Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Theresa May suosikki Britannian pääministeriksi – kaksi ehdokasta on jo pois pelistä

Konservatiivipuolueessa ennakkosuosikkikaan ei voi olla silti varma voitostaan.

Ulkomaat
 
DYLAN MARTINEZ / Reuters
Britannian sisäministeri Theresa May
Britannian sisäministeri Theresa May Kuva: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Lontoo

Sisäministeri Theresa May on selvä ennakkosuosikki Britannian seuraavaksi pääministeriksi, kun konservatiivit aloittivat tiistaina uuden johtajan valinnan.

May sai selvästi eniten ääniä, kun konservatiivipuolueen kansanedustajat tekivät tiistaina valintansa salaisen äänestyksen ensimmäisellä kierroksella.

Ensimmäisenä viidestä ehdokkaasta putosi entinen puolustusministeri Liam Fox. Häntä tuki vain 16 kansanedustajaa.

May sai 165 ääntä ja toiseksi tullut apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom 66 ääntä. Kolmonen oli oikeusministeri Michael Gove 48 äänellä, ja nelonen työ- ja eläkeasioista vastaava ministeri Stephen Crabb 34 äänellä.

Crabb kuitenkin ilmoitti tiistai-iltana luopuvansa pääministerikisasta. Hän kertoi BBC:lle tukevansa Theresa Mayta ”koko sydämellään”.

Ehdokkaita on nyt siis jäljellä kolme: May, Leadsom ja Gove.

Seuraava ehdokas tiputetaan torstaina, ja sitä seuraava viikon kuluttua tiistaina.

Lopullisen valinnan tekevät konservatiivipuolueen noin 150 000 jäsentä postiäänestyksellä. Uuden pääministerin nimi selviää syyskuun 9. päivä.

Vaikka May on ylivoimainen ennakkosuosikki, ei hänen ainakaan lähihistorian valossa kannata olla liian varma voitostaan. Konservatiivipuolueella on ollut tapana yllättää ja valita johtajakseen joku muu kuin ennakkosuosikki ja ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut.

Aiemmin varsin tuntematon Andrea Leadsom nousi kevään aikana yleiseen tietoisuuteen tiukkana Brexit-kampanjoijana, joka esiintyi edukseen television vaaliväittelyissä. Mielipidemittausten mukaan hänellä on vankkaa kannatusta konservatiivien rivijäsenten keskuudessa.

May sen sijaan kuului EU-jäsenyyttä kannattaneeseen leiriin, vaikka ei pitänytkään meteliä kannastaan. Ehdokkaaksi asettauduttuaan hän on kuitenkin vakuuttanut, että ”brexit tarkoittaa brexitiä”. May on myös sanonut, ettei EU-kansalaisten oikeudesta jäädä Britanniaan voi antaa takeita.

EU-eroa jo pitkään kannttaneen Goven suosiota syö se, että hän petti viime metreillä Boris Johnsonin, joka oli kansanäänestystuloksen selvittyä suosikki konservatiivien johtoon. Gove asettautui viime torstaina yllättäen itse ehdokkaaksi, ja Johnson joutui vetäytymään koko kisasta.

Konservatiivit valitsevat uutta johtajaa – ja samalla uutta pääministeriä – koska pääministeri David Cameron ilmoitti erostaan hävittyään Britannian EU-kansanäänestyksen. Uuden pääministerin iso haaste tulee olemaan virallisten eroneuvottelujen käynnistäminen ja Britannian ohjaaminen ulos unionista.

Samalla uuden pääministerin pitää osata yhdistää aiemmin hyvin riitaisa konservatiivipuolue sekä voittaa seuraavat parlamenttivaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat