Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin hallitus erityistoimiin lähiöiden ongelmien takia – ”Vakavaa, että epätasa-arvon on annettu kasvaa näin pitkän aikaa”

Ruotsin hallitus käynnistää toimintaohjelman, jonka tarkoituksena on muun muassa nujertaa rikollisuus Ruotsin eriytyneistä lähiöistä, kohentaa koulujen tuloksia ja vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä.

Ulkomaat
 
Almedalen — siis mikä?
Almedalen — siis mikä?
Tuhansia tapahtumia viikon aikana. Poliittisia palopuheita, kiivasta lobbausta ja roséviiniä pikkutunneilla. Sitä kaikkea on Ruotsin politiikan vuotuinen superviikko Almedalen Gotlannin Visbyssä. HS kysyi kävijöiltä, mikä on tärkeintä tänä vuonna.
Fakta

Politiikan superviikko Gotlannissa

 Ruotsin jokakesäinen politiikkaviikko Almedalen on käynnissä Gotlannissa.

 Ruotsin kerma poliitikoista elinkeinoelämään ja mediaan ruotii viikon ajan yhteiskunnan polttavia teemoja Visbyn keskiaikaisilla kaduilla.

 Tapahtumia on tänä vuonna noin 3 800. Tärkeimpiä teemoja ovat tänä vuonna muun muassa integraatio, EU ja Brexit sekä terveydenhuolto.

Visby

Kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven saapui tiistaina politiikan superviikko Almedaleniin Gotlannissa, oli hänen hallituksellaan tuore voitto taskussa: Ruotsin kauan hamuama paikka YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tilanne ei silti ollut Löfvenille yksinomaan suotuisa – hallituksen ja pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kannatus matelee yhä historiallisesti heikoissa lukemissa, ja Löfvenin omat suosioluvut ovat vaatimattomia.

Almedalenissa pääministeri koetti nyt hakea vauhtia kovilla teemoilla: väkivallalla, rikollisuudella ja sosiaalisilla ongelmilla.

”Olemme tilanteessa, jossa yhä useampien elämää haittaa rikollisuus. Ääriajattelu ja naisten ja eri tavoin ajattelevien alistaminen yleistyy. Meillä on poliiseja, palomiehiä ja ambulanssihenkilökuntaa, jota vastaan hyökätään. Sellaista emme koskaan voi hyväksyä”, Löfven totesi.

Löfven kertoi hallituksen käynnistävän vuosille 2017–2025 ulottuvan kymmenenkohtaisen toimintaohjelman, jonka tarkoituksena on muun muassa nujertaa rikollisuus Ruotsin eriytyneistä lähiöistä, kohentaa koulujen tuloksia ja vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä.

”On vakavaa, että epätasa-arvon on annettu kasvaa pitkän aikaa", Löfven sanoi.

Hän viittasi Ruotsin tilastokeskuksen tilastoihin, joiden mukaan alle 60 prosenttia mediaanituloista tienaavien osuus Ruotsissa on kasvanut yli viidellä prosenttiyksiköllä sitten 2000-luvun alun.

Tiettyjen köyhien ja maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden ongelmat ovat olleet Ruotsissa tunnettuja jo vuosia. Kevään mittaan otsikoihin on Ruotsissa noussut toistumiseen muun muassa poliisiin ja pelastusviranomaisiin kohdistuva väkivalta tietyillä levottomilla alueilla.

Ruotsin poliisi nimesi helmikuussa julkaisemassaan raportissa 53 eriytynyttä aluetta ja riskialuetta ympäri maata.

Näillä rikollisuus asettaa haasteita sekä kansalaisten arkielämälle että viranomaisten toiminnalle. Poliisi katsoi, että alueista 15 – esimerkiksi Tukholman Rinkeby ja Tensta sekä Malmön Rosengårdenin osa – ovat erityisen heikossa tilanteessa.

Näillä alueilla poliisilla on omien sanojensa mukaan vaikeuksia täysin toteuttaa tehtäväänsä. Vallalla on eräänlainen rinnakkaisyhteiskunta.

Löfven halusi nyt osoittaa, että hallitus ei seiso tumput suorana.

Hallitus punnitsee muun muassa kovempia rangaistuksia kivien heittelystä poliiseja kohti. Poliisille aiotaan antaa lisäresursseja. Lisäksi heikot koulut ja esikoulut, ääriajattelun torjunta sekä urheilu- ja nuorisojärjestöt saavat erikoistukea.

Ohjelma sai kuitenkin oitis arvostelua: sille on osoitettu vain 250 miljoonaa kruunua eli noin 26 miljoonaa euroa vuodessa.

”Löfven näyttää ymmärtäneen syrjääntymisen ongelman, mutta hänellä ei ole minkäänlaista ratkaisua”, sanoi keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf TT:lle.

Löfven korosti, että hallitus on jo tämän lisäksi kanavoinut noin 60 miljardia (6,4 miljardia euroa) erilaisiin tasa-arvoa kohentaviin toimiin, kuten erityistukeen kunnille ja maahanmuuttajien työllisyyden kohentamiseen.

”Tämä on vaikeaa työtä, joka kestää pitkään. Mutta ei ole mitään ihmeratkaisuja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat