Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan valtion lehti kehottaa maata valmistautumaan sotatoimiin Etelä-Kiinan merellä

Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo ja ensi viikolla annettava pysyvän välitystuomioistuimen päätös lisäävät jännitteitä aluekiistassa, kirjoittaa Global Times.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
© Erik de Castro / Reuters
Filippiinien merivoimien Sierra Madre -alus Etelä-Kiinan merellä.
Filippiinien merivoimien Sierra Madre -alus Etelä-Kiinan merellä. Kuva: © Erik de Castro / Reuters

Kiinan valtion vaikutusvaltainen Global Times -lehti kehottaa maata valmistautumaan sotatoimiin Etelä-Kiinan merellä.

”Kiina toivoo, että kaikki kiistat voidaan ratkaista puhumalla, mutta sen täytyy varautua sotilaalliseen yhteenottoon. Tämä on maalaisjärkeä kaikessa kansainvälisessä politiikassa”, lehti kirjoittaa.

Global Timesia julkaisee kommunistisen puolueen virallinen People’s Daily -lehti, mutta sen tekstien ei voida katsoa edustavan hallituksen virallista linjaa. Lehti tunnetaan myös äärinationalistisista näkemyksistään.

Kiina on jo pitkään kiistellyt pienempien naapuriensa Vietnamin, Filippiinien, Malesian, Brunein ja Taiwanin kanssa sekä saarista että merialueista. Myös Yhdysvallat on lisännyt läsnäoloaan alueella.

Etelä-Kiinan meri sisältää arvokkaita luonnonvaroja, minkä lisäksi sen läpi kulkee tuhansien miljardien eurojen arvosta kauppatavaraa joka vuosi.

Jännitteet ovat kasvaneet sitä mukaa kun Haagin pysyvässä välitystuomioistuimessa käsiteltävän Kiinan ja Filippiinien riidan ratkaisu lähestyy. Tuomioistuimen on tarkoitus antaa päätöksensä viikon päästä tiistaina.

DigitalGlobe / ScapeWare3d
Kiina on rakentanut Fiery Cross -riutoista saaren. Satellittikuva riutoista ennen rakennuksen aloitusta.
Kiina on rakentanut Fiery Cross -riutoista saaren. Satellittikuva riutoista ennen rakennuksen aloitusta.

Global Times varoittaa sekä kiinan- että englanninkielisissä versioissaan Filippiinien kanssa käydyn kiistan kärjistymisestä, koska tuomiostuimen päätös uhkaa Kiinan itsemääräämisoikeutta ja Yhdysvaltain sotilaallinen toiminta alueella lisää jännitteitä.

Yhdysvallat ”haluaa lähettää viestin pullistemalla lihaksiaan: alueen mahtavimpana valtiona se vaatii Kiinaa nöyrtymään”, lehti kirjoittaa.

”Vaikka Kiina ei voi lyhyellä aikavälillä pysyä Yhdysvaltain vauhdissa sotilaallisesti, sen pitää laittaa Yhdysvallat maksamaan kestämättömän kova hinta siitä, että maa puuttuisi Etelä-Kiinan meren kiistaan sotilaallisesti.”

Kiina aikoo toteuttaa sotaharjoituksia merialueella tiistaista alkaen. Puolustusministeriön mukaan kyse on rutiinitoimenpiteistä.

© Handout . / Reuters
Kiinalaisaluksia Etelä-Kiinan merellä kiistellyillä Spratly-saarilla.
Kiinalaisaluksia Etelä-Kiinan merellä kiistellyillä Spratly-saarilla.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Kiinan-vastainen päätös kannustaisi Pekingiä kiihdyttämään rakennushankkeitaan kiistellyillä alueilla tai julistamaan alueelle ilmapuolustuksen ilmoittautumisvyöhykkeen, niin kuin se teki Itä-Kiinan merellä vuonna 2013. Se tarkoittaa ilmatilaa, jossa liikkumista valtio kontrolloi.

Sanomalehti China Dailyn mukaan Kiinan vastaus ”riippuu täysin” Filippiineistä.

”Mitään selkkausta ei tule, jos kaikki osapuolet viittaavat tuomioistuimen päätökselle kintaalla”, yksi nimetön lähde kertoi lehdelle.

Filippiinit on yrittänyt olla ärsyttämättä suurempaa naapuriaan, mutta se haluaa samalla, että pysyvän välitystuomioistuimen päätöstä noudatetaan.

Oikaisu 5.7.2016 kello 12:50: Kiina aloittaa sotaharjoitukset Etelä-Kiinan merellä tiistaina, ei keskiviikkona niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat