Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irak-raportti: Britannia lähti sotaan hatarin perustein – Blair katui virheitä vapisevalla äänellä

Sodalta puuttuivat lailliset perusteet, mutta Tony Blairin hallitus ei välittänyt varoituksista.

Ulkomaat
 
Britannian entinen pääministeri Tony Blair piti tiedotustilaisuuden keskiviikkona raportin julkaisun jälkeen.
Britannian entinen pääministeri Tony Blair piti tiedotustilaisuuden keskiviikkona raportin julkaisun jälkeen.

Lontoo

Britannia lähti Irakin sotaan puutteellisten tiedustelutietojen perusteella ilman, että rauhanomaisia keinoja olisi koskaan katsottu loppuun, Britannian keskiviikkona julkistetun uuden Irak-raportin päätutkija Sir John Chilcot sanoi Lontoossa.

”Olosuhteet, joissa sodan laillisuudesta päätettiin, olivat kaikkea muuta kuin riittävät”, Chilcot ilmoitti.

Britannian silloinen pääministeri Tony Blair oli luvannut tukea Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia Irakin vastaisessa hankkeessa jo 2002. Britannian hallitus ja parlamentti päättivät sotaan lähdöstä kuitenkin vasta 2003.

”Tuen sinua, mitä tapahtuukin”, Blair viestitti Bushille heinäkuussa 2002.

Chilcotin mukaan brittihallitus perusteli sotaan lähtöä Irakin joukkotuhoaseiden uhalla, vaikka riittävää näyttöä asiasta ei ollut. Myöskään kemiallisten ja biologisten aseiden uhasta ei ollut riittävää tietoa.

Blairin ja hänen silloisen hallituksensa kannalta Chilcotin tutkijaryhmän päätelmät ovat kylmäävät. Sotaan päätettiin lähteä, koska sotaan haluttiin lähteä.

”Kun aseellisiin toimiin ryhtymistä harkitaan, hallituksen ei pitäisi sitoutua poliittisiin tavoitteisiin ennen kuin on selvää, että ne voidaan myös saavuttaa. Tilannetta pitää arvioida säännöllisesti uudelleen.”

Entinen pääministeri Blair antoi keskiviikkona pitkän lausuntonsa, jossa hän pyysi kaikkia virheitä anteeksi ja vakuutti murhettaan ja katumustaan. Hän ei silti pyytänyt anteeksi itse sotaan lähtemistä.

"Uskon kuitenkin, että tein oikein päätöksen ja että maailma on parempi paikka ilman Saddam Husseinia", silminnähden liikuttuneen oloinen Blair sanoi BBC:n välittämässä tiedotustilaisuudessa.

Blair sanoi myös, ettei hän ollut suinkaan antanut Bushille avointa valtakirjaa Irakin sotaan lähtemisessä. Blairin mukaan hän oli siinä vaiheessa sitoutunut täysin siihen, että Irakin suhteen edetään YK:n turvallisuusneuvoston viitoittamaa tietä.

Blair esitti omia näkemyksiään Irakin sodan taustoista lähes kaksi tuntia.

Vapisevalla äänellä puhuneen Blairin mielestä Chilcot-raportti tekee selväksi, että kukaan ei valehdellut Irakin sodasta:

"Olkaa ystävällisiä ja älkää enää sanoko, että valehtelen tai että minulla olisi epärehellisiä tai salakavalia motiiveja."

Britannian poliittista johtoa varoitettiin Irakin sodan vakavista seuraamuksista ja esimerkiksi terroristijärjestöjen vahvistumisesta, mutta varoituksia ei kuunneltu. Sotaan lähdettiin ilman kunnon valmistautumista, eikä jälkihoidosta ollut minkäänlaista suunnitelmaa.

Ylimmästä laillisuusvalvonnasta vastannut oikeuskansleri ei varoittanut oikeudellisista ongelmista.

”Sota ja sen jälkeinen aika vuodesta 2009 lähtien johti ainakin 100 000 irakilaisen kuolemaan. Heistä useimmat olivat siviilejä. Yli miljoona on joutunut pakenemaan kodeistaan”, Chilcot muistutti.

Chilcot-raportin julkistamista seurasi keskiviikkona myös Irakin sodassa kaatuneiden sotilaiden omaisia. Heistä eräs kuvasi Tony Blairia ”maailman pahimmaksi terroristiksi”.

Blair ilmoitti keskiviikkoisessa lausunnossaan lähteneensä Irakiin hyvässä uskossa luullen sen olevan Britannian parhaaksi. Blair ilmoitti myös ottavansa ”kaikista virheistä täyden vastuun”. Hän aikoo lausua tutkinnan tuloksista tarkemmin myöhemmin keskiviikkona.

Väittely Chilcot-raportista ja sen merkityksestä jatkui keskiviikkona kiivaana Britannian parlamentin alahuoneen istunnossa.

Pääministerin tehtäviä toistaiseksi hoitava David Cameron sanoi keskiviikkona parlamentissa, että Chilcot-raportti ei leimaa Irakin sotaa suoraan laittomaksi. Ongelma oli pikemminkin sotaa edeltänyt laillisuusharkinta ja olosuhteet, joissa harkinta tehtiin.

Cameronin mielestä raportti ei myöskään esitä, että tavoitteena olisi ollut tietoinen tahto pettää kansalaisia sodan perusteista.

”Vaikka hallitus tekisi kuinka tarkat suunnitelmat, ei se takaa sotatoimien onnistumista”, hän sanoi ja viittasi myös oman konservatiivihallituksensa iskuihin Libyassa.

Cameronin mukaan Chilcot-raportista ei pidä vetää johtopäätöstä, että aseelliset iskut olisivat aina väärin, ja etteikö tiedustelutietoon voisi luottaa. Hänestä ei pidä myöskään ajatella, etteikö Britannian pidä tukea Yhdysvaltoja.

Cameron itse äänesti 2003 silloisen opposition eli konservatiivipuolueen kansanedustajana työväenpuolueen Tony Blairin rinnalla Irakin sodan puolesta. Keskiviikkona Cameron myönsi, että sodan puolesta äänestäneiden kansanedustajien kuuluu myös ottaa osansa vastuusta.

Irakin sotaa vastaan äänesti sen sijaan nykyinen oppositiojohtaja eli labourin Jeremy Corbyn. Corbyn kuului silloin työväenpuolueen monipäiseen kapinaleiriin, joka vastusti Irakin sotaa.

”Jokaisella meillä on tänään edessämme iso oppitunti. Meidän täytyy miettiä jatkossa hyvin tarkkaan, ennen kuin teemme ainuttakaan päätöstä ryhtyä sotaan”, Corbyn sanoi parlamentin alahuoneen istunnossa keskiviikkona.

Hänen mukaansa kansainvälisessä oikeuskeskustelussa Irakin sotaa on jo pitkään pidetty laittomana. Corbynin mielestä kansan luottamus politiikan tekoon ja poliittisiin johtajiin heikkeni huomattavasti Irakin sodan myötä.

”Tragedia on siinä, että kun vallankäyttäjät olivat hirvittävällä tavalla väärässä, monet tavalliset ihmiset olivat aivan oikeassa”, Corbyn sanoi ja muisteli Irakin sodan vastaisia isoja mielenosoituksia 2003.

Jollei Britannia olisi äänestänyt kesäkuun lopussa EU-eron puolesta, olisi keskiviikkona julkistettu niin sanottu Chilcot-raportti keskikesän ykkösuutinen.

Jo lähes seitsemän vuotta työn alla ollut Chilcot-raportti selvitti Irakin sodan taustoja:

Miksi Britannia lähti sotaan, vaikka perusteet olivat hatarat? Mitä silloinen pääministeri Tony Blair liittolaisineen tiesi, ja mitä heidän olisi pitänyt tietää? Tarjoiltiinko briteille tieten tahtoen valheita, vai oliko kyse valtion- ja tiedustelujohdon taitamattomuudesta?

Chilcot-tutkinnan käynnisti heinäkuussa 2009 pääministeri Gordon Brown, joka seurasi tehtävästä vuonna 2007 eronnutta Blairia.

Nimensä raportti saa viisihenkisen tutkintaryhmän johtajasta eli lordi Chilcotista. Yksi ryhmän jäsenistä on jo ehtinyt kuolla.

Korkeana virkamiehenä aiemmin toiminut Chilcot julkistaa tutkinnan pääkohdat tiedotustilaisuudessa Lontoossa keskiviikkona kello 13 Suomen aikaa.

Ennakkotietojen mukaan raportissa on 2,6 miljoonaa sanaa, eli se on noin kaksi ja puoli kertaa pidempi kuin koko Harry Potter -kirjasarja.

Tutkinnan piti kestää vain vuoden, mutta materiaalin runsaus hidastutti työtä. Tutkintaryhmän jäsenet ovat käyneet läpi 150 000 asiakirjaa ja haastatelleet noin 150 todistajaa.

Ruodinnan alla on ollut myös Blairin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin George W. Bushin välisiä keskusteluja.

Britannia kävi Irakin sotaa 2003–2009. Sodassa kuoli 179 brittisotilasta ja noin 4 500 amerikkalaissotilasta. Siviiliuhreja arvioidaan kertyneen jo noin 180 000.

Päätös lähteä Irakiin herätti Britanniassa alun perinkin paljon vastustusta. Sotahanke repi Blairin hallitusta ja sitä vastaan kampanjoitiin isoin mielenosoituksin.

Pääministeri Blair pysyi kuitenkin päätöksessään lähteä Yhdysvaltain ja Bushin tueksi. Blairin ja Bushin mukaan Irakin presidentti Saddam Hussein piti pysäyttää, ennen kuin tämä käyttäisi hallussaan olevia joukkotuhoaseita.

YK:n alainen UNMOVIC-komissio ei joukkotuhoaseita Irakista kuitenkaan löytänyt. Etsintää johti ruotsalaisdiplomaatti Hans Blix, jonka näkemyksen Bush ja Blair ohittivat.

Joukkotuhoaseita eivät löytäneet Blair ja Bushkaan, vaan Irakin sota johti vuosia kestäneeseen verenvuodatukseen. Sekaannuksesta sikisi myöhemmin raakalaismainen äärijärjestö Isis, joka on nyt Euroopan suurimpia turvallisuusuhkia.

Irakin sota merkitsi maineenmenetystä Blairille, jonka kymmenvuotista valtakautta 1997–2007 voisi muuten pitää hyvinkin onnistuneena. Moni muistaa Blairin yhä Bushin puudelina eli sylikoirana.

Irakin sota repi hajalle myös työväenpuolueen. Puolueen vasemmistosiivessä kytee yhä toivomus siitä, että Chilcot-raportista löytyy tarpeeksi perusteita Blairin asettamiseksi syytteeseen.

Blair pyysi jo lokakuussa 2015 anteeksi Irakin sotaan liittyviä virheitä. Amerikkalaisen CNN-kanavan haastattelussa puhunut Blair ei kuitenkaan katunut Saddam Husseinin kaatamista.

Chilcot-tutkinta ei ole ensimmäinen kerta, kun britit setvivät Irakin sotaan johtaneita syitä ja perusteluita.

Tammikuussa 2004 julkistettiin noin 750-sivuinen Hutton-tutkimus, joka ei löytänyt Blairin hallituksesta moitittavaa, mutta arvosteli BBC:n uutisointia.

Saman vuoden heinäkuussa ilmestyi 216-sivuinen Butler-tutkimus, jonka mukaan sotaan lähdön perusteena oleva tiedustelutieto oli ollut hataraa ja riittämätöntä. Tutkimus ei kuitenkaan nimennyt ketään syylliseksi.

PETER NICHOLLS / REUTERS
Ihmiset osoittivat mieltään entistä pääministeri Tony Blairia vastaan ennen Chilcot-raportin julkistusta Lontoossa keskiviikkona.
Ihmiset osoittivat mieltään entistä pääministeri Tony Blairia vastaan ennen Chilcot-raportin julkistusta Lontoossa keskiviikkona.
Peter Macdiarmid / Reuters
Britannian silloin pääministeri Gordon Brown kätteli brittisotilaita Irakissa vuonna 2008. Brown käynnisti Chilcot-tutkinnan heinäkuussa 2009.
Britannian silloin pääministeri Gordon Brown kätteli brittisotilaita Irakissa vuonna 2008. Brown käynnisti Chilcot-tutkinnan heinäkuussa 2009.
Neil Hall / Reuters
Britannian entinen pääministeri Tony Blair lähti toimistoltaan Lontoossa tiistaina.
Britannian entinen pääministeri Tony Blair lähti toimistoltaan Lontoossa tiistaina.
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat