Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimien pyhä kuukausi ramadan tuo esiin Iranissa elävän kapinahengen

Teheranissa monet iranilaiset eivät noudata uskonnon vaatimaa paastoa, vaikka julkisesti kadulla ei juuri kukaan uskalla syödä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Maria Manner.

Ulkomaat
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Ebrahim Noroozi / AP
Iranilaiset shiiamuslimit rukoilivat Koraani pään päällä paastokausi ramadanin aikaan 27. kesäkuuta Teheranin lähistöllä.
Iranilaiset shiiamuslimit rukoilivat Koraani pään päällä paastokausi ramadanin aikaan 27. kesäkuuta Teheranin lähistöllä. Kuva: Ebrahim Noroozi / AP

Etukäteen ajatus kuulosti vähän työläältä: matkailla Iranin islamilaisessa tasavallassa ramadanin eli muslimien pyhän kuukauden aikana.

Ramadanin aikana syöminen ja juominen on Iranissa valoisan aikaan kiellettyä julkisilla paikoilla ja useimmat ravintolat kiinni.

Mutta kun tuli sopiva tilaisuus matkustaa Iraniin, ei sitä malttanut jättää käyttämättä.

Teheran on kuuma ja hälyisä yli 15 miljoonan ihmisen metropoli. Lämpötila kohoaa keskikesällä lähelle 40:tä astetta, mikä ei helpota paastoamista.

Hotelleja lukuun ottamatta ravintolat olivat auringonlaskuun saakka kiinni, mutta pikkukaupat ja kioskit myivät juomia ja purtavaa. Pian selvisi, että harvalukuisten turistien lisäksi monet muutkaan eivät sinnitelleet pelkällä hengenravinnolla.

”Harva täällä paastoaa oikeasti. Työpaikallani monet syövät päiväsaikaan”, sanoi kolmekymppinen Fatima, joka työskenteli asiakaspalvelualalla.

”Meillä on typerä hallitus. Uskonnon pitäisi olla sydämen asia, ei pakko”, hän sanoi.

Samanlaisia mielipiteitä kuuli helposti. Ostoskadulla ajauduin juttusille Ebrahamiksi esittäytyneen nuoren miehen kanssa. Hän poltteli tupakkaa ja kertoi haaveilevansa rikastumisesta.

Eikö tupakointi ole paaston aikaan kiellettyä, kysäisin.

”Me rakastamme sääntöjen rikkomista. Hallitus pakottaa meitä noudattamaan uskontoa, mutta me rikomme sääntöjä vaikka väkisin”, Ebraham sanoi ja puhalsi savua ilmaan.

”Äitini sanoo, että ennen Ramadan merkitsi iranilaisille enemmän, enää ei”, hän jatkoi.

Kun kysyin asiaa joiltain paikallisilta tutkijoilta, keskimääräinen arvio oli, että Teheranissa noin 70 prosenttia ihmisistä ei noudata paastoa. Tarkkaa lukua on mahdoton sanoa.

Käytännössä juuri kukaan ei silti tohdi syödä tai juoda kaduilla julkisesti.

Eräänä iltapäivänä tapasin Teheranin yliopiston politiikan tutkimuksen professorin Nasser Hadianin. Hän on kirjoittanut, että Iranin islamilainen tasavalta on – ironista kyllä – onnistunut tuottamaan yhden maallistuneimmista yhteiskunnista koko muslimimaailmassa.

”Mene moskeijaan perjantaina Turkissa sekä Iranissa, ja huomaat eron”, hän sanoi. Turkissa valtio on virallisesti maallinen, mutta ihmisiä käy professorin mukaan moskeijoissa paljon enemmän kuin Teheranissa.

Ristiriita uskonnollisten sääntöjen ja maallistuneen arkielämän välillä näkyy varsinkin nuorten ja koulutettujen kaupunkilaisten käyttäytymisessä, kun he uhmaavat sääntöjä valvovaa moraalipoliisia.

Iranissa naisten on pakko käyttää hiukset peittävää huntua, mutta vapaamielisillä naisilla huivi roikkuu kaukana takaraivolla peittäen hädin tuskin nutturan.

Teheranin kenkäkaupat ovat täynnä näyttäviä korkokenkiä, ja kauppakeskuksissa ja puistoissa kuljeskelee nuoria pariskuntia käsi kädessä.

Kohtaamamme iranilaiset muistuttivat, että ennen islamin maahantuloa Iranille kertyi monta tuhatta vuotta omaa historiaa, myös rakkautta tihkuvaa runoutta ja kirjallisuutta. Ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumoustakin kaupunkien keskiluokka eli Iranissa varsin länsimaiseen tapaan.

Vähintään yhtä sujuvasti kuin nuoret siteeraavat Iranin klassista kirjallisuutta, he käyttävät Instagramia ja Telegram-viestipalvelua. Nuorten elämäntavan vaikutus tuntuu yhteiskunnassa, sillä heitä on paljon. Iranin 80 miljoonaisesta kansasta yli puolet on syntynyt vallankumouksen jälkeen.

Toki islam on Iranissa tärkeä osa elämää. Paastoajia ja ramadanin viettäjiä on yhä paljon.

Auringon laskettua ihmiset tarjosivat katujen varsilla ohikulkijoille teetä ja keksejä korvaukseksi toiveidensa täyttymisestä. Moskeijat täyttyivät, ja niiden lähelle kerääntyi perheitä piknikille.

Hallituksella on yhä laajaa kannatusta etenkin Iranin maaseudulla ja pienituloisten parissa. Lähi-idän levottomuuksien keskellä osa teokraattisen hallinnon arvostelijoistakin voi nähdä siinä myönteisiä puolia.

Professori Nasser Hadian paastosi. Illan tullen hän kutsui meidät vaimonsa tädin kotiin syömään iftaria, paastopäivän päättävää ateriaa.

Pöydässä oli maustettuja riisejä, lihapatoja, keittoa, perunapaistosta, salaatteja, papuja, ohutta vaaleaa leipää, erilaisia makeisia, hedelmiä, teetä ja taateleita. Se oli eittämättä matkamme paras ateria.

Myöhemmin kysyin taksikuskilta, mahtoiko hänkin viettää paastoa. ”En ikinä. Jumalan kiitos ramadan on pian taas ohitse”, mies sanoi.

Öinen Teheran oli hiljainen. Auringonnousuun ja uuden paastopäivän alkuun oli vain muutamia tunteja.

Mieleen juolahti, että kenties Iranissa oli käynyt vähän niin kuin entisessä Neuvostoliitossa: valtion asettamat säännöt ja propaganda olivat alkaneet toimia rokotteena valtion omaa aatetta vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat