Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan jättiteleskoopin viimeiset palaset kiinnitettiin paikoilleen

Radioteleskoopilla etsitään maapallon ulkopuolista elämää. Sen on tarkoitus aloittaa toimintansa tämän vuoden syyskuussa.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
China Daily
FAST-radioteleskoopin lautasantennin 4 450 viimeistä paneelia asennettiin paikoilleen viime sunnuntaina.
FAST-radioteleskoopin lautasantennin 4 450 viimeistä paneelia asennettiin paikoilleen viime sunnuntaina. Kuva: China Daily

Maailman suurimman radioteleskoopin rakentaminen valmistuu Lounais-Kiinassa, Guizhoun provinssissa. Viime sunnuntaina lautasantennin 4 450 viimeistä paneelia asennettiin paikoilleen, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Radioteleskoopilla etsitään maapallon ulkopuolista elämää.

FAST-radioteleskoopin (Five hundered meter Aperture Spherical Radio Telescope) pääteknologi Wang Qiming kertoi Xinhuan mukaan, että radioteleskoopin rakentamiseen on käytetty suurimmaksi osaksi kotimaisia materiaaleja ja teknologiaa. FAST:n halkaisija on noin 500 metriä, ja se maksaa noin 1,2 miljardia juania eli noin 162 miljoonaa euroa.

Teleskoopin rakentaminen alkoi vuonna 2011, ja sen on tarkoitus aloittaa toimintansa syyskuussa. Ensimmäisinä vuosina valmistumisen jälkeen radioteleskoopille tehdään tarkistuksia, ja sinä aikana kiinalaiset tutkijat käyttävät sitä alkuvaiheen tutkimuksiin. Tämän jälkeen radioteleskooppi aukeaa maailmanlaajuisesti kaikille tutkijoille käytettäviksi.

Kiinan Kansallisen tähtitieteellisen observatorion osastopäällikkö Zheng Xiaonianin mukaan radioteleskoopista tulee maailmanlaajuisesti johtava teleskooppi seuraavaksi 10–20 vuodeksi.

Kiina on sanonut avaruusohjelmallaan olevan rauhanomaiset tarkoitukset, kertoo BBC. Yhdysvaltain puolustusministeriö on kuitenkin sanonut Kiinan kehittäneen toimintaa, jolla se voi kriisien sattuessa estää vastapuolia käyttämästä avaruuteen sijoitettuja laitteistoja.

FAST-radioteleskooppi sijoitettiin alueelle, jossa radioliikenne on hiljaista. Tämä tarkoittaa, että 5 kilometrin säteellä teleskoopista ei ole kaupunkeja ja 25 kilometrin säteellä on vain yksi piirikunnan pääkaupunki.

HS kertoi helmikuussa, että Kiina pakottaa yli 9 000 ihmistä muuttamaan pois teleskoopin tieltä. Viiden kilometrin säteellä teleskoopista asuvat asukkaat joutuvat muuttamaan syyskuuhun mennessä. Asukkaat saavat noin 12 000 juanin eli noin 1 650 euron suuruiset korvaukset muutosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat