Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtotyöläiset lähettävät kehitysmaihin neljä kertaa kehitysavun verran rahaa – ”Jos rahaa ei lähetä, lapset jäävät koulusta”

Siirtotyöläiset lähettävät kehitysmaihin vuosittain melkein neljä kertaa kansainvälisen kehitysavun verran rahaa.

Ulkomaat
 
Akseli Valmunen / HS
Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja Arshe Said lähettää kuukausittain rahaa omaisilleen Somaliaan. Said arvelee, että samalla tavalla toimii lähes jokainen Suomessa asuva somali.
Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja Arshe Said lähettää kuukausittain rahaa omaisilleen Somaliaan. Said arvelee, että samalla tavalla toimii lähes jokainen Suomessa asuva somali. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Joka kuukausi, ainakin kerran Arshe Said vierailee rahanvälitystoimistossa ja laittaa matkaan lähetyksen, jota ilman omaisten elämä Somaliassa olisi paljon vaikeampaa.

”Jos rahaa ei lähetä, lapset jäävät koulusta”, hän kuvaa.

Helsinkiläistynyt Said on asunut Suomessa kymmeniä vuosia ja toimii Suomen somalialaisten liiton puheenjohtajana. Hänen kuukausittaiset avustuksensa pitävät siskontytön ja pikkuveljen opintiellä. Lisäksi rahaa lähtee kotimaahan muun puutteen tai katastrofin uhatessa sekä ramadanin aikaan, kun kaikilla muslimeilla on velvollisuus auttaa köyhempiään.

Said arvelee, että samalla tavalla toimii lähes jokainen Suomessa asuva somali.

Niin toimivat miljoonat ja miljoonat muutkin ihmiset ympäri maailmaa. Yksittäiset rahalähetykset eivät keskimäärin ole valtavia, mutta yhdessä niistä kertyy huikea potti: yli 500 miljardia dollaria vuodessa. Summa on kohta neljä kertaa suurempi kuin kansainvälinen kehitysapu kaikkiaan ja kasvaa koko ajan.

Useissa maissa ulkomailla asuvilta omaisilta tulevat rahalähetykset muodostavat kymmeniä prosentteja valtion bruttokansantuotteesta. Tilastoja johtaa Tadžikistan. Vuonna 2014 sen bkt:sta jopa 43 prosenttia muodostui rahalähetyksistä.

”Rahansiirroilla on valtava merkitys näiden maiden kehitykseen. Ilman niitä oltaisiin ihan muussa kehitysvaiheessa”, sanoo ulkoministeriön johtava asiantuntija Hanna Rinkineva.

Lähetetyt rahat eivät katoa lyhytjänteiseen kulutukseen.

”Tutkimus on yllättänyt sen suhteen, miten vastuullisesti näitä rahoja käytetään: koulutukseen, asumistason nostamiseen ja pienyritysten perustamiseen.”

Kehitysmaiden asukkaat maksavat rahalähetyksillä asuntoja, lääkärilaskuja ja lasten koulumaksuja. Rahat voisivat kuitenkin riittää vielä paljon pidemmälle: siirtopalveluja tarjoavat pankit ja yritykset lohkaisevat aimo siivun omaisille säästetyistä varoista. Poliitikot ja järjestöt ovat puhuneet jo vuosia sen puolesta, että maksuja alennettaisiin.

Eniten maksavat ne, joilla on vähiten. Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan lähtevistä lähetyksistä keskimäärin kymmenesosa hupenee välityskuluihin. Afrikan maksuja on kutsuttu rahansiirron ”superveroksi”.

Kaikkiaan kulujen keskiarvo pyörii hieman alle kahdeksassa prosentissa. YK:n tavoite on kolme prosenttia. Rinkineva pitää sitä melkoisen kunnianhimoisena, vaikka viime vuosien kehitys on ollut rohkaisevaa.

”Hurjastihan ne kulut ovat tulleet alas”, hän sanoo.

Akseli Valmunen / HS
Siirtopalveluja tarjoavat pankit ja yritykset lohkaisevat ison siivun omaisille säästetyistä varoista.
Siirtopalveluja tarjoavat pankit ja yritykset lohkaisevat ison siivun omaisille säästetyistä varoista.

Merkittävä muutos välitysmaksuihin saattaa kuitenkin tulla perinteisten rahanvälitysfirmojen ulkopuolelta. Katseet kääntyvät nyt mobiiliteknologiaan.

Itä-Afrikka on edelläkävijä. Siellä rahansiirto mobiilisti lisääntyi valtavasti sen jälkeen, kun kenialainen M-Pesa-yritys tuli markkinoille vuonna 2007 ja mahdollisti rahan lähettämisen tekstiviestillä. M-Pesa toi siirtohinnat rytinällä alas, veti miljoonat kenialaiset käteismaksujen piiristä mobiilirahan käyttäjiksi ja haastoi pankkien ja perinteisten rahansiirtofirmojen vallan ennennäkemättömästi.

Rinkineva kuvaa alueen kehitystä vallankumoukseksi perusoikeuksien toteutumisessa. Vertailun vuoksi hän kertoo, että ennen mobiilisiirtämisen yleistymistä kenialaispankit saattoivat veloittaa tilin avaamisesta kansalaisen kuukausipalkan verran.

Kehitysloikka on vielä paikallinen. Rinkinevan mukaan rahansiirto mobiilissa ei toistaiseksi onnistu mannerten välillä.

Suomessa muutosta vasta odotellaan. Finanssivalvonnan vastuuvalvoja Juha Eerikäinen kertoo, että mobiiliteknologian vaikutus rahansiirtomarkkinoihin on arvoitus.

”Ihan varmasti ne saattavat tulla vaikuttamaan, mutta miten, se jää nähtäväksi.”

Pallo on nyt firmoilla, jotka voisivat kehittää uusia palveluja.

Teknologian kehitystä odotellessa myös muunlaiset uudistukset voisivat parantaa tilannetta.

Erityisesti kilpailun puute ja riittämätön säätely jarruttavat välityspalkkioiden laskua, käy ilmi tutkimuslaitos Overseas Development Instituten (ODI) vuonna 2014 julkaisemasta raportista. Sen mukaan kaksi rahanvälitysfirmaa, Western Union ja MoneyGram, hallitsivat kahta kolmasosaa markkinoista.

Jotkin valtiot ovat myös solmineet sopimuksia, jotka takaavat yksittäisille toimijoille tai pankeille yksinoikeuden rahansiirtoihin.

Kohennettavaa on myös vastaanottavien maiden arkisissa käytännöissä. Maailmanpankki valittaa, että rahalähetyksiin saattaa tulla yllättäviä lisäpalkkioita, kun ne noudetaan kohdemaissa.

Rinkineva huomauttaa, että korruption kitkeminen auttaisi rahalähetyksiä päätymään oikeaan osoitteeseen.

”Siksi kehitysyhteistyöllä tehty hyvän hallinnon ja instituutioiden kehittäminen on tärkeää.”

 

Raha kulkee Suomesta Somaliaan hawalatoimistojen kautta

Vaikka Afrikan korkeat rahanvälityspalkkiot ovat olleet murheenkryyni vuosien ajan, Arshe Saidin mukaan Suomen somalien tilanteessa ei ole valittamista.

Somalialaisten liiton puheenjohtajan mukaan somalit eivät juuri käytä suurimpia kansainvälisiä rahanvälitystoimistoja ja pankkeja, vaan kääntyvät somalialaistaustaisten, rahanvälitykseen erikoistuneiden hawala-firmojen puoleen. Hän arvelee, että firmoja on Suomessa nykyään puolenkymmentä.

Saidin mukaan hawala-firmojen etu ovat halvat välityspalkkiot. Hän laskee maksavansa suunnilleen viisi prosenttia kuluja rahalähetystä kohden.

Said kiittää edullisuudesta kovaa kilpailua. Hawala-firmat yleistyivät Somaliassa yli 20 vuotta sitten, kun sisällissota ajoi sadattuhannet somalit ulkomaille. Silloin myös perinteiset pankit jättivät sodan runnoman maan. Rahansiirtoon erikoistuneet firmat täyttivät tyhjiön, ja nykyään niiden palvelut ovat laajentuneet muistuttamaan yhä enemmän pankkitoimintaa.

Toimintaperiaate on yksinkertainen: Lähettäjä antaa toimistolle valitsemansa rahasumman sekä omat ja vastaanottajan henkilötiedot. Omainen noutaa lähetyksen kohdemaan konttorista. Lähettäjä saa kuittauksen, kun summa on vastaanotettu.

Saidin mukaan systeemi on helppo ja luotettava, etenkin nykyään, kun tiedot kirjataan sähköisesti.

”Ehdottomasti toimii hyvin. Sähköinen järjestelmä on parantanut sitä paljon. Luottamus on nyt hyvä”, hän kuvaa.

Kehitettävääkin on, sillä yhteistyö pankkien kanssa ei ole vielä ongelmatonta. Lisäksi Said toivottaisi lämpimästi tervetulleeksi mannertenvälisen rahansiirron mobiilissa.

”Se olisi erinomainen idea.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat