma-alusta ja kolme sukellusvenettä. 15 Nato-maan lisäksi mukana olivat myös Suomi ja Ruotsi.

Suomesta mukana oli miinalaiva Uusimaa sekä 140 hengen vahvuinen Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania.

Juttua täsmennetty 4.7. kello 9.24: kyseessä on Ruotsin Utö. Aiemmin jutussa puhuttiin vain Utöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat