Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraava EU:n yhtenäisyyttä horjuttava kansanäänestys lokakuussa – Unkari äänestää turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta

Pääministeri Viktor Orbán ilmoitti kansanäänestyksestä jo alkuvuonna. Tiistaina presidentti János Áder vahvisti äänestyspäiväksi lokakuun 2. päivän.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Syyrialainen turvapaikanhakija Hamzah Yussa, 5, heilutti EU:n lippua Unkarin ja Itävallan rajalla viime syyskuussa.
Syyrialainen turvapaikanhakija Hamzah Yussa, 5, heilutti EU:n lippua Unkarin ja Itävallan rajalla viime syyskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Brexitin jälkeen seuraava Euroopan unionin yhtenäisyyttä horjuttava kansanäänestys järjestetään lokakuussa, kun unkarilaiset päättävät osallistumisesta turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseen Euroopan unionin jäsenmaiden kesken.

Pääministeri Viktor Orbán ilmoitti kansanäänestyksestä jo alkuvuonna. Tiistaina presidentti János Áder vahvisti äänestyspäiväksi lokakuun 2. päivän.

Unkarin äänestyksessä kansalta kysytään "haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta?”

Jo viime syksynä Unkari vastusti Euroopan unionin päätöstä jakaa 160 000 turvapaikanhakijaa unionin jäsenmaiden kesken. Unkari äänesti silloin kahden muun itäisen Keski-Euroopan maan Slovakian ja Tšekin tavoin kiintiöitä vastaan.

Suomi äänesti tyhjää, mikä laskettiin ei-ääneksi.

Unkari ja Slovakia ovat haastaneet EU:n oikeuteen syksyn päätöksen vuoksi. Lokakuun kansanäänestys koskee puolestaan tulevia päätöksiä kiintiöistä.

EU keskustelee parhaillaan turvapaikanhakujärjestelmän uudistamisesta. EU:n komissio on esittänyt järjestelmää, jossa jäsenmaita uhkaisi 250 000 euron ”solidaarisuusmaksu” yhtä turvapaikanhakijaa kohden, mikäli maat eivät suostu vastaanottamaan kiintiönsä mukaista määrää turvapaikanhakijoita.

Unkarin hallitus kampanjoi avoimesti kiintiöitä vastaan.

Pääministerin puheissa erityisesti muslimien maahanmuutto on uhka Unkarin kulttuurille ja turvallisuudelle. Syksyllä Orbán vihjasi saksalaisessa lehdessä maahanmuuton uhkaavan kristittyä Eurooppaa.

Orbán ei ole mielipiteineen Unkarissa yksin. Keväällä julkaistun mielipidemittauksen mukaan 78 prosenttia unkarilaisista ei toivoisi maahanmuuttajaa naapurikseen.

Hallitus avasi keväällä nettisivun, jossa maahanmuuton kerrotaan uhkaavan Unkarin kulttuuria ja turvallisuutta.

Nyt katukuvaan on ilmestynyt ilmoituksia, jossa hallitus kehottaa ihmisiä äänestämään pakolaistaakan jakoa vastaan.

Suvi Turtiainen / HS
"Viestitetään Brysseliin, että sielläkin ymmärrettäisiin!" Kuva mainoksesta on otettu Budapestin Astoria-metroasemalla.
"Viestitetään Brysseliin, että sielläkin ymmärrettäisiin!" Kuva mainoksesta on otettu Budapestin Astoria-metroasemalla.

"Viestitetään Brysseliin, että sielläkin ymmärrettäisiin", sanoo hallituksen maksama ilmoitus Astoria-metroasemalla Budapestissa.

Arvostelijoiden mukaan kansanäänestys on vain tapa pitää maahanmuutto uutisotsikoissa.

Kovalinjainen pakolaispolitiikka on nostanut Orbánin suosiota kotimaassa sen jälkeen kun maahanmuuttovastainen kampanjointi viime vuonna kiihtyi. Unkarin kovaa linjaa on noussut symboloimaan Serbian-vastaiselle rajalle pystytetty raja-aita.

Unkari on ollut yksi merkittävimmistä kauttakulkumaista, mutta vain pieni osa viime vuonna Unkariin tulleista turvapaikanhakijoista on jäänyt maahan.

Orbán esiintyy kotimaassa kovaäänisesti Brysseliä vastaan, mutta ei toivo Britannian kaltaista äänestystä EU-jäsenyydestä. Hän ilmoitti brexit-äänestyksen yhteydessä, että Unkarin paikka on Euroopan unionissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat