Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki haluaa taistella terrorismia vastaan yhdessä Venäjän kanssa – venäläiset matkustavat taas Turkkiin

Venäjä elvyttää kauppasuhteita Turkkiin. Venäläiset innostuivat Turkin-matkoista heti, kun ne taas sallittiin.

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu
Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu Kuva: Umit Bektas / Reuters

Turkki haluaa Venäjän mukaan terrorisminvastaiseen taisteluun Isisiä vastaan.

”Teemme yhteistyötä kaikkien kanssa, jotka taistelevat Isisiä vastaan. Olemme tehneet näin jo jonkin aikaa ja avasimme Incirlikin lentotukikohdan niille, jotka haluavat osallistua aktiiviseen taisteluun Isisiä vastaan”, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi turkkilaiselle televisiokanavalle TRT Haberille Reutersin mukaan.

”Miksi emme tekisi yhteistyötä Venäjän kanssa näillä ehdoin? Isis on yhteinen vihollisemme, ja meidän täytyy taistella tätä vihollista vastaan”, hän sanoi.

Ulkoministerin ehdotuksesta innokkaimmat ehtivät jo päätellä, että Turkki tarjoaa myös Yhdysvaltain käyttämää lentotukikohtaansa Venäjälle. Myöhemmin Cavusoglu kiisti tehneensä näin pitkälle menevää avuntarjousta.

Incirlikiä käyttävät nyt Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Saudi-Arabia ja Qatar pommituksiin Isisiä vastaan. Lentotukikohta sijaitsee lähellä kahdeksan kilometriä itään Adanan kaupungista lähellä Syyrian rajaa.

Pyrkimys yhteistyöhön on lämmin keskustelunavaus maiden tulehtuneissa väleissä. Maat ovat ajautuneet liki sodan partaalle sen jälkeen, kun Turkki pudotti marraskuussa venäläisen pommikoneen Syyrian rajalla.

Venäjä on koko Syyrian sodan ajan tukenut Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia, kun Turkki taas on taistellut al-Assadia vastaan. Lisäksi Venäjän arvellaan aseistaneen Syyrian kurdeja, joita vastaan Turkki sotii.

Venäjän ja Turkin tulehtuneet välit alkoivat parantua sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyysi viime viikolla anteeksi venäläisen sotilaskoneen ampumista.

Yhteistyötä vauhditti Isisin viimeviikkoinen isku Atatürkin lentokentälle Istanbulissa. Kolmesta itsemurhapommittajasta kaksi oli venäläisiä.

”Tiedonvaihto Turkin kanssa ei ole toiminut viime aikoina. Meidän pitää elvyttää se”, Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov sanoi AFP:n mukaan.

Anteeksipyynnön jälkeen Venäjä on elvyttämässä kauppasuhteita Turkkiin ja on sallinut venäläisten jälleen lomailla Turkissa. Venäjän matkanjärjestäjien liitto ennustaa Turkin-matkojen suosion nopeaa palautumista. Sanomalehti Kommersantin mukaan kolmessa päivässä Turkin-matkojen osuus ponnahti kolmasosaan venäläisten ostamista valmismatkoista.

Lehtitietojen mukaan myös Yhdysvallat kaavailee syvempää yhteistyötä pommituksissa al-Qaidan Syyrian-haaraa, Jabhat al-Nusraa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat