Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenet Clinton ja Trump valitsevat aisapareikseen? Varapresidentti­ehdokkailla yritetään tasoitella ehdokkaiden imagoa

Hillary Clinton hakee rinnalleen kumppania, joka voisi houkutella Bernie Sandersin äänestäjiä. Donald Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi lähteminen on vähemmän houkutteleva pesti.

Ulkomaat
 
Reuters
Hillary Clintonin (vas. ylh.) rinnalle vaaleihin veikataan esimerkiksi Elizabeth Warrenia ja Timothy Kainea. Donald Trumpin (vas. alh.) aisapariksi saattaa lähteä esimerkiksi Chris Christie tai Newt Gingrich.
Hillary Clintonin (vas. ylh.) rinnalle vaaleihin veikataan esimerkiksi Elizabeth Warrenia ja Timothy Kainea. Donald Trumpin (vas. alh.) aisapariksi saattaa lähteä esimerkiksi Chris Christie tai Newt Gingrich. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaalien asetelma alkaa olla selvä: demokraattipuolueen Hillary Clintonin ja republikaanien Donald Trumpin ehdokkuudet kaipaavat enää heinäkuun puoluekokousten leimoja.

Samalla kun kilpailu pääehdokkaiden valinnasta on hiljentynyt, on spekulaatio kääntynyt ehdokkaiden varapresidenttivalintoihin.

Kumpikaan pääpuolueiden ehdokkaista ei ole kertonut, kenet rinnalleen vaaleihin ottavat.

Vaalikumppanin valinta voi kuitenkin näissä vaaleissa olla ehdokkaille tavallista vaikeampi – ja samalla myös lopputuloksen kannalta tärkeämpi – tehtävä, sanoo ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Sekä republikaanien että demokraattien ehdokkaat jakavat mielipiteitä, ja taistelu pelkästään oman puolueen kannattajien äänistä on kova.

Tavallisesti varapresidenttivalinnalla on yritetty laajentaa ehdokkaan äänestäjäpohjaa. Kun ehdokas on profiloitunut tietynlaiseksi, haetaan varapresidentin kautta uusia verkostoja.

Yksinkertaistettuna Trump hakee varapresidenttiehdokkaan kautta todennäköisesti pehmennystä, Clinton taas havittelee Bernie Sandersin tukijoita.

”Varapresidenttiehdokas tasapainottaa ehdokkaan omaa profiilia ja tuo liittolaisia. Hän saa myös medianäkyvyyttä esimerkiksi varapresidenttiehdokkaiden väittelyssä”, Aaltola sanoo.

Toisaalta varapresidenttivalinnalla saatetaan hakea voittoa vaa’ankieliosavaltiosta tai tavoitella tiettyä väestönosaa – esimerkiksi naisia tai latinoja. Päämäärä on kuitenkin sama: haalia mahdollisimman paljon uusia äänestäjiä presidenttiehdokkaan taakse.

Clintonin kohdalla tilanne on vaikea, sillä äänestäjät ovat jakautuneet omiin leireihinsä sekä puolueiden välillä että demokraattipuolueen sisällä. Clintonin pitää siis etsiä rinnalleen ehdokas, joka yhdistää sekä oman puolueen ääripäitä että myös republikaanien ja demokraattien ääripäitä.

”Clinton joutuu ottamaan huomioon ensinnäkin Sandersin kannattajat, ettei suututa liikaa oman puolueensa vasemmistosiipeä. Samalla pitää ottaa huomioon sekin, että Sandersia kannattanut tehdastyöläinen saattaa globalisaatioahdistuksessaan äänestää myös Trumpia”, Aaltola sanoo.

Ehkä vahvimpia ehdokkaita Clintonin rinnalle ovat senaattori Elizabeth Warren, työministeri Thomas Perez, asunto- ja kaupunkikehitysministeri Julián Castro ja senaattori Timothy Kaine. Aaltolan mukaan Warren olisi vahva ehdokas, joka vetoaisi myös puolueen vasemmistosiipeen.

”Hän on puhunut paljon oikeudenmukaisen tulonjaon puolesta ja vastustanut Wall Streetin valtaa. Warren siis toimisi suhteessa liikkuviin äänestäjiin.”

Valinta varapresidenttiehdokkaaksi on perinteisesti ollut suuri kunnia, mutta republikaanipuolueen kohdalla tilanne on näissä vaaleissa toinen, sanoo Aaltola.

Perinteisen logiikan mukaan Trumpin kannattaisi hakea varapresidenttiehdokkaaksi konservatiivista kuvernööriä tai kongressin edustajaa, joka voisi vedota maltillisempiin äänestäjiin.

Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole valtavasti, Aaltola huomauttaa.

”Puolueen sisällä on paljon kitkaa eikä moni haluaisi nähdä Trumpia ehdokkaana ollenkaan. Moni varmasti miettii, kannattaako ottaa sellaista poliittista riskiä että lähtee Trumpin rinnalle.”

Trumpin varapresidenttiehdokasvalinta riippuu oikeastaan siitä, millaisella taktiikalla hän lähtee vaaleihin. Mikäli hän haluaisi tavoitella vähemmistöjä, kannattaisi rinnalle valita esimerkiksi latino- tai naisehdokas.

Kaikki kuitenkin viittaa siihen, että Trump haluaa rakentaa valkoista Amerikkaa, sanoo Aaltola. Myös yksi Trumpin presidenttikampanjan johtajista sanoi The Washington Post -lehden mukaan, ettei Trump aio valita naista tai vähemmistön edustajaa miellyttääkseen tiettyä väestönosaa.

Tällä hetkellä kaikkein vahvimmat ehdokkaat Trumpin rinnalle ovatkin yli 50-vuotiaita valkoisia miehiä.

Yhdysvaltalainen The Atlantic-lehti nosti kärkinimiksi Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi New Jerseyn kuvernöörin ja Trumpin vankan kannattajan Chris Christien ja republikaanipoliitikko Newt Gingrichin. CNN uutisoi viime viikolla, että Christietä on jo valmisteltu ehdokkaaksi, kun taas Washington Post nosti Gingrichin ykkösehdokkaaksi.

Sekä Christie että Gingrich toisivat The Atlanticin mukaan Trumpin kampanjaan poliittista kokemusta. Christie olisi kahdesta ehdokkaasta maltillisempi, kun taas Gingrich on poliitikkona ristiriitaisempi.

Christie saattaisi myös auttaa Trumpia voittamaan perinteisesti demokraattiehdokasta kannattaneen New Jerseyn.

”Valintana Christie olisi ehkä järkevämpi, mutta jos Trump haluaa provosoida, niin oikean linjan ehdokkaita kyllä riittää”, Aaltola sanoo.

Republikaanit valitsevat presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessa Clevelandissa 18.–21. heinäkuuta. Demokraattien puoluekokous pidetään Philadelphiassa 25.–28. heinäkuuta.

Presidenttiehdokkaat julkistavat varapresidenttiehdokkaansa todennäköisesti ennen puoluekokousta, sanoo Aaltola.

”Puoluekokous saa paljon näkyvyyttä mediassa. Se on hyvä paikka esitellä Amerikalle varapresidenttiehdokas.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat