Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa kaksinkertaisti asevientinsä viime vuonna

Talousministeri Sigmar Gabriel sysää syyn kasvusta edelliselle hallitukselle.

Ulkomaat
 
FABRIZIO BENSCH
Saksan talousministeri, sosiaalidemokraatti Sigmar Gabriel (vas) on luvannut vähentää aseiden vientiä Saksasta. Hänet kuvattiin Saksan parlamentissa liittokansleri Angela Merkelin kanssa.
Saksan talousministeri, sosiaalidemokraatti Sigmar Gabriel (vas) on luvannut vähentää aseiden vientiä Saksasta. Hänet kuvattiin Saksan parlamentissa liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Kuva: FABRIZIO BENSCH

Berliini

Saksan asevienti kaksinkertaistui vuonna 2015. Viennin arvo kasvoi toissa vuoden 3,95 miljardista eurosta viime vuoden 7,86 miljardiin.

Rajusta kasvusta kertoi saksalaislehti Die Welt. Tänään keskiviikkona viime vuoden asevientiraporttia käsittelee Saksan hallitus.

Talous- ja energiaministeri, sosiaalidemokraatti Sigmar Gabrielin mukaan kasvusta on vastuussa edellinen, kristillisdemokraattien ja liberaalipuolueen hallitus. Saksan hallitus vaihtui vuoden 2013 lopussa. Gabriel on luvannut vähentää aseiden vientiä.

Edellinen hallitus on Gabrielin mukaan hyväksynyt esimerkiksi taistelupanssarivaunujen viemisen Qatariin. Qatarin arvioidaan sekaantuneen Jemenissä käytävään sisällissotaan.

Die Weltin hallituslähteistä saamien tietojen mukaan aseviennin kasvu näyttää jatkuvan myös vuonna 2016. Suuri osa ensimmäisten kuuden kuukauden viennistä on suuntautunut Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Näissäkin vientipäätöksissä näkyvät vielä edellisen hallituksen sallimat vientipäätökset, kuten suuri fregatti Algeriaan.

Gabriel sanoi Süddeutsche Zeitungin haastattelussa myös, että kasvua ovat tuoneet myös ”ongelmattomat” asekaupat liittolaismaiden kanssa. Niistä on esimerkkinä Britannian Saksalta 1,1 miljardilla eurolla ostamat ilmatankkauslentokoneet.

Talousministerin mukaan on myönteistä, että pienempien aseiden, kuten automaattiaseiden vienti on alimmillaan 15 vuoteen.

”Nämä aseet ovat erityisen vaarallisia, sillä niitä käytetään sisällissodissa ”, hän sanoi haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat