Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävi miten kävi Britannian pääministerin valinnassa, kova konservatiivi voittaa

Hallitusvastuussa oleva konservatiivipuolue on ko­koamassa itseään ripeään tahtiin, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

On muodikasta sanoa, että Britannian poliittinen kenttä on EU-kansanäänestyksen jälkeen täydellisessä kaaoksessa. Tämä on kuitenkin vain osittain totta. Hallitusvastuussa oleva konservatiivipuolue on kokoamassa itseään ripeään tahtiin. Uuden johtajan ja samalla uuden pääministerin monivaiheinen valinta käynnistyi tiistaina. Entinen puolustusministeri Liam Fox pudotettiin pelistä ensimmäisenä, minkä jälkeen myös työ- ja eläkeministeri Stephen Crabb jättäytyi kisasta. Jäljellä on kolme ehdokasta, ja heistä sisäministeri Theresa May on selvä ennakkosuosikki.

Vielä ennen kansanäänestystä konservatiivipuolueen parlamenttiryhmässä vallitsi sisällissota, kun EU-jäsenyyden kannattajat ja vastustajat ottivat mittaa toisistaan. Kansanäänestyksen tulos hiljensi puolueen EU-myönteisen leirin. Kansan tahdon kyseenalaistaminen olisi nyt poliittinen itsemurha. Konservatiivipuolue on tosissaan irrottamassa Britanniaa EU:sta.

Pääministerikisan kärkikolmikko – May, apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom ja oikeusministeri Michael Gove – ei voisi olla kovempi. Kovuus ei viittaa kokemukseen ja näkemykseen johtajana. Kovuus viittaa konservatiivisiin arvoihin ja haluun viedä Britannia ulos EU:sta.

Ennakkosuosikki May meni jopa niin pitkälle, että kieltäytyi takaamasta Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeutta jäädä maahan. EU-jäsenyyden jatkoa kannattaneeseen leiriin kuuluneella Maylla oli tarve osoittaa, että hän on tarpeeksi kova brexit-pääministeriksi. Samalla hän asemoi itsensä kovemmaksi kuin Leadsom ja Gove ja jopa useat Ukip-puolueen kärkihahmot. Leadsom ja Gove olisivat inhimillisempiä Britanniassa asuvia EU-kansalaisia kohtaan. Heillä on siihen varaa. Harva epäilee, etteivätkö he olisi brexitin tosiuskovaisia.

Muualla Euroopassa ja osassa Britanniaakin elää yhä toivo, että EU-kansanäänestyksen tulos voitaisiin jotenkin kumota tai ohittaa. Kuuluu spekulaatioita ennenaikaisista parlamenttivaaleista tai jopa uudesta kansanäänestyksestä. Vireillä on oikeusjuttua ja vetoomuksia kansanedustajille, että nämä pysäyttäisivät koko erohankkeen. Epäselvä valtiosääntöoikeudellinen tilanne ruokkii toiveita, että ”jotain voitaisiin vielä tehdä”.

Pääministerikandidaatit ovat kuitenkin sitoutuneet EU-eroon. Eikä kyse ole vain EU:sta. Uuden pääministerin tehtävä on yhtä lailla puolueen yhdistäminen ja seuraavien parlamenttivaalien voittaminen. Siksi Britannian pääministeriksi tulee piinkova konservatiivi, joka kääntää kansakunnan katseen sisäänpäin. David Cameron alkaa näyttää idealistiselta eurooppalaiselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat