Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan unioni haluaa ohjata ”rauhanvarojaan” sotilaskoulutukseen – ”EU pettää ja kieltää omat arvonsa”

Suomi tukee komission ”skandaalimaiseksi” soimattua esitystä, jota pidetään laillisesti kiistanalaisena.

Ulkomaat
 
Srdjan Zivulovic / Reuters
Slovenialaissotilaat pystyttivät piikkilanka-aitaa Kroatian vastaisella rajalla marraskuussa 2015. Euroopan unionin komissio julkaisi tiistaina esityksen, jolla pyritään ohjaamaan EU:n kehitysyhteisvaroja köyhien ja epävakaiden maiden turvallisuusjoukkojen kehittämiseen.
Slovenialaissotilaat pystyttivät piikkilanka-aitaa Kroatian vastaisella rajalla marraskuussa 2015. Euroopan unionin komissio julkaisi tiistaina esityksen, jolla pyritään ohjaamaan EU:n kehitysyhteisvaroja köyhien ja epävakaiden maiden turvallisuusjoukkojen kehittämiseen. Kuva: Srdjan Zivulovic / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin komissio julkaisi tiistaina esityksen, jolla pyritään ohjaamaan EU:n kehitysyhteisvaroja köyhien ja epävakaiden maiden turvallisuusjoukkojen kehittämiseen. Hanke on aiheuttanut oikeusopillisia ja ideologisia kiistoja EU-instituutioiden välillä ja sisällä.

EU-parlamentin vihreiden ryhmä julkaisi heti komission esityksen jälkeen lausunnon, jonka mukaan rauhantyöhön tarkoitettujen varojen käyttö sotilaallisiin projekteihin on ”skandaali”.

Kehitysyhteistyöstä vastaavan EU-komissaari Neven Mimican mukaan ”kehitys ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä, kestävä kehitys ja köyhyyden poistaminen edellyttävät rauhaa ja turvallisuutta”.

EU-parlamentin kehitysvaliokunnan jäsen Heidi Hautala (vihr) on komission kanssa periaatteessa samaa mieltä. Mutta hänen mielestään kehitysvarojen käyttö turvallisuusjoukkojen tarpeisiin on EU:n perussopimuksen vastaista ja ”huolestuttava iso muutos”.

”EU pettää ja kieltää omat arvonsa, kun rahat ryövätään kehitysbudjetista. Pelkään, että tämä on vasta alkua”, Hautala totesi.

Hautalan mielestä nyt on näkyvissä uusi ajattelu, jossa EU haluaa rahoittaa köyhien maiden turvallisuuskoneistoja pitääkseen niistä saapuvat siirtolaiset ja pakolaiset aloillaan.

Keväällä EU-maat tekivät Turkin kanssa sopimuksen, jossa maalle luvattiin miljardien tukea, jos se pitää enimmäkseen Syyriasta tulevat ihmiset maaperällään.

Suomi on asiassa nyt komission omaksumalla linjalla. Helsingin Sanomien näkemän dokumentin mukaan Suomi ja yhdeksän muuta jäsenmaata patistivat yhteiskirjeellään komissiota huhtikuussa ripeämpiin toimiin epävakaiden maiden, kuten Somalian ja Malin, vakauttamiseksi.

Kirjeessä vaadittiin EU:n kehitysyhteistyössä käyttämän Vakauden ja rauhan instrumentin (IcSP) muuttamista siten, että sen varoja voitaisiin ohjata myös sotilaallisen valmiuden kehittämiseen.

Kyseisen instrumentin päätarkoitus on vastata kriiseihin, estää konflikteja, rakentaa rauhaa ja lisätä kriisivalmiutta.

Komission uuden ehdotuksen mukaan IcSP-varoilla voitaisiin esimerkiksi tarjota sotilaallista koulutusta, neuvoja ja ei-tappavia varusteita. Rahoja ei voisi ohjata toistuviin sotilasmenoihin, aseisiin tai ammuksiin tai yksinomaan taisteluvalmiuksien parantamiseen tähtäävään koulutukseen.

Asiassa aktiivisten jäsenmaiden mukaan vaaditut muutokset eivät ole Lissabonin perussopimuksen vastaisia. Komission mukaan sen ehdotuksella on kestävä laillinen pohja.

Komission ja EU:n neuvoston oikeudellisten osastojen mukaan kehitysvarojen käyttö sotilaallisten kykyjen kohentamiseen on kuitenkin kyseenalaista, ellei mahdotonta.

Komission tiistaisen esityksen mukaan tukea voidaan antaa sotilaalliseen tarkoitukseen ”poikkeuksellisissa olosuhteissa”.

”Tätä nykyä on mahdollista rahoittaa turvallisuusjoukkoja (poliisia) ja oikeudellista sektoria olemassa olevilla EU-instrumenteilla. Sen sijaan asevoimien suora rahoittaminen ei ole mahdollista. Johtuen poikkeuksellisista olosuhteista joissakin kumppanimaissa, oli tärkeää sulkea tämä kuilu”, komissio perustelee.

EU:n IcSP-ohjelman budjetti vuosille 2014–2020 on runsaat 2,3 miljardia euroa.

Komission esitys vaatii EU-parlamentin ja jäsenmaiden hyväksynnän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat