Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STT: Ruotsi hankkii siviililentoja varten uuden tutka-aseman – Finavia HS:lle: Myös Suomessa mietitään tutkakannan tehostusta

Ruotsalaiset haluavat tutka-asemalla havaita transponderit sammutettuina lentäviä koneita.

Ulkomaat
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Finavian lennonjohtokeskus Helsinki-Vantaalla.
Finavian lennonjohtokeskus Helsinki-Vantaalla. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Ruotsi yrittää parantaa siviililennonjohdon keinoja havaita lentokoneita, joissa tunnistelaitteet eli transponderit on sammutettu. Ruotsin ilmailuviraston pääjohtaja Olle Sundin kertoo STT:n haastattelussa, että Ruotsi sijoittaa uuden tutka-aseman Etelä-Ruotsiin. STT:n uutisen julkaisi esimerkiksi Kaleva.

Myös Suomessa lennonvarmistuksesta vastaava Finavia on pohtinut uuden tutka-aseman hankintaa, mutta tilanne on täällä toisenlainen kuin Ruotsissa. Finavialla on jo käytössään niin kutsuttu primääritutka, joka havaitsee myös sellaiset koneet, joissa transponderit on sammutettu.

”Meidän toimitalomme katolla Helsinki-Vantaalla on iso oranssi, pyörivä laite, jolla pystytään näkemään melko kauas Suomenlahdelle”, kertoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen HS:lle.

Finavia on miettinyt nykyistä tehokkaamman tutkajärjestelmän hankintaa.

Primääritutkat ovat tätä nykyä lähinnä sotilaskäytössä. Niiden tekniikka perustuu sähkömagneettiseen säteilyyn, jonka välityksellä lentokoneen hahmo piirtyy tutkan näytölle.

Siviililennoissa myös Suomessa on yleistynyt sekundääritutkajärjestelmä, joka perustuu lentokoneissa olevien transpondereiden ja maassa olevan mastoverkon väliseen keskusteluun. Jos transponderi on sammutettu, sekundääritutka ei havaitse lentokonetta.

Suomenlahdella on parin viime vuoden aikana lentänyt useita koneita transponderit sammutettuina, mikä vaarantaa lentoturvallisuutta. Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat muun muassa transpondereista tapaamisessaan viime perjantaina.

Savolaisen mukaan Ruotsilla on viime aikoina ollut erilaisia vaikeuksia lennonvarmistuksessaan. Toukokuun lopulla Tukholman ilmatila oli kokonaan suljettu, koska tutkavalvonta ei toiminut.

Ruotsin viranomaisten mukaan poikkeustila johtui ”kommunikaatio-ongelmasta”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat