Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan terrorismiselvitys: Koko tiedustelujärjestelmä mullistettava, poikkeustilalain vaikutus pieni

Parlamentaarisen työryhmän mukaan Ranskan terrorisminvastainen toiminta ei ole riittävän kunnianhimoista.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Poliisit partioivat Pariisissa vuoden 2015 marraskuun terrori-iskun jälkeen.
Poliisit partioivat Pariisissa vuoden 2015 marraskuun terrori-iskun jälkeen. Kuva: Zacharie Scheurer

Ranskan parlamentaarisen työryhmän selvitys maahan kohdistuneista terrori-iskuista suosittaa maan tiedustelupalvelujen sulauttamista yhdeksi isoksi terrorisminvastaiseksi tiedustelupalveluksi.

Yhteensä 147 ihmistä kuoli ja lukuisia muita loukkaantui, kun ääri-islamistiset terroristit iskivät Pariisissa kahteen otteeseen viime vuonna.

”Kaksi suurinta tiedustelupalvelujen johtajaa myöntivät kuulemisten aikana, että iskut edustivat ’tiedustelun globaalia epäonnistumista’”, sanoo parlamentaarikko Sebastien Pietrasanta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Parlamentaarisen selvitysryhmän puheenjohtaja Georges Fenech sanoo, että raja-aidat eri tiedustelupalvelujen välillä johtivat siihen, että terroristit katosivat viranomaisten kartalta.

”Kohdatessamme kansainvälisen terrorismin uhan meidän täytyy olla tiedustelun saralla huomattavasti kunnianhimoisempia. Maamme ei ollut valmis. Nyt meidän täytyy valmistautua”, selvitystä johtanut Ferech sanoo AFP:n mukaan.

Yhtenä esimerkkinä tiedustelun epäonnistumisesta selvitys mainitsee terroristi Saïd Kouachin, jonka valvonta lopetettiin. Kouachi nousi tiedustelupalvelujen tietoon seuraavan kerran vasta, kun hän veljensä Chérifin kanssa tappoi 12 ihmistä satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa tammikuussa 2015.

Toinen esimerkki tiedustelujärjestelmän puutteista oli veljesten rikoskumppani Amedy Coulibaly, joka tappoi neljä panttivankia juutalaisessa kaupassa kaksi päivää Charlie Hebdo -iskun jälkeen.

200 tuntia kuulemisia läpikäynyt parlamentaarinen työryhmä sanoo myös, että marraskuun iskujen jälkeen Ranskassa käyttöön otettu poikkeustilalaki on parantanut turvallisuutta vain ”rajallisesti”.

”Poikkeustilalla oli vaikutus, mutta se näyttää hiipuneen nopeasti”, Pietrasanta kommentoi AFP:n mukaan.

Selvitys myös kyseenalaistaa lisäarvon, joka on syntynyt noin 6 000–7 000 tuhannen sotilaan lähettämisestä kouluihin, synagogiin, kauppoihin ja muihin sijainteihin.

Viranomaisten vastaus Bataclanin konserttihalliin ja muihin Pariisin alueen terrori-iskuihin viime marraskuussa oli tehokas, selvityksessä todetaan.

Samalla siinä kuitenkin pohditaan, onko Ranskan järkevää ylläpitää kolmea erillistä poliisin erikoisjoukkoa.

Selvitys arvosteli myös Belgian viranomaisia siitä, että ne reagoivat hitaasti Pariisista Brysseliin paenneen terroristin Salah Abdeslamin etsintöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat